Energoatom anunță răpirea directorului centralei nucleare din Zaporojie
Soldații ruși l-au reținut pe Ihor Murașov, directorul general al centralei nucleare ucrainene Zaporojie, și l-au dus într-o locație necunoscută, a anunțat Petro Kotin, președintele companiei energetice de stat Energoatom, relatează Ukrinform.
Răpirea a avut loc vineri, în jurul orei 16:00, în timp ce Murașov se îndrepta de la centrală spre Enerhodar. Mașina sa a fost oprită, iar el a fost reținut cu forța și legat la ochi. În prezent, nu există informații despre locul unde se află Murașov și soarta acestuia.
Compania Energoatom a precizat că directorul general al uzinei poartă responsabilitatea principală și exclusivă pentru securitatea nucleară și radiologică a acesteia, iar reținerea sa reprezintă un pericol pentru funcționarea celei mai mari centrale nucleare din Europa.
„Cer ca militarii ruși care controlează centrala nucleară Zaporojie și angajații Rosatom care stau ilegal în instalația noastră nucleară să înceteze actele de terorism nuclear împotriva conducerii și personalului centralei ZNPP, să îl elibereze imediat pe directorul centralei și să îl întoarcă la îndeplinirea sarcinilor sale pentru a menține funcționarea în siguranță a centralei nucleare”, a mai declarat Kotin.
De asemenea, el a cerut directorului general al AIEA, Rafael Grossi, și președintelui WANO, Tom Mitchell, să ia toate măsurile posibile pentru a se asigura că Murașov este eliberat imediat din captivitate.
Rusia accelerează naturalizarea străinilor care se înrolează în armată
Președintele rus Vladimir Putin a semnat vineri un decret care simplifică procesul de naturalizare pentru străinii care se înrolează în forțele armate ruse pe bază de contract, relatează RFE/RL.
Decretul a intrat în vigoare imediat după ce a fost semnat, pe 30 septembrie. Putin a semnat decretul în aceeași zi în care a semnat și alte decrete pentru a prelua în mod oficial patru teritorii ucrainene ocupate parțial de Moscova, în timp ce își intensifică invazia eșuată de șapte luni.
Potrivit decretului de simplificare a procesului de naturalizare, străinii care semnează contracte privind serviciul militar în forțele armate ruse pentru cel puțin un an și apoi petrec cel puțin șase luni în operațiuni militare în zone de conflict armat în timpul cărora sunt grav răniți vor fi eligibili pentru a obține cetățenia rusă într-un mod simplificat și accelerat.
Rusia a blocat adoptarea rezoluției ONU de condamnare a anexării ilegale
Rusia s-a opus prin veto la rezoluțiaa Consiliului de Securitate al ONU, introdusă de SUA și Albania, care condamna anexarea ilegală de către Rusia a regiunilor Zaporojie, Donețk, Luhansk și Herson.
Din cele 15 state membre ale Consiliului, 10 au votat în favoarea rezoluției, Rusia s-a opus, în timp ce China, Gabon, India și Brazilia s-au abținut.
Ambasadoarea Statelor Unite la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a declarat că SUA se va adresa acum Adunării Generale a ONU, formată din 193 de membri, pentru a condamna anexarea ilegală a Rusiei, precizează Reuters.
Șeful NATO: Ucraina are dreptul să-și recucerească teritoriul
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat pretinsa anexare de către Rusia a patru zone ocupate ucrainene, prin decretele semnate de Vladimir Putin în cadrul unei ceremonii care a avut loc vineri Kremlin.
El a adăugat că anexarea este „ilegală și ilegitimă”, numind-o „cea mai mare tentativă de anexare prin forță a unui teritoriu european de la Al Doilea Război Mondial încoace”.
Jens Stoltenberg a vorbit și despre „zăngănitul iresponsabil al armei nucleare”, precizând că Rusia se va confrunta cu „consecințe grave” dacă va folosi arme nucleare în Ucraina și a reafirmat „sprijinul de neclintit” al NATO pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.
El a subliniat că „Ucraina are, bineînțeles, dreptul de a recuceri teritoriul ucrainean care este acum ocupat de forțele rusești”, de altfel acestea fiind motivele pentru care Aianța susține Ucraina: de apărare și de eliberare a teritoriului său.
„După cum am spus, anexarea ilegală sau încercarea de anexare a teritoriului ucrainean nu schimbă acest lucru. Nu schimbă natura acestui conflict. Pentru că, dacă am accepta că anexarea de către Rusia, atunci acceptăm șantajul nuclear, atunci acceptăm că, prin amenințarea cu folosirea armelor nucleare, puteri autoritare precum Rusia pot obține exact ceea ce își doresc: să preia controlul asupra unui vecin, Ucraina, și apoi să ne descurajeze să sprijinim Ucraina în dreptul său absolut suveran de a se apăra împotriva unui agresor. Un drept care este de fapt consacrat în Carta ONU”, a spus Jens Stoltenberg.