Volodimir Zelenski a condamnat atacul asupra civililor din Zaporojie
Volodimir Zelenski a spus în discursul său de vineri seară că Rusia „a început această zi cu o crimă deliberată și absolut premeditată a ucrainenilor din Zaporojie”, făcând referire la atacul cu rachete asupra unui convoi de mașini civile.
„Până în acest moment, se raportează 30 de morți. Aproape o sută de răniți și traumatizați. Armata rusă știa unde vor lovi rachetele lor. Au făcut-o fără umanitate, de la primul până la ultimul. De la cel care a dat acest ordin și până la toți cei care au executat acest ordin, ei vor răspunde”, a spus Zelenski.
Președintele ucrainean a adăugat că forțele ucrainene au preluat inițiativa în război și obțin „rezultate tangibile” pe câmpul de luptă.
Zelenski spune că presupusa anexare este o farsă
În discursul său de vineri seară, președintele Ucrainei s-a referit și la ceremonia în care Vladimir Putin a semnat legea prin care anexează ilegal patru zone ocupate ale țării sale.
Volodimir Zelenski a spus că la Moscova a avut loc „o farsă” și că, în timp ce se vorbea despre Zoporojie, în această zonă erau uciși civili de către forțele ruse: „Nu sunt oameni”.
El a adăugat că în Consiliul pentru Securitate Națională și Apărare al Ucrainei s-a decis sancționarea persoanelor fizice și juridice din Rusia în legătură cu anexarea.
„Nu ne concentrăm pe volum, ci pe dezmembrarea efectivă a influenței rusești și, în același timp, pe influențarea stării de lucruri în Federația Rusă însăși. Desigur, sancțiunile vor fi aplicate și acelor cetățeni din alte țări care au luat parte la farsa rusă de pe teritoriul ocupat al țării noastre”, a spus Zelenski.
„Pseudo-referendumurile sunt elemente de agresiune împotriva unui stat suveran, iar oricine este implicat în organizarea sau desfășurarea acestei farse va fi tras la răspundere”, a completat el.
Șeful NATO: Ucraina are dreptul să-și recucerească teritoriul
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat pretinsa anexare de către Rusia a patru zone ocupate ucrainene, prin decretele semnate de Vladimir Putin în cadrul unei ceremonii care a avut loc vineri Kremlin.
El a adăugat că anexarea este „ilegală și ilegitimă”, numind-o „cea mai mare tentativă de anexare prin forță a unui teritoriu european de la Al Doilea Război Mondial încoace”.
Jens Stoltenberg a vorbit și despre „zăngănitul iresponsabil al armei nucleare”, precizând că Rusia se va confrunta cu „consecințe grave” dacă va folosi arme nucleare în Ucraina și a reafirmat „sprijinul de neclintit” al NATO pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.
El a subliniat că „Ucraina are, bineînțeles, dreptul de a recuceri teritoriul ucrainean care este acum ocupat de forțele rusești”, de altfel acestea fiind motivele pentru care Aianța susține Ucraina: de apărare și de eliberare a teritoriului său.
„După cum am spus, anexarea ilegală sau încercarea de anexare a teritoriului ucrainean nu schimbă acest lucru. Nu schimbă natura acestui conflict. Pentru că, dacă am accepta că anexarea de către Rusia, atunci acceptăm șantajul nuclear, atunci acceptăm că, prin amenințarea cu folosirea armelor nucleare, puteri autoritare precum Rusia pot obține exact ceea ce își doresc: să preia controlul asupra unui vecin, Ucraina, și apoi să ne descurajeze să sprijinim Ucraina în dreptul său absolut suveran de a se apăra împotriva unui agresor. Un drept care este de fapt consacrat în Carta ONU”, a spus Jens Stoltenberg.
Rusia a blocat adoptarea rezoluției ONU de condamnare a anexării ilegale
Rusia s-a opus prin veto la rezoluțiaa Consiliului de Securitate al ONU, introdusă de SUA și Albania, care condamna anexarea ilegală de către Rusia a regiunilor Zaporojie, Donețk, Luhansk și Herson.
Din cele 15 state membre ale Consiliului, 10 au votat în favoarea rezoluției, Rusia s-a opus, în timp ce China, Gabon, India și Brazilia s-au abținut.
Ambasadoarea Statelor Unite la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a declarat că SUA se va adresa acum Adunării Generale a ONU, formată din 193 de membri, pentru a condamna anexarea ilegală a Rusiei, precizează Reuters.
Rusia accelerează naturalizarea străinilor care se înrolează în armată
Președintele rus Vladimir Putin a semnat vineri un decret care simplifică procesul de naturalizare pentru străinii care se înrolează în forțele armate ruse pe bază de contract, relatează RFE/RL.
Decretul a intrat în vigoare imediat după ce a fost semnat, pe 30 septembrie. Putin a semnat decretul în aceeași zi în care a semnat și alte decrete pentru a prelua în mod oficial patru teritorii ucrainene ocupate parțial de Moscova, în timp ce își intensifică invazia eșuată de șapte luni.
Potrivit decretului de simplificare a procesului de naturalizare, străinii care semnează contracte privind serviciul militar în forțele armate ruse pentru cel puțin un an și apoi petrec cel puțin șase luni în operațiuni militare în zone de conflict armat în timpul cărora sunt grav răniți vor fi eligibili pentru a obține cetățenia rusă într-un mod simplificat și accelerat.