ISW: Armata rusă nu este capabilă să opereze pe un câmp de luptă nuclear
Institutul pentru Studierea Războiului (Institute for the Study of War - ISW) a analizat în raportarea sa zilnică și cererea lui Ramzan Kadîrov ca Rusia să folosească arme nucleare de mică putere, după pierderea orașului Liman.
„Răfuiala lui Kadîrov este similară cu răfuielile dezorganizate și adesea hiperbolice ale bloggerilor militari (...), iar apelul său la utilizarea armelor nucleare nu a fost reprezentativ pentru discursul din spațiul informațional rusesc”, afirmă ISW, precizând că discuțiile despre bombe nucleare s-au purtat în mass-media ruse, însă din dorința de a alimenta sentimentele patriotice.
„Apelul lui Kadîrov la utilizarea armelor nucleare tactice este probabil incompatibil cu cererile sale de a continua "operațiunea militară specială" pentru a aduce mai mult teritoriu ucrainean sub controlul Rusiei. Armata rusă, în starea sa actuală, este aproape sigur incapabilă să opereze pe un câmp de luptă nuclear, chiar dacă dispune de echipamentul necesar și și-a antrenat în mod istoric unitățile pentru a face acest lucru”, mai arată analiza ISW.
Institutul arată că „aglomeratul haotic” format din soldați epuizați, rezerviști mobilizați în grabă, recruți și mercenari care alcătuiesc în prezent forțele terestre rusești „nu ar putea funcționa într-un mediu nuclear”.
„Astfel, orice zonă afectată de armele nucleare tactice rusești ar fi impracticabilă pentru ruși, împiedicând probabil avansurile rusești. Acest considerent este un alt factor care reduce probabilitatea utilizării armelor nucleare tactice rusești”, concluzionează institutul.
Papa Francisc îi cere lui Putin să oprească „această spirală a violenței și a morții”
Papa Francisc i-a cerut președintelui rus Vladimir Putin să oprească „spiral de violență și moarte”, în cadrul rugăciunii sale publice săptămânale din Piața Sfântul Petru de la Vatican.
„Apelul meu este adresat în primul rând președintelui Federației Ruse, rugându-l să oprească, tot din dragoste pentru poporul său, această spirală a violenței și a morții”, a spus Papa Francisc, potrivit RFE/RL.
„Pe de altă parte, întristat de imensa suferință a populației ucrainene în urma agresiunii suferite, adresez un apel la fel de încrezător președintelui Ucrainei pentru a fi deschis la propuneri serioase de pace”, a mai spus el.
Liderul romano-catolic a denunțat, de asemenea, riscul tot mai mare al unui război nuclear, calificându-l drept „absurd”.
„Regret profund situația gravă care a apărut în ultimele zile, cu noi acțiuni contrare principiilor dreptului internațional. De fapt, crește riscul unei escaladări nucleare, până la punctul de a ne teme de consecințe incontrolabile și catastrofale la nivel mondial”, a completat Suveranul Pontif.
Comentariile papei au fost făcute la două zile după ce Putin a ținut un discurs înflăcărat la Kremlin, în care a anunțat că Rusia anexează patru regiuni din Ucraina care sunt parțial ocupate de forțele rusești.
În discursul din 30 septembrie, Putin a făcut, de asemenea, amenințări voalate cu privire la utilizarea armelor nucleare în conflict, reluând remarci anterioare în care a avertizat Occidentul că „nu este o cacealma”.
Kremlinul nu a avut nicio reacție imediată la declarații care sunt considerate ca fiind unele dintre cele mai puternice remarci pe care le-a făcut de la invazia din 24 februarie.
SUA au avertizat Rusia să nu folosească arme nucleare
Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat într-un interviu acordat CNN că i-a transmis în privat ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, să „nu aibă acest tip de comportament iresponsabil” și „să nu meargă pe calea” folosirii de arme nucleare.
„Nu văd nimic în acest moment care să mă facă să cred că (Vladimir Putin) a luat o astfel de decizie”, a declarat Austin.
Cu toate acestea, el a adăugat că Putin a luat decizii iresponsabile în trecut, oferind ca exemplu chiar invadarea Ucrainei.
„Nu există niciun control asupra domnului Putin. Așa cum a luat decizia iresponsabilă de a invada Ucraina, știți, ar putea lua o altă decizie. Dar nu văd nimic în acest moment care să mă facă să cred că a luat o astfel de decizie”, a declarat secretarul american al Apărării.
UK: Recuperarea tot mai multor teritorii va spori criticile din Rusia
Criticile publice vor crește în Rusia dacă Ucraina va elibera mai multe teritorii, afirmă Ministerul britanic al Apărării.
Potrivit acestuia, forțele rusești probabil că au suferit pierderi grele atunci când s-au retras din orașul Liman din regiunea Donețk.
Ministerul britanic a precizat că retragerea a dus la „un nou val de critici publice la adresa conducerii militare a Rusiei din partea unor înalți oficiali”, iar pierderea în continuare a teritoriului capturat va duce „aproape sigur” la intensificarea criticilor.