Linkuri accesibilitate

 
Dl. Dmitriev merge la Washington: Ce știm despre trimisul Kremlinului și întâlnirile sale din DC

Dl. Dmitriev merge la Washington: Ce știm despre trimisul Kremlinului și întâlnirile sale din DC


Șeful fondului suveran de investiții al Rusiei, Kirill Dmitriev, vorbește cu presa înainte de a se întâlni cu o delegație americană la Riad, în februarie 2025.
Șeful fondului suveran de investiții al Rusiei, Kirill Dmitriev, vorbește cu presa înainte de a se întâlni cu o delegație americană la Riad, în februarie 2025.

În urmă cu trei ani, Kirill Dmitriev, o persoană bine conectată din interiorul Kremlinului, era declarată persona non grata la Washington. El era sancționat pentru rolul său de șef al unui „fond de investiții pentru președintele Vladimir Putin și o emblemă al cleptocrației mai largi a Rusiei”.

Sancționarea sa de către Departamentul de Trezorerie al SUA a avut loc la câteva zile după ce Rusia și-a lansat invazia totală a Ucrainei, în februarie 2022, trimițând relațiile bilaterale cu Washingtonul și mai în jos.

Pe 3 aprilie 2025, însă, Dmitriev a stat la o aruncătură de băţ de Casa Albă, lăudând întâlnirile sale cu reprezentantul principal al SUA, Steve Witkoff, şi alţi oficiali ai administraţiei rămași anonimi.

„Vedem absolut clar că administrația președintelui Trump, spre deosebire de președintele Biden, se angajează să rezolve problemele”, a spus el. „Sunt extrem de respectuoși, înțeleg poziția Rusiei, pun multe întrebări, găsesc compromisuri.”

Vizita lui Dmitriev - cel mai înalt oficial rus care a călătorit în capitala SUA de la începutul invaziei Ucrainei - vine pe fondul unui val de negocieri cu ușile închise, în timp ce administrația Trump încearcă să împlinească un obiectiv major de politică externă: oprirea luptelor din Ucraina.

Va realiza vizita lui acest obiectiv?

Casa Albă nu a avut niciun comentariu imediat despre discuții.

„Probabil că este un lucru bun că a mers acolo și că dialogul continuă”, a spus Serghei Radchenko, istoric al Războiului Rece și profesor la Johns Hopkins School of Advanced International Studies.

„Ceea ce încearcă în mod evident să facă este să se concentreze pe relațiile ruso-americane, să dezvolte o perspectivă de cooperare profitabilă și să spere că Trump va uita Ucraina”, a spus el pentru Europa Liberă.

Întâlnirile au loc la aproximativ șase săptămâni după ce oficialii de rang înalt de la Moscova și Washington s-au întâlnit în Arabia Saudită în discuțiile directe la cel mai înalt nivel din 2022. După invazie, Joe Biden, predecesorul lui Trump, a exclus orice discuții directe cu Moscova.

După discuțiile inițiale din februarie, cele două părți au convenit să treacă spre restabilirea personalului diplomatic una în țările celeilalte și să exploreze noi parteneriate de afaceri și politice odată ce conflictul din Ucraina se încheie.

Cu câteva zile înainte de aceste discuții, Witkoff, un dezvoltator imobiliar și prieten de multă vreme al lui Trump, a călătorit la Moscova cu avionul său privat pentru a prelua un profesor american pe care Kremlinul îl eliberase după ce a ispășit luni de închisoare pentru o condamnare pentru droguri.

„Există un domn din Rusia, numele lui este Kirill și a avut foarte mult de-a face cu asta”, a spus Witkoff după ce s-a întors la Washington. „A fost un interlocutor important care a făcut o punte între cele două părți”, a mai spus oficialul american.

Pe 18 martie, Kremlinul și Casa Albă au anunțat un acord limitat de încetare a focului care a fost salutat ca un pas major către un acord de pace mai larg. Dar atât Moscova, cât și Kievul au continuat să se lovească reciproc cu drone și rachete, iar luptele la scară largă au continuat pe câmpul de luptă.

Observatorii au subliniat, de asemenea, condițiile potențial problematice pe care Kremlinul le-a inclus în pozițiile sale de negociere.

Un portofoliu de afaceri și ceva mai mult

La rândul său, Dmitriev, care a fost numit trimis special al Kremlinului pentru cooperarea economică internațională pe 25 februarie, s-a concentrat în mare parte pe afaceri, încercând să convingă companiile americane să se întoarcă în Rusia, după ce s-au retras în acești trei ani din cauza războiului și a sancțiunilor occidentale.

Cu diplome de la Stanford și Harvard și experiență profesională la Goldman Sachs și McKinsey, Dmitriev a ocupat din 2011 funcția de șef al Fondului Rus de Investiții Directe. El și fondul au avut un rol proeminent în dezvoltarea unui vaccin fabricat în Rusia pentru COVID-19, numit Sputnik V.

Legăturile personale ale lui Dmitriev cu Kremlinul au deranjat. Soția sa, Natalia Popova, este o prietenă apropiată a fiicei mai mici a lui Putin, Katerina Tihonova, și a fost adjunctul acesteia la conducerea institutului de cercetare din Moscova. Dmitriev a făcut parte și în consiliul de conducere al gigantului petrochimic Sibur alături de fostul soț al Tihonovei, Kirill Shamalov.

Dmitriev a mai avut comunicări cu administrația Trump în timpul primului mandat la Casa Albă.

În ianuarie 2017, a călătorit în Insulele Seychelles pentru a se întâlni cu Erik Prince, un om de afaceri controversat a cărui soră a fost primul secretar pentru educație al lui Trump.

Acea întâlnire și comunicările care au dus la ea au atras atenția consilierului special Robert Mueller, care fusese însărcinat să investigheze legăturile administrației Trump cu Rusia. De asemenea, a atras atenția anchetatorilor de la Comitetul de Informații al Senatului SUA.

„Kirill Dmitriev a folosit mai multe contacte de afaceri pentru a încerca să facă incursiuni cu oficialii echipei de tranziție”, se arată în raportul final al comitetului, lansat în 2020.

„Garanțiile de securitate într-o anumită formă pot fi acceptabile”

Nu este clar ce s-a întâmplat exact în discuțiile lui Dmitriev la Washington sau cu cine s-a întâlnit exact, în afară de Witkoff.

Trezoreria Statelor Unite a emis o scutire temporară de sancțiuni pentru ca el să poată călători la Washington.

În declarațiile adresate reporterilor ruși, Dmitriev nu a menționat problema care până de curând a fost cel mai mare ghimpe în relațiile dintre SUA și Rusia: războiul din Ucraina.

„Desigur, există dezacorduri în diverse puncte”, a spus el. „Dar există un proces și un dialog care, după înțelegerea noastră, vor ajuta la depășirea acestor diferențe”.

Într-o apariție ulterioară la Fox News, Dmitriev, care vorbește fluent engleza, a spus că conflictul din Ucraina a fost discutat și că Kremlinul ar putea lua în considerare oferirea de garanții de securitate pentru Kiev.

El nu a oferit detalii și, având în vedere brutalitatea războiului și încălcarea de către Rusia a acordurilor de securitate trecute, cum ar fi Memorandumul de la Budapesta din 1994, Kievul ar reacționa probabil ferm împotriva unor astfel de propuneri.

„Unele garanții de securitate într-o anumită formă pot fi acceptabile”, a spus el.

Dmitriev a mai spus pentru CNN că nu a adus în discuție problema scutirii sancțiunilor; Rusia este una dintre cele mai sancționate țări din lume, majoritatea fiind impuse ca pedeapsă pentru invazia Ucrainei.

„În acest moment, nu cerem nicio scutire de sancțiuni”, a spus el. „Discutăm doar dacă America dorește să aibă mai multe afaceri cu Rusia... atunci desigur că SUA pot face acest lucru”.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG