Conservatorii religioși și politici s-au aliat pentru a contesta programa școlară recent revizuită a Serbiei în ceea ce privește descrierea identității de gen și a celei sexuale, declanșând o revizuire oficială care ar putea duce la interzicerea noilor manuale școlare.
Biserica Ortodoxă Sârbă și un partid politic de dreapta de la Belgrad au cerut înlocuirea manualelor de biologie până la cele de istorie și sociologie, despre care spun că „promovează ideologia LGBTQ”.
Drept urmare, ministrul sârb al Educației așteaptă o recomandare din partea Consiliului Național pentru Educație cu privire la rigurozitatea științifică a materialelor, dar și dacă noua programă deservește „interesul național” al țării prin a le prezenta informațiile elevilor.
Educatorii și membrii comunității LGBTQ din Serbia avertizează că măsura de revizuire anunțată de ministrul Educației face parte dintr-o tendință accelerată de cedare a oficialilor în fața cerințelor clericilor și a naționaliștilor care caută să cenzureze și să „dezumanizeze” segmente întregi ale populației.
Mai mult, cei de extremă dreapta se întreabă ce înseamnă însăși „ideologia LGBTQ”.
„Vor să ne dezumanizeze cu această frază”, a declarat Ana Petrovici, o membră a comunității LGBTQ, care locuiește în Belgrad, pentru serviciul balcanic al Europei Libere.
„Este o propagandă zgomotoasă de dreapta care ne face mult rău și în spatele căreia nu se ascunde niciun argument autentic”, a spus Petrovic, care lucrează pentru ONG-ul Da Se Zna, ce oferă sprijin psihologic și juridic comunității LGBTQ. „În realitate, suntem așa cum suntem și suntem cetățeni ai acestei țări”.
Alți critici spun că decizia de contestare a manualelor face parte dintr-o bătălie pentru a păstra diviziunea dintre biserică și stat în fața unei „clericizări din ce în ce mai extinse”, care amenință să lase generații întregi nepregătite pentru viața într-o lume permanent în schimbare.
Manuale nepropovăduite de Dumnezeu
Controversa legată de manualele școlare a luat amploare în contextul în care în vara asta mai mulți sârbi și-au manifestat opoziția față de parada internațională EuroPride, programată să aibă loc la Belgrad în cadrul săptămânii EuroPride, între 12 și 18 septembrie.
Pe 11 septembrie, în timp ce membrii bisericii se luptau să pună cap la cap protestele împotriva Marșului Pride, Patriarhul ortodox sârb Porfirije a făcut un apel public pentru retragerea unui manual de biologie de clasa a opta.
El a declarat că manualul, introdus în urmă cu un an ca urmare a unor reforme curriculare impuse încă din 2017, „impune o ideologie LGBTQ inacceptabilă”. Porfirije a spus că persoanele creștin-ortodoxe „nu pot accepta impunerea unor noi norme sociale care nu au fost propagate de Dumnezeu”.
O săptămână mai târziu, liderul unui partid de dreapta cu rădăcini în creștinism și naționalism, care a revenit în Parlamentul Serbiei în aprilie în parte ca urmare a unei coaliții cu monarhiștii, a preluat apelul Patriarhului, adăugând alte șapte manuale aprobate de Ministerul Educației pentru elevii din învățământul primar și secundar.
Liderul partidului Doors, Bosko Obradovic, a invocat „conținut controversat LGBT” în cinci manuale de biologie pentru elevii de clasa a VIII-a, o carte de istorie pentru clasa a VIII-a, un manual de sociologie pentru clasa a IV-a și un manual de educație civică pentru liceeni.
El a susținut că „mișcarea LGBT încearcă să își impună ideologia în sistemul de educație, deși ideologia este complet neștiințifică și neconstituțională”.
În plus, a spus Obradovic, eforturile sale vizează elevii „în cea mai sensibilă perioadă de maturizare”.
El a solicitat o sesiune de urgență a Comisiei pentru Educație din Parlament și s-a angajat să introducă o legislație care să interzică „promovarea propagandei homosexuale și a transsexualității în rândul minorilor”.
Unul dintre manualele de biologie în cauză explică diferența dintre sex și gen și descrie orientarea sexuală și identitatea de gen. Genul „poate fi independent de sexul atribuit (unei persoane, n.r.) la naștere”, se arată în carte, adăugând: „Un individ este singurul care își poate determina (propria, n.r.) identitate de gen”.
Manualul de istorie descrie mișcările sociale LGBT ca fiind activiști care urmăresc îmbunătățirea situației persoanelor LGBT „care sunt adesea expuse din punct de vedere social la o discriminare generalizată”.
Manualele, revizuite în virtutea „interesului național”
Ministrul Educației, Branko Ruzici, a răspuns inițiativei lui Porfirije invocând „controversa publică” pentru a cere o nouă evaluare a programei care implică manualul de biologie de clasa a opta.
El a însărcinat Consiliul Național pentru Educație să evalueze „dacă programul este în conformitate cu teoriile științifice” și „dacă interesul național este reflectat în ele și dacă acest lucru este în interesul educației” pentru copiii din Serbia.
În prezent, Consiliul solicită opinia experților înaintea unei sesiuni extraordinare pentru a conveni asupra unor concluzii fără caracter obligatoriu pentru ministru.
Ruzici „a cedat influenței celor care nu ar trebui să pună la îndoială programa școlară, mai ales când vine vorba de științele naturale, exacte, care se bazează pe date și cercetare”, a declarat pentru serviciul balcanic al Europei Libere Biljana Stojkovic, profesor de biologie la Universitatea din Belgrad, care a participat la elaborarea noii programe de biologie.
Ea spune că programa se limitează la fapte și că „interesul național” nu are loc în educația științifică, deoarece nu există „biologie, fizică sau chimie sârbească”.
Stojkovici, care a fost candidatul din partea coaliției verzi la alegerile prezidențiale din acest an, câștigate de actualul președinte Aleksandar Vucici, și care s-a opus în mod public religiei în educația publică, spune că ea consideră atacurile asupra programei școlare drept o formă de „cenzură”.
Forțarea profesorilor de biologie „să nu vorbească despre ceea ce este cunoașterea științifică... va întâmpina o mare rezistență din partea profesiei de biolog”, a spus ea.
Legea din 2018 a Serbiei privind manualele școlare prevede ca editorii de manuale să prezinte o programă școlară adoptată de Ministrul Educației. Curriculumul este recomandat de Consiliul Național pentru Educație pe baza unei propuneri din partea Institutului pentru Îmbunătățirea Educației, care funcționează în cadrul ministerului.
Programele și manualele școlare care sunt în prezent atacate de conservatori au fost introduse înainte de anul școlar 2021-22.
Ministerul Educației a refuzat să răspundă la întrebările Europei Libere cu privire la problema manualelor școlare.
Institutul pentru Îmbunătățirea Educației a declarat pentru serviciul balcanic al Europei Libere că programa școlară pe care a propus-o în 2019 a fost în conformitate cu teoriile și faptele acceptate, precum și cu obiectivele educației impuse prin lege. Nu au existat probleme în procesul de aprobare a manualelor școlare aferente, iar manualul de biologie în cauză a fost utilizat timp de un an, a adăugat institutul.
„Nu a fost făcut ‘peste noapte’, a fost (făcut de, n.r.) o echipă de experți” care a creat programa școlară, spune Stojkovici. „Au fost implicați și profesorii de școală. Planul și programul au fost schimbate în mod fundamental cu scopul de a le moderniza, astfel încât să puteți aplica cunoștințele din biologie în înțelegerea lumii din jurul vostru”.
Ea a pus criticile actuale pe seama „structurilor retrograde al căror scop este de a ascunde aceste cunoștințe științifice" și "de a le refuza copiilor cunoașterea faptului că anumite grupuri minoritare există în societatea noastră”.
A ceda în fața apelurilor de interzicere a manualelor ar echivala cu însăși „capitularea statului în fața unor curente religioase și naționaliste, din ce în ce mai puternice”, a explicat ea.
„Folosite de când eram mici”
Criticii, inclusiv Parlamentul European, și-au exprimat la începutul acestui an îngrijorarea cu privire la concesiile politicienilor sârbi în fața Bisericii Ortodoxe, care vin de la Moscova și care prezintă Rusia ca pe un gardian al valorilor tradiționale, precum familia, în Balcani, consolidând astfel legăturile dintre cele două țări. În același timp, Moscova se confruntă cu o izolare tot mai mare pe scena politică internațională din cauza invaziei sale neprovocate din Ucraina.
Într-o rezoluție care avertiza împotriva „interferențelor străine” în procesele democratice din UE în luna martie, legislatorii europeni și-au exprimat îngrijorarea cu privire la presupusele „încercări ale Bisericii Ortodoxe din țări precum Serbia, Muntenegru și Bosnia și Herțegovina, în special în entitatea sa politică, Republica Srpska, de a promova Rusia ca protector al valorilor familiale tradiționale și de a fortifica relațiile dintre stat și biserică”.
Aproximativ 85% din populația Serbiei s-a descris ca fiind creștin-ortodoxă la ultimul recensământ al țării, în 2011.
Președintele Vucici a evitat să descurajeze incursiunile frecvente ale Bisericii Ortodoxe Sârbe în politică, atât acasă, cât și în Muntenegru și Bosnia, țări învecinate. El a menținut legături strânse cu Moscova și a susținut o „frăție slavă”, care să unească rușii și sârbii din întreaga regiune.
Într-un Apel venit în mediul online pentru un stat laic, publicat pe 19 septembrie 2022, 200 de sârbi proeminenți au transmis o reacție oficială împotriva unei „clericizări tot mai extinse a statului”.
Organizat de liderul opoziției de lungă durată Zoran Vuletici și de partidul său liberal Forumul Civic Democrat (GDF), acesta acuză impunerea noțiunilor religioase în educație pentru răspândirea „negării științei, a teoriilor conspirației și a mitomaniei” ce riscă „să crească generații întregi în spiritul celui mai obscur conservatorism, incapabile să trăiască în lumea modernă și să țină pasul cu mediul înconjurător”.
Există, de asemenea, temeri că interdicția sârbă privind predarea problemelor legate de orientarea sexuală, identitatea de gen și activismul LGBT ar putea prefigura interdicții privind „propaganda” homosexuală, precum cele introduse în Rusia în urmă cu aproape un deceniu și în Ungaria anul trecut. În prezent, legislatorii din România, la inițiativa UDMR, iau în considerare o legislație similară.
Bilanțul Serbiei în ceea ce privește drepturile LGBT este, în cel mai bun caz, mixt, într-o regiune în care protecția minorităților sexuale sau de gen este mult în urma Uniunii Europene.
Discriminarea pe baza orientării sexuale în domenii precum ocuparea forței de muncă, comerțul și educația este interzisă în Serbia. Căsătoria între persoanele de același sex a fost interzisă printr-un amendament constituțional adoptat în 2006, care a definit căsătoria ca fiind cea dintre un „bărbat și o femeie”.
Proiectele de lege ulterioare pentru a acorda asistență medicală, proprietate și alte drepturi partenerilor de același sex au fost toate blocate în ciuda presiunii internaționale.
ONG-urile din Serbia înregistrează zeci de incidente de violență împotriva comunității LGBT în fiecare an.
Săptămâna trecută, oamenii au sărbătorit pentru prima dată Marșul EuroPride de la Belgrad în Balcani.
Presați de unele dintre aceleași grupuri care se află în spatele inițiativei privind manualele, oficialii sârbi au permis desfășurarea multor evenimente din timpul săptămânii, dar au interzis parada de încheiere a EuroPride din 17 septembrie, de teama violențelor.
Mii de susținători LGBT au mărșăluit oricum, depășiți numeric de poliția desfășurată pentru a-i proteja de contramanifestanți, inclusiv de huliganii de dreapta și de liderii bisericii.
Uros Tanackovici, care a lucrat ca voluntar la EuroPride, a declarat pentru serviciul balcanic al Europei Libere că aceasta a fost o șansă pentru persoanele LGBTQ de a „ieși în evidență o zi pe an și de a fi cine sunt”.
„Nici măcar să nu întrebați persoanele gay din Serbia dacă s-au simțit vreodată discriminați - noi o simțim în fiecare zi", a spus el. „Ne-am obișnuit cu asta de când eram mici”.