Linkuri accesibilitate

Noua Ordonanță a lemnelor de foc impune un plafon de 400 lei/mc inclusiv privaților. Rareș Bogdan: „E o greșeală”


Noua formă a Ordonanței de Urgență privind vânzarea lemnelor de foc este diferită de cea pusă în transparență decizională de ministerul Mediului. Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că vânzarea lemnelor de foc a fost plafonată la 400 de lei metrul cub.
Noua formă a Ordonanței de Urgență privind vânzarea lemnelor de foc este diferită de cea pusă în transparență decizională de ministerul Mediului. Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că vânzarea lemnelor de foc a fost plafonată la 400 de lei metrul cub.

Guvernul a decis plafonarea prețului cu care se vând lemnele de foc pentru populație la 400 de lei metrul cub. Prețul pentru pelete a fost stabilit la 2.000 de lei cu TVA, iar brichetele pentru foc la 1.500 de lei pe tonă, tot cu TVA. Prețul de vânzare se aplică și privaților.

Ministrul Mediului susține că plafonarea prețului la materialele lemnoase pentru foc vine în sprijinul cetățenilor care sunt afectați de creșterile de preț de pe piața națională.

„Se referă la toți comercianții sau persoanele fizice care vând lemn de foc. Nu există măsură de compensare”, a declarat ministrul Mediului, despre noua Ordonanță de Urgență privind plafonarea prețului la lemnul de foc. Astfel, Romsilva și privații au interdicție de a depăși acest plafon la vânzarea lemnului de foc.

Ordonanța de Urgență prevede ca prețurile finale facturate să fie plafonate la maxim 400 lei/mc cu TVA pentru lemnele de foc, resturile de lemn, tocătura provenită din lemn și rumeguș. O altă plafonare vizează brichetele din lemn care se vor putea vinde cu cel multe 1.500 lei/ tonă, TVA inclusă, și pelete din lemn cu maxim 2.000 lei/tonă, TVA inclusă.

Beneficiarii ar fi persoanele fizice și unitățile de învățământ private și publice, furnizorii de servicii sociale și unitățile de interes locale, cele de cult, dar și unitățile administrative.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a precizat, după ce OUG a fost aprobată în ședința de la Palatul Victoria, că scăderea plafonului la 400 de lei mc, de la 500 de lei mc, așa cum era prevăzută în prima formă a OUG, s-a făcut la solicitarea premierului Nicolae Ciucă.

Peste 3 milioane de gospodării folosesc lemn pentru a se încălzi. Guvernul a amânat decizia două luni

Aproape jumătate din populația României folosește lemnul de foc pentru a se încălzi. Peste 3 milioane de gospodării se încălzesc cu lemn de foc sau cu produse derivate din lemn, se arată într-o notă de fundamentare a Executivului.

„Încălzirea pentru populație este o necesitate de viață”, iar „măsurile de protecție socială reprezintă o garanție a dreptului la viață”, deoarece „categorii întregi de cetățeni riscă să fie afectate de creșterile de preț nejustificate”, se precizează în documentul oficial.

Decizia guvernamentală pentru vânzarea lemnului de foc a fost amânată peste două luni, ceea ce îi poate pune în dificultate pe cei care ar dori să beneficieze de un eventual sprijin din partea statului român.

Cabinetul Ciucă vorbește de o protejarea a consumatorului final care folosește lemnul pentru încălzirea locuinței în sezonul rece, dar Ordonanța a fost aprobată în Guvern cu întârziere și într-o formă diferită față de proiectul de OUG pus în transparență decizională. În multe zone, sezonul rece a debutat, iar oamenii au început să facă foc în sobe.

Traseul controversat al Ordonanței de Urgență de la Coaliție la adoptare

Până la aprobarea Ordonanței de Urgență în ședința de Guvern, premierul Nicolae Ciucă și europarlamentarul Rareș Bogdan au declarat, pentru Europa Liberă, că ea nu vizează și privații care vând lemne de foc. Mai mult, același mesaj a primit și toată conducerea PNL la ședința de luni.

Surse din conducerea PSD susțin că, în Coaliție, decizia a fost luată doar pentru plafonarea lemnului de foc vândut de Romsilva, nu și de privați.

Întrebat luni de Europa Liberă dacă Ordonanța va viza și lemnul de foc vândut de privați, premierul Ciucă a răspuns că nu, ci doar cel vândut de Romsilva.

Varianta care a ieșit din Guvern prevede că nici privații nu pot vinde lemnul de foc peste plafonul de 400 de lei mc, nu doar Romsilva.

Decizia PNL și a Coaliției diferă față de proiectul de OUG prezentat pe site-ul ministerului Mediului, dar și de cel postat pe site-ul Guvernului înaintea ședinței de miercuri. De asemenea, diferă și față de varianta finală a Ordonanței de Urgență.

Declarația de marți a lui Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL: OUG are o greșeală

Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a declarat, marți, pentru Europa Liberă, că nu se poate aplica plafonarea privaților, chiar dacă acest lucru apare în proiectul de OUG postat pe site-ul ministerului Mediului.

„PNL susține ca plafonul să se aplice doar în cazul Romsilva, pentru că altfel distorsionăm piața și noi nu vrem să distorsionăm piața nici măcar în situații de urgență. Ordonanța nu se va aplica în cazul privaților. Va fi dublată de interzicerea exportului lemnului de foc, cu excepția peleților”, a susținut, marți, Rareș Bogdan pentru Europa Liberă.

El a adăugat: „e o greșeală în OUG, discuția din Coaliție nu a privit decât Romsilva, nu a fost pentru partea privată”. Potrivit prim-vicepreședintelui PNL, Ordonanța de Urgență ar trebui să prevadă și o limită privind cumpărare de lemn de foc la preț plafonat.

Rareș Bogdan a spus că „nu este normal” ca el, care este europarlamentar și are un venit peste medie, și nici socrul său care „este multimilionar” să primească subvenție de la stat pentru încălzirea cu lemne de foc.

Social-democrații au dorit să extindă categoriile vulnerabile care pot primi lemne de foc, dar decizia PNL și UDMR a fost să existe un plafon pentru vânzare lemn de foc. În minoritate, PSD a acceptat poziția colegilor de guvernare, susțin surse din Coaliție.

Romsilva estimează vânzarea a două milioane de metri cubi de lemn de foc către populație în acest an. Până în prezent, Regia Națională a Pădurilor - Romsilva a vândut direct către populație 1,2 milioane metri cubi lemn pentru încălzirea locuințelor, cu 362.399 metri cubi mai mult decât în perioada precedentă a anului trecut, se arată într-un răspuns pentru Europa Liberă.

Prețul mediu a fost de 222 lei pe un metru cub, fără TVA.

Guvernul a decis să ofere un sprijin pentru Republica Moldova care va fi vândut de Romsilva la prețul mediu din acest an.

Ludovic Orban: Va fi o penurie de lemn în piață, plafonarea e sub prețul pieței

Fostul premier, Ludovic Orban, atrage atenția că plafonarea prețului pentru lemnul de foc vândut de privați, fără să existe o compensare, va genera o penurie de lemn în piață.

„Vor găsi (n.r. - cetățenii) foarte greu lemn de foc la acest preț, care este sub prețul pieței, pentru că cei care comercializează acest produs vor ieși în pierdere dacă vând la prețul impus de guvern. Iar rezultatul va fi contrar a ceea ce promite guvernul. Se va dezvolta o piață neagră în care lemnul se va vinde la prețuri mai mari chiar decât prețurile la care s-a vândut lemnul până acum", susține președintele Forța Dreptei.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

XS
SM
MD
LG