Dintre cei 66.000 de cetățeni ruși care au intrat în Uniunea Europeană, în cursul săptămânii trecute, cei mai mulți au intrat prin Finlanda și Estonia, arată datele Frontex.
Agenția precizează că aproape jumătate dintre ei, respectiv 30.000 de cetățeni ruși, au sosit în Finlanda în ultimele patru zile și pune această „creștere semnificativă” pe seama mobilizării anunțate în Federația Rusă.
În total, peste 1,3 milioane de ruși au intrat în Uniunea Europeană prin frontierele terestre, de la începutul invaziei rusești în Ucraina, în luna februarie, în timp ce 1,27 milioane s-au întors în Rusia.
„Majoritatea dețin permise de ședere sau vize pentru statele membre ale UE sau pentru țările asociate la Schengen, iar alții au dublă cetățenie”, arată Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă.
De asemenea, agenția raportează că o parte dintre cetățenii ucraineni din estul ocupat al Ucrainei fug prin Rusia, pentru ca mai apoi să ajungă în țările UE.
Frontex se așteaptă la migrație ilegală din partea rușilor
Frontex estimează că, pe termen scurt, este probabil să crească numărul rușilor care sosesc la punctele de trecere a frontierei către UE din cauza incertitudinii legate de mobilizare, dar și închiderea granițelor, despre care purtătorul de cuvânt al Kremlinului a spus că „nu a fost luată nicio decizie”.
Agenția estimează că, dacă Moscova decide să închidă granițele, țările UE cu Rusia s-ar putea confrunta cu migrația ilegală.
„Pe termen mai lung, am putea asista la o creștere a trecerilor ilegale de frontieră la frontierele externe ale UE cu Rusia și Ucraina, precum și la o creștere a șederilor ilegale în UE ale cetățenilor ruși deja prezenți în statele membre”, transmite Frontex.
Estonia, Letonia, Lituania și Polonia au început să pună în aplicare restricții de intrare pentru cetățenii ruși care călătoresc exclusiv în scop turistic sau de agrement, începând din 19 septembrie, iar restricții similare sunt în curs de aplicare în Finlanda.
Peste 220.000 de ruși au fugit de mobilizare
Potrivit datelor furnizate de autoritățile vecine cu Rusia, aproximativ 220.000 de cetățeni ruși au fugit din Rusia începând din 21 septembrie, când Vladimir Putin a anunțat „mobilizarea parțială” a rezerviștilor.
Din Finlanda și până în Georgia, Kazahstan sau Mongolia, aceștia au fugit din țară din cauza mobilizării, cu avionul, cu mașina, pe bicicletă sau pe jos.
Oficialii Ministerului de Interne din Kazahstan au raportat că peste 98.000 de ruși au intrat în țară, în timp ce Ministerul de Interne din Georgia a declarat peste 53.000 de intrări, relatează Associated Press.
Alți 3.000 de ruși au plecat în Mongolia, plus câteva mii în Turcia, potrivit Washington Post.
Pentru majoritatea rușilor care călătoresc în Kazahstan, prima oprire este orașul kazah Oral, cu o populație de circa 250.000 de locuitori, situat la circa o sută de kilometri sud de Samara, cel mai apropiat oraș rusesc cu aeroport.
În acest oraș, conducerea unui cinematograf a oferit adăpost pentru aproximativ 200 de ruși în weekend, în timp ce prețurile pentru servicii - precum închirierea unui loc de dormit și călătoriile cu taxiul - s-au majorat de două sau chiar trei ori, potrivit RFE/RL.
Președintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, a promis marți să protejeze „siguranța și bunăstarea” rușilor care fug de o „situație disperată”.
Cozi kilometrice la frontieră au fost raportate și în Georgia, o țară în care a ajuns un tânăr din Moscova, după patru zile de străbătut cei 1.800 de kilometri.
Tânărul a povestit că la un moment dat a fost nevoit să abandoneze mașina și să continue pe jos.
„La 26 de ani, nu vreau să fiu cărat acasă într-un (sicriu) căptușit cu zinc sau să-mi pătez (mâinile) cu sângele cuiva din cauza războiului unei persoane care vrea să construiască un imperiu”, a declarat el pentru The Associated Press.
Potrivit corespondentului BBC, toți cei care a vorbit spun același lucru: nu sunt de acord cu războiul, dar amploarea represiunii din Rusia îi face neputincioși.
Un bărbat, pe nume Ilya, arătat o fotografie cu fiica lui, Arisha, despre care a spus că vrea să o vadă crescând, pentru că nu vrea să moară în războiul „fără sens” din Ucraina.
Însă Rusia urmează să deschidă un centru de înrolare în armată la granița cu Georgia, unde s-au format cozi de mașini chiar și de 15 kilometri.
Ofițerii de la punctul de trecere Verknîi Lars vor fi însărcinați să livreze citații pentru „cetățenii aflați la vârsta mobilizării”, spun autoritățile ruse.
Centre de recrutare atacate
Vladimir Putin a anunțat săptămâna trecută că a semnat ordinul de „mobilizare parțială” a rezerviștilor, pentru ca ulterior ministrul Apărării, Serghei Șoigu, să anunțe că este vorba despre 300.000 de persoane.
Novaya Gazeta a relatat, citând o sursă din guvernul rus, că ar fi vorba de o mobilizare de până la un milion de persoane. Organizația OVD-Info spune că aproape 2.400 de oameni au fost reținuți la protestele organizate în mai multe orașe în perioada 21-26 septembrie.
Protestele împotriva mobilizării decretate de președintele Vladimir Putin au continuat în Daghestan, o republică preponderent musulmană din sudul Rusiei.
Videoclipurile distribuite pe rețelele sociale arată cum poliția rusă folosește forța împotriva manifestanților. Potrivit unor rapoarte, peste 100 de persoane au fost reținute în timpul protestelor recente din mai multe orașe ale regiunii.
De asemenea, după anunțul mobilizării, în mai multe localități s-au înregistrat atacuri asupra administrațiilor locale și comisariatelor militare teritoriale, cu arme sau cocktail-uri Molotov.