Linkuri accesibilitate

Consecințe ale atacului cu drone asupra Kievului - 17 octombrie 2022
Consecințe ale atacului cu drone asupra Kievului - 17 octombrie 2022

Războiul din Ucraina | Un cuplu care aștepta un copil, printre cele patru persoane ucise în atacul cu 28 de drone kamikaze asupra Kievului

Ziua 236 a invaziei: Rusia a atacat Kievul cu drone kamikaze la primele ore ale dimineții. Cel puțin cinci explozii au fost auzite în capitala ucraineană.

Evenimentele zilei în război - 17 octombrie

18:23 17.10.2022

Ce sunt dronele „kamikaze”.

Ucraina a cerut în repetate rânduri aliaților săi să-i furnizeze mai multe sisteme de apărare aeriană și muniție, după ce Rusia și-a intensificat utilizarea „ dronelor kamikaze ” în atacul său brutal împotriva țării. Kievul spune că Moscova a folosit în ultimele săptămâni drone kamikaze furnizate de Iran în lovituri împotriva Kievului, Vinițis, Odesa, Zaporojie și a altor orașe din Ucraina și a cerut țărilor occidentale să-și intensifice asistența în fața noii provocări, scrie CNN.

Dronele au jucat un rol semnificativ în conflict de când Rusia a invadat Ucraina la sfârșitul lunii februarie, dar utilizarea lor a crescut de când Moscova a achiziționat noile drone de la Iran în cursul verii.

Ce sunt dronele kamikaze?

Dronele Kamikaze, sau dronele sinucigașe, sunt un tip de sistem de arme aeriene. Ele sunt cunoscute ca o muniție rătăcitoare, deoarece sunt capabile să se rotească pentru o perioadă de timp într-o zonă identificată ca o țintă potențială și să lovească numai odată ce un bun inamic este identificat.

Sunt mici, portabile și pot fi lansate cu ușurință, dar principalul lor avantaj este că sunt greu de detectat și pot fi trase de la distanță.

De ce se numesc „Kamikaze”? Numele „kamikaze” se referă la faptul că dronele sunt de unică folosință. Spre deosebire de dronele militare tradiționale, mai mari și mai rapide, care se întorc la bază după aruncarea rachetelor, dronele Kamikaze sunt proiectate să se prăbușească într-o țintă și să explodeze, detonându-și focosul și distrugând dronele în proces.

Ce drone folosește Rusia în Ucraina?

Armata ucraineană și serviciile de informații americane spun că Rusia folosește drone de atac produse de Iran. Oficialii americani au declarat pentru CNN în iulie că Iranul a început să prezinte Rusiei drone din seria Shahed pe aerodromul Kashan, la sud de Teheran, luna trecută. Dronele sunt capabile să transporte rachete ghidate cu precizie și au o sarcină utilă de aproximativ 50 de kilograme.

În august, oficialii americani au declarat că Rusia a cumpărat aceste drone și își antrena forțele cum să le folosească. Potrivit președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Rusia a comandat 2.400 de drone Shahed-136 din Iran.

Iranul a negat că a furnizat arme Rusiei: dar dovezile arată contrariul. Ucraina a susținut că forțele sale au doborât una dintre aceste drone pentru prima dată luna trecută în apropierea orașului Kupyansk din Harkov. De atunci au fost raportate mai multe atacuri. Armata de la Kiev a declarat miercuri că a doborât 17 drone Shahed-136 numai în ziua aceea. Potrivit fotografiilor publicate de autoritățile ucrainene, Rusia a renumit Shahed-ii și îi folosește sub numele de „Geran”.

Oficialii americani spun că au existat deja „unele dovezi” că dronele iraniene „au experimentat deja numeroase eșecuri” pe câmpul de luptă.

17:08 17.10.2022

Zelenski: Teroarea trebuie să piardă și va pierde, iar Ucraina va învinge

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a emis o declarație suplimentară despre loviturile de astăzi cu drone asupra Kievului.

Se pare că inamicul actual unește în răul său pe toți dușmanii anteriori ai statalității noastre. Acționează insidios – ucide civili, lovește locuințele, infrastructura. Astăzi, în urma atacului ocupanților asupra unei clădiri rezidențiale din Kiev, patru persoane au murit deja. Printre ei se numără o familie tânără care aștepta un copil. Operațiunile de căutare și salvare sunt încă în desfășurare.

Teroarea trebuie să piardă și va pierde, iar Ucraina va învinge. Și va aduce în fața justiției fiecare terorist rus - de la comandanți la soldați care au executat ordine penale.”

16:34 17.10.2022

Primar: Numărul morților din lovitura cu drone kamikaze la Kiev crește la cel puțin patru

Numărul persoanelor ucise în atacul cu drone rusești asupra unui bloc de locuințe din Kiev a crescut la patru, conform ultimelor informații ale primarului orașului Vitali Klitciko.

Patru persoane au murit deja sub dărâmăturile unui bloc de locuințe din cartierul Șevcenko din Capitală, lovită de o dronă teroristă rusească. Salvatorii au descoperit și au recuperat un alt cadavru – cel al unui bărbat mort. Operațiunile de căutare și salvare sunt în desfășurare. S-ar putea să mai fie oameni sub dărâmături. Trei victime au fost internate. Doi dintre ei sunt angajați ai serviciului de stat de urgență.”

Arme mari: Artileria ucraineană țintește posturi de comandă și depozite de muniție rusești
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:43 0:00

16:23 17.10.2022

Exporturile de cereale ucrainene au revenit aproape la nivelurile de dinainte de război

Exporturile de cereale ucrainene au revenit aproape la nivelurile de dinainte de război, relatează Reuters.

Exporturile de cereale ale țării au scăzut din februarie, după ce războiul a închis porturile Ucrainei la Marea Neagră, ducând la creșterea prețurilor la alimente la nivel mondial și stârnind temeri de penurie în Africa și Orientul Mijlociu.

Trei porturi de la Marea Neagră au fost deblocate la sfârșitul lunii iulie în baza unui acord între Moscova și Kiev, intermediat de Națiunile Unite și Turcia.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG