Gluma pornită pe internet a venit ca răspuns la anexarea ilegală de către Rusia a
teritoriilor invadate din Ucraina.
Cehii au înființat și un site pentru Kralovec, enclava rusă cunoscută la nivel internațional sub numele Kaliningrad.
„După un referendum de succes, 97,9% dintre rezidenții Kaliningradului au decis să se unească cu Republica Cehă și să schimbe numele de Kaliningrad în Kralovec”, este mesajul de pe prima pagină a site-ului de promovare „Visit Kralovec”.
În plus, contul de Twitter al regiunii a adunat peste 85.000 de urmăritori.
Ideea a fost preluată chiar de oficialii cehi și europeni. „Aș considera să fac o vizită oficială. Sau poate că nu”, a reacționat președinta Slovaciei, Zuzana Čaputovà, pe pagina oficială de Twitter.
„Felicitări prietenilor din Cehia pentru demascarea absurdității referendumurilor ficționale ale Rusiei în Ucraina”, a completat ea.
Reprezentații căilor ferate din Cehia au continuat gluma și au declarat că o linie directă Praga - Kralovec se va deschide în curând.
Ministerul ceh de Interne postează și el pe Twitter: „Ne batem capul să găsim un
expert în frontiere maritime cât mai repede. Știți pe cineva?”.
Cehia nu are deschidere la mare, iar Kaliningrad este un important port la Marea Baltică. Plaja este prezentată ca o atracție principală pentru potențialii turiști ai regiunii.
Sub hashtag-urile #KralovecIsCzechia sau #MakeKaliningradKralovecAgain
internauții se întrec în meme-uri. Virală a devenit și o prezentatoare meteo care a prezentat vremea în Kralovec.
Apetitul pentru glume absurde
„Există o tradiție cehă de umor bazat pe imaginație și fabricarea faptelor”, explică Lukáš Macek, cercetător asociat institutului Jaques Delors și director al campusului specializat în Europa Centrală și de Est al facultății franceze de științe politice Sciences Po.
Un exemplu al umorului absurd ceh este Jára Cimrman, cea mai populară personalitate din Cehia, conform unei anchete realizate de televiziunea cehă în 2005.
Personajul inventat în anii 60 în cadrul unei emisiuni radio ar fi un autodidact om de știință, cercetător, matematician, sportiv și inventator, care ar fi construit primul aerostat împreună cu Ferdinand von Zeppelin, ar fi sfătuit guvernului American să construiască canalul Panama și l-ar fi ajutat pe Gustave Eiffel să deseneze celebrul turn din Paris.
Lukáš Macek mai spune pentru Europa Liberă că „ingredientul” care a contribuit la viralizarea anexării în glumă a Kaliningradului este regretul cehilor de a nu avea deschidere la mare, o temă abordată în multe astfel de glume absurde.
„Ca în multe alte țări mici, cred că ne place să căutăm și să exagerăm origini cehe”, spune Macek despre legătura istorică vagă dintre Cehia și exclava rusă.
Are legătură Kaliningradul cu Cehia?
Înainte să facă parte din Rusia, exclava de la Marea Baltică, situată între granițele
Poloniei și Lituaniei, a fost o regiune germană și apoi poloneză.
Cavalerii teutoni au înființat orașul cu numele Köninsberg în anul 1255, în cinstea regelui Boemiei Ottokar al II-lea, aceasta fiind de altfel singura legătură între regiune și Cehia. Timp de un an (1454 - 1455) orașul a fost sub ocupație poloneză sub numele de Królewiec.
Köninsberg a fost centrul de încoronare a monarhiei Prussiei începând cu primul
rege, Frederick I, în 1701. Immanuel Kant se naște la Köninsberg în 1724. Renumitul filozof a și predat la universitatea locală, Collegium Albertinum.
După o încercare nereușită a rușilor de a cuceri Köninsberg în Primul Război
Mondial, regiunea este anexată de Uniunea Sovietică în al Doilea Război Mondial.
Cetatea teutonică și universitatea au fost complet distruse în timpul asediului.
Orașul își schimbă numele în Kaliningrad în 1946. După prăbușirea Uniunii
Sovietice, regiunea a rămas parte din Rusia.
Regiunea este o zonă importantă din punct de vedere strategic pentru Rusia.
Kaliningradul este singurul port al Rusiei la Marea Baltică care nu îngheață pe parcursul timpul anului.
Rusia menține în regiunea înconjurată de Uniunea Europeană o parte din armamentul ei nuclear și din forța ei navală.