Bărbații au primit o oră să-și împacheteze lucrurile și să apară la centrele de recrutare.
Femeile plâng în timp ce-și conduc fiii și soții, mobilizați pentru a lupta în Ucraina.
Prima zi de mobilizare, prima de la cel de-al doilea război mondial, a produs în Rusia confruntări emoționante la centrele unde se pare că vor recrutați mult mai mult decât cei 300.000 de revendicați de ministrul apărării Serghei Șoigu.
O femeie dintr-un sat mic din regiunea Zakamenski din Buriatia, estul Siberiei, a spus ca a simtit pentru prima data că ceva nu este în regulă când câinii au început să latre în la miezul nopții.
Într-o comunitate de 450 de persoane, șeful satului se plimba din casă în casă, unde a înmânat 20 de convocatoare.
Bărbații s-au adunat, unii au băut vodcă, în timp ce alții s-au îmbrățișat și și-au urat unul altuia să fie în siguranță.
Femeile au plâns și au făcut semnul crucii peste micul microbuz care i-a luat.
„Nu este o mobilizare parțială, este o mobilizare 100%”, a declarat pentru The Guardian Alexandra Garmajapova, președintele Fundației Buriația Liberă, un grup de activiști din regiune.
În ultima zi, a spus ea, ea și colegii ei au primit și au identificat peste 3.000 de „povesțka”, livrate în Buriația, la nici 24 de ore de la anunțarea ordinului lui Vladimir Putin de așa-zisă „mobilizare parțială”.
În ciuda asigurărilor că Rusia va căuta bărbați care au servit recent în armată și au avut experiență de luptă, activiștii au identificat multe cazuri de bărbați de 50 de ani care au primit notificări de convocare.
O femeie a povestit că unei rude de 52 de ani i s-a dat o „povesțka” cu puțin timp înainte ca Putin să facă anunțul de mobilizare.
Și Ianina Nimaieva, o jurnalistă din Ulan-Ude, din Buriația, s-a plâns că soțul ei, în vârstă de 38 de ani, a primit o „povesțka” deși nu a servit niciodată în armată.
„Nu ai cinci copii?”, l-au întrebat. Soțul meu a râs și a spus „ba da, cinci copii”. „Ei bine, bine, așteptați-vă” proiectele de notificare, a relatat femeia.
„Am înțeles că avem o cotă. Republica noastră trebuie să adune 4.000 de soldați”, a spus Nimaieva într-un videoclip adresat guvernatorului regional. „Dar unii parametri și principii ai acestei mobilizări parțiale trebuie respectați.”
În timpul unui interviu televizat de miercuri, Șoigu a spus că Rusia va recruta doar 300.000 de persoane, în principal cei cu experiență militară recentă. Dar numărul real din ordinul semnat de Putin este secret.
Unii cred că ar putea fi mult mai mare. Ziarul independent rus Novaya Gazeta Europe a citat o sursă din administrația prezidențială care a spus că cifra reală de recrutare este de peste 1 milion de oameni în armată.
Dar dovezile video și din întreaga Rusie care au circulat întreaga zi pe rețelele de socializare arată că e vorba de un proiect cu mult mai mare decât cel anunțat oficial, pentru că au loc recrutări masive inclusiv în orașele mici, ceea ce arată că cifrele reale ar putea fi mult mai mari.
Mulți se află în republicile minorităților etnice ale Rusiei, întărind sentimentul că țara s-a bazat în mod disproporționat pe minoritățile etnice pentru a-și asigura principala forță de luptă în Ucraina.
De altfel, aceste regiuni au suferit pierderi disproporționate în morți și răniți de pe urma războiului.
În Neriungri, al doilea oraș ca mărime din Saha, cunoscut și sub numele de Yakuția, imagini video arată zeci de bărbați adunați pe stadionul de fotbal Gorniak, urcați apoi în autobuzele cu destinația centrelor de recrutare, în timp ce membrii familiei își iau rămas bun de la ei în lacrimi. Mulți dintre bărbați păreau să aibă între 30 și 40 de ani.
„Au transmis deja convocări muncitori din Kolmar și Mechel”, două mari companii miniere cu operațiuni în regiune, a spus activistul care a postat videoclipul.
„Au transmis convocări toată noaptea.”
În Daghestan, oamenii se confruntă furioși cu un oficial care spune că fiul ei luptă în Ucraina din februarie.
„Lupți pentru viitorul copiilor voștri”, a strigat femeia, care nu a fost identificată, în fața mulțimii în fața unei clădiri municipale.
„Nu avem un prezent, despre ce fel de viitor vorbești?” a răspuns un bărbat din mulțime.
Peste 1.300 de persoane au fost arestate în Rusia după anunțul de mobilizare făcut miercuri de președintele rus Vladimir Putin, din care cel puțin 500 numai la Moscova și 524 la Sankt Petersburg, al doilea cel mai populat oraș al Rusiei.
Cifrele au fost date publicității de un grup pentru drepturile omului, la câteva ore după ce președintele Vladimir Putin a ordonat prima mobilizare militară după cel de al doilea război mondial.
Grupul independent de monitorizare a protestelor OVD-Info a declarat că, potrivit informațiile pe care le-a strâns din 38 de orașe rusești, peste 1.311 de persoane au fost reținute până seara târziu.
Cifrele includ cel puțin 502 de persoane în Moscova și 524 în Sankt Petersburg, al doilea cel mai populat oraș al Rusiei și orașul natal al președintelui rus.
Mitingurile neautorizate sunt ilegale în conformitate cu legile ruse anti-protest.
Demonstranții anti-război riscă până la 15 ani de închisoare potrivit amenințărilor lansate de procuratura generală.
Cei care încă nu au fost mobilizați încearcă să fugă din țară prin granițele cu Finlanda și Georgia.
Din Moscova până în Orientul Îndepărtat, din Siberia până la Belgorod mii de oameni au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva mobilizării la război . „Să-l trimitem pe Putin în tranșee”, au strigat manifestanții.
Cel puțin 16 dintre cei arestați au primit deja ordin de încorporare. Solicitat de jurnaliști să confirme informația, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, s-a limitat la a constata doar că „nu încalcă legea”.
Nu la fel stau lucrurile când e vorba de fiul său. Sunat în direct de Dmitri Nițovtsev, gazda canalului youtube, Popular Politics, care s-a drept un comisar militar care-i cere să se prezinte a doua zi, pentru examenul medical în vederea recrutării sale, Nikolai Peskov a punctat că este „domnul Peskov” și că ar fi „greșit” să fie acolo.
„Bineînțeles că nu mă voi duce acolo mâine la ora 10 dimineața. Dacă știți că eu sunt domnul Peskov, ar trebui să vă dați seama cât de greșit ar fi să fiu acolo. Voi rezolva acest lucru la un alt nivel. Trebuie să înțeleg în general ce se întâmplă și ce drepturi am”, a spus Peskov, potrivit Ukrainska Pravda.
Printre cei recrutați la proteste se află și Artiom Krieger, un tânăr reporter pentru postul de știri Sota Vision, care a fost reținut în ciuda faptului că era acolo pentru a acoperi protestele.
„Toți bărbații, absolut toată lumea a primit ordin de încorporare”, a spus Krieger în timpul unui interviu pentru TV Rain din spatele unei dube de poliție. Iar printre aceștia se află bărbați care nu au servit niciodată în armată, contrar celor declarate de Șoigu, cărora li se cere acum să se prezinte la centrele de recrutare locale.
Amploarea mobilizării în toată Rusia este uriașă. Un videoclip arată mai mult de 100 de potențiali recruți aliniați în spatele unui avion An-12 pe un aeroport din Hurba, din regiunea Habarovsk, din estul îndepărtat.
În Buriația, activiștii spun că nu înțeleg de ce oficialii recrutează atât de agresiv, inclusiv studenți de la universitățile locale, care au primit ordine de recrutare în timp ce erau la cursuri. Guvernatorul local este dornic să-și îndeplinească cotele „ca un școlar înaintea profesorului Putin”, spune Garmajapova.
O altă teorie, a spus ea, a fost că aceasta a fost făcută pentru a „pedepsi Buriația”.
Cât privește protestele, oficialul ministerului rus de interne, Irina Volk, într-o declarație citată de agențiile de presă ruse, a declarat că ofițerii au întrerupt încercările de a organiza ceea ce a numit „mici proteste”.
„Într-un număr de regiuni, au existat încercări de a organiza acțiuni neautorizate care au reunit un număr extrem de mic de participanți”, a spus Volk, citată de The Guardian.
„Au fost toate oprite. Iar acele persoane care au încălcat legile au fost reținute și duse la secțiile de poliție pentru investigare și stabilire a răspunderii lor”.
Zborurile doar dus din Rusia au crescut vertiginos și s-au epuizat rapid miercuri, după ce Putin a ordonat chemarea imediată a 300.000 de rezerviști.
Mișcarea de opoziție Vesna a făcut apel la proteste, spunând: „Mii de bărbați ruși, tații, frații și soții noștri, vor fi aruncați în mașina de tocat carne a războiului. Pentru ce vor muri? Pentru ce vor plânge mamele și copiii?”
Procuratura din Moscova a avertizat că organizarea sau participarea la proteste ar putea duce la până la 15 ani de închisoare. Autoritățile au emis avertismente similare înainte de alte proteste. Cele de miercuri au fost primele proteste anti-război la nivel național de când au început luptele la sfârșitul lunii februarie.
Jurnaliştii AFP din centrul Moscovei au declarat că cel puţin 50 de persoane au fost reţinute de poliţişti.
La Sankt Petersburg, reporterii AFP au văzut poliția înconjurând un grup mic de protestatari și reținându-i unul câte unul, încărcându-i într-un autobuz.
Protestatarii scandau „Fără mobilizare!”
„Toată lumea este speriată. Sunt pentru pace și nu vreau să fiu nevoit să trag. Dar să ieși acum este foarte periculos, altfel ar fi mult mai mulți oameni”, a spus protestatarul Vasili Fedorov, un student care poartă un simbol pacifist pe piept.
„Am venit la miting plănuind să particip, dar se pare că au arestat deja pe toată lumea. Acest regim s-a condamnat pe sine și își distruge tinerețea”, spune Alexei, un locuitor din Sankt Petersburg de 60 de ani, care a refuzat să-și dea numele de familie.
„De ce îl slujești pe Putin, un om care este la putere de 20 de ani!” a strigat un tânăr protestatar la un polițist.
„Am venit să spun că sunt împotriva războiului și mobilizării”, a declarat Oxana Sidorenko, studentă, pentru AFP. „De ce îmi decid viitorul pentru mine? Mi-e frică pentru mine, pentru fratele meu”, a adăugat ea.
Alina Skvorțova, de 20 de ani, a spus că speră că rușii vor înțelege în curând natura ofensivei Kremlinului în Ucraina vecină . „De îndată ce înțeleg cu adevărat, vor ieși în stradă, în ciuda fricii”, a spus ea.
În Ekaterinburg, al patrulea oraș ca mărime din Rusia, poliția a urcat în autobuze pe câțiva dintre cei 40 de protestatari care au fost reținuți la protestul anti-război. O femeie aflată într-un scaun cu rotile strigă împotriva lui Putin. „O să arunce o bombă asupra noastră și noi încă îl protejăm cu toții.”
Toate demonstrațiile au fost oprite, iar cei care au comis „încălcări” ale legii au fost arestați și conduși de poliție în așteptarea unei anchete și a urmăririi penale, a anunțat ministerul rus de Interne, citat de agenția de știri Interfax.
Lavrov iese din ședința Consiliului de Securitate al ONU
Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a părăsit joi o ședință a consiliului de securitate al ONU după ce a acuzat Ucraina și aliații săi occidentali de „impunitate” în Donbas.
Ucraina și aliații săi încercau să „ne impună o narațiune complet diferită despre agresiunea rusă”, a spus Lavrov, la părăsirea reuniunii Consiliului de Securitate, la care a întârziat aproape 90 de minute.
Secretarul de externe al Marii Britanii, James Cleverly, a spus că Rusia încearcă să dea vina „pe cei care impun sancțiuni” și că „în fiecare zi, consecințele devastatoare ale invaziei Rusiei devin mai clare”.
„Nu sunt surprins că a părăsit lucrările. Nu cred că domnul Lavrov vrea să audă condamnarea colectivă a acestui consiliu”, a spus Cleverly.
Surse: Reuters, Associated Press, Agence France-Presse, The Guardian