Dmitri Peskov: „Există cazuri în care decretul a fost încălcat”
Kremlinul recunoaşte luni „greşeli” în timpul mobilizării a sute de mii de rezervişti cu scopul de a fi trimişi să lupte în Războiul rus din Ucraina, în timp ce au loc manifestaţii de furie în întreaga Ruisie, iar numeroşi ruşi fug de mobilizare în străinătate, relatează AFP.
„Există cazuri în care decretul a fost încălcat”, declară un purtător de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.
El îşi exprimă speranţa ca aceste ”greşeli să fie corectate”.
Însă autorităţile „nu au luat decizia” de a închide frontiera bărbaţilor aflaţi la vârsta la care pot lupta, anunţă purtătorul de cuvânt sal Kremlinului.
Mii de cetăţeni ruşi fug din Rusia, pentru a evita să fie mobilizaţi pentru a lupta a în Războiul rus din Ucraina, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a decretat miercuri mobilizarea a 300.000 de rezervişti.
Rusia: Peste 2.350 de persoane au fost reținute pentru a fi trimise la război
Peste 2.350 de persoane au fost reținute în întreaga Rusie de la anunțul președintelui Vladimir Putin privind o mobilizare parțială, potrivit grupului independent de monitorizare a protestelor OVD-Info, citat de CNN.
Cel puțin 2.352 de persoane au fost reținute în diferite orașe din Rusia în perioada 21-25 septembrie, dar numărul celor reținuți ar putea fi mai mare, arată cele mai recente cifre ale OVD-Info, publicate luni.
Duminică, cel puțin 128 de persoane au fost reținute în cinci orașe, printre care Makhachkala, Yakutsk, Irkutsk, Reftinsky și Kotlas, a precizat OVD-Info.
Makhachkala este capitala regiunii predominant musulmane Daghestan. Proteste aprinse au izbucnit în unele regiuni cu minorități etnice din Rusia, inclusiv în Daghestan, grupuri de activiști și oficiali ucraineni afirmând că aceste minorități sunt vizate în mod disproporționat pentru recrutarea în război.
Statul major ucrainean: Noii recruți sunt trimiși direct în prima linie, fără antrenament. Printre ei, recruți din zonele ocupate de Rusia
Statul major al Forțelor Armate ucrainene susține că unii recruți ruși de la mobilizarea în masă a Kremlinului sunt trimiși direct în prima linie în Ucraina, fără antrenament.
Bărbații mobilizați recent de oficialii ocupației proruse în Ucraina vor fi trimiși în prima linie, scrie The Guardian, care citează statul major ucrainean. Sunt confirmate, astfel, avertismentele Ministerului britanic al Apărării și ale altor experți, potrivit cărora cei recrutați recent vor primi prea puțină pregătire militară semnificativă și se confruntă cu „rate mari de uzură” atunci când sunt desfășurați pe front.
Printre aceștia se află personal nou recrutat în Crimeea ocupată de Rusia, precum și recruți din regiunea Luhansk, unde au fost emise recent ordine de recrutare.
Ultimele mișcări au venit când s-a raportat că Rusia și-a închis și granița cu zonele ocupate ale Ucrainei, cu regiunea vecină Rostov pentru intrare și ieșire, ordonând localnicilor să se prezinte la birourile militare de înrolare în termen de trei zile.
Primul val de conscriși ruși a început să sosească pentru antrenament în Rusia, pe fondul scepticismului larg răspândit în rândul analiștilor din afara Occidentului cu privire la impactul pe care îl va avea convocarea asupra capacităților ruse din Ucraina.
În urma succesului Ucrainei în refacerea a mii de kilometri pătrați de teritoriu în regiunea Harkov, luni dimineață au fost semnalate lupte grele, inclusiv în zona Lîman, din regiunea Donețk.
Rapoarte neconfirmate din ultimele 24 de ore descriu că liniile rusești s-au prăbușit în unele zone, în timp ce videoclipurile postate pe rețelele de socializare au fost descrise ca arătând trupe ucrainene deplasându-se prin cel puțin o fostă poziție rusă plină de vehicule arse.
„Lipsa instructorilor militari și graba cu care Rusia a început mobilizarea sugerează că multe dintre trupele [rusești] recrutate se vor desfășura în prima linie cu o pregătire relevantă minimă”, a spus Ministerul Apărării din Regatul Unit.
Institutul pentru Studiul Războiului din SUA și-a exprimat, de asemenea, scepticismul cu privire la eficacitatea probabilă a mobilizării ruse.
Marea Britanie anunță sancțiuni pentru așa-zisele referendumuri ale Rusiei în Ucraina
Marea Britanie a anunțat un pachet de sancțiuni ca răspuns la referendumurile ilegale din Ucraina.
Cele 92 de sancțiuni îi vizează pe cei din spatele voturilor false din cele patru regiuni ucrainene, precum și pe persoanele care continuă să susțină războiul Rusiei.
Printre cei 33 de oficiali care au fost sancționați în urma referendumului se numără:
- Serghei Eliseiev, șeful guvernului recent instalat la Herson,
- Ivan Kusov, ministrul educației și științei în așa-numita Republică Populară Luhansk,
- Yevhen Balîțki, presupusul șef al guvernului de la Zaporojie, sub ocupație rusească.
De asemenea, au fost aplicate sancțiuni oligarhilor – inclusiv „regilor imobiliarelor” rusești, God Nisanov și Zarakh Iliev – cu o avere netă de 6,3 miliarde de lire sterline și membrilor consiliului de administrație din organizațiile de stat.
„Referendumurile simulate organizate la țeava armei nu pot fi libere sau corecte și nu le vom recunoaște niciodată rezultatele. Ei urmează un model clar de violență, intimidare, tortură și deportări forțate în zonele din Ucraina pe care Rusia le-a confiscat”, a declarat ministrul de externe al Regatului Unit, James Cleverly.