Linkuri accesibilitate

 
SUA restabilesc temporar finanțarea pentru cercetarea cazurilor de copii ucraineni răpiți în Rusia

SUA restabilesc temporar finanțarea pentru cercetarea cazurilor de copii ucraineni răpiți în Rusia


Cercetarea finanțată de SUA a ajutat la colectarea dovezilor care au dus la punerea sub acuzare a președintelui rus Vladimir Putin (stânga) și a avocatei Maria Lvova-Belova, (dreapta).
Cercetarea finanțată de SUA a ajutat la colectarea dovezilor care au dus la punerea sub acuzare a președintelui rus Vladimir Putin (stânga) și a avocatei Maria Lvova-Belova, (dreapta).

Statele Unite au revenit temporar asupra deciziei de încetare a finanțării pentru proiectul prin care se caută dovezi ale presupuselor răpiri ale copiilor ucraineni în Rusia, considerate crime de război în legislația internațională.

Efortul finanțat de SUA, care a fost condus parțial de Universitatea Yale, a ajutat Curtea Penală Internațională (CPI) să emită acuzații împotriva președintelui rus Vladimir Putin și a principalului avocat al copiilor de la Kremlin.

Cercetătorii de la Yale au descoperit că Putin și alți oficiali ruși de rang înalt au fost direct implicați într-o campanie organizată de mutare a copiilor din teritoriile ucrainene aflate sub control rusesc în tabere de vară și case de plasament din Rusia.

Mutările copiilor au fost făcute, potrivit anchetatorilor, fără eforturi sau cu demersuri de formă pentru a identifica părinții sau tutorii legali ai copiilor ucraineni.

La începutul acestei luni, directorul executiv al centrului Yale, Nathaniel Raymond, a declarat pentru RFE/RL că decizia Departamentului de Stat de a pune capăt finanțării pentru acest proiect este „o lovitură catastrofală” dată eforturilor de documentare a crimele de război.

Administrația Trump a interzis, de asemenea, cercetătorilor să transmită dovezile procurorilor CPI, în condițiile în care Casa Albă a declarat tribunalul de la Haga ilegitim.

Săptămâna aceasta, însă, Departamentul de Stat și-a schimbat decizia, a scris The Washington Post, și a oferit 6 săptămâni de finanțare pentru a permite cercetătorilor să-și transfere dovezile către agenția de aplicare a legii a Uniunii Europene, EUROPOL.

Răspunzând la întrebarea unui reporter din Washington pe 27 martie, secretarul de stat american Marco Rubio a confirmat că administrația a încetat să mai finanțeze efortul, dar a sugerat că baza de date cu dovezi este intactă și va fi transferată „autorităților competente”.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG