Linkuri accesibilitate

Consecințe ale atacului cu drone asupra Kievului - 17 octombrie 2022
Consecințe ale atacului cu drone asupra Kievului - 17 octombrie 2022

Războiul din Ucraina | Un cuplu care aștepta un copil, printre cele patru persoane ucise în atacul cu 28 de drone kamikaze asupra Kievului

Ziua 236 a invaziei: Rusia a atacat Kievul cu drone kamikaze la primele ore ale dimineții. Cel puțin cinci explozii au fost auzite în capitala ucraineană.

Evenimentele zilei în război - 17 octombrie

07:36 17.10.2022

Kievul a fost atacat din nou

Cel puțin trei explozii au fost auzite luni dimineață în capitala ucraineană Kiev, în jurul orei locale 7:00, potrivit corespondenților BBC și The Guardian care se află în oraș.

Autoritățile locale au precizat că exploziile au fost provocate de drone kamikaze și au sfătuit oamenii să stea în adăposturi.

„Explozia din cartierul Șevchenkiv - în centrul capitalei. Detalii mai târziu. Alerta aeriană continuă. Rămâneți în adăposturi!”, a declarat primarul Kievului, Vitali Kliciko, potrivit The Guardian.

Una dintre explozii a avut loc în apropiere de gara centrală a Kievului.

Andrii Yermak, șeful biroului președintelui, a declarat într-o postare pe Telegram, confirmând atacul cu drone Kamikaze asupra Kievului de luni dimineață: „Avem nevoie de mai multe sisteme de apărare aeriană și cât mai curând posibil. Nu avem timp pentru acțiuni lente. Mai multe arme pentru a apăra cerul și a distruge inamicul. Așa să fie”.

Atacul de luni dimineață survine la o săptămână după ce capitala ucraineană a fost lovită de mai multe rachete rusești la oră de vârf, într-un atac la nivel național, iar 19 oameni au murit.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că atacurile de săptămâna trecută au fost o represalii pentru bombardarea unui pod cheie care leagă Rusia de Crimeea ocupată, pe care a dat vina pe Ucraina. A fost pentru prima dată în timpul războiului când centrul Kievului a fost vizat direct.

Potrivit oficialilor militari ucraineni, dronele kamikaze sunt mai ieftine și mai puțin sofisticate decât rachetele, dar s-au dovedit a fi eficiente în provocarea de pagube asupra țintelor de la sol. Dronele Shahed-136 sunt capabile să rămână în aer câteva ore, survolând țintele, înainte de atac.

07:44 17.10.2022

Clădiri rezidențiale lovite în urma atacului din Kiev

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a adăugat că „mai multe clădiri rezidențiale” au fost avariate în loviturile de luni dimineață asupra Kievului și că medicii se află la fața locului.

„Am înțeles că nu este vorba de un accident de circulație. Ca urmare a atacului cu drone, a izbucnit un incendiu într-o clădire nerezidențială din cartierul Șevcenkiv din Kiev. Pompierii lucrează. Mai multe clădiri rezidențiale au fost avariate. Medicii se află la fața locului. Suntem în curs de clarificare a informațiilor despre victime”, a scris el pe Telegram.

07:51 17.10.2022

Lupte intense în Donețk

Lupte intense între forțele ruse și ucrainene au loc în jurul a două orașe din regiunea Donețk din estul Ucrainei, Bahmut și Soledar, a declarat duminică președintele ucrainean Volodimir Zelenski, transmite Reuters.

„Punctele fierbinți cheie din Donbas sunt Soledar și Bahmut. Acolo au loc lupte foarte grele”, a spus el.

Luptele au fost deosebit de intense în acest sfârșit de săptămână în regiunile Donețk și Luhansk, care alcătuiesc marele Donbas industrial, și în provincia Herson, importantă din punct de vedere strategic, în sud.

Acestea constituie trei dintre cele patru provincii pe care Putin le-a proclamat luna trecută ca făcând parte din Rusia, măsuri respinse de Ucraina și aliații săi occidentali ca fiind nelegitime.

08:05 17.10.2022

UNICEF: Conflictul a împins patru milioane de copii în sărăcie

Olga Sredniakova, o mamă singură a celor opt copii, o îmbrățișează pe fiica cea mică, Vera, în vârstă de 8 ani, în timp ce frații săi au mers la cules ciuperci. Konstantinovka, regiunea Donețk, 13 octombrie 2022.
Olga Sredniakova, o mamă singură a celor opt copii, o îmbrățișează pe fiica cea mică, Vera, în vârstă de 8 ani, în timp ce frații săi au mers la cules ciuperci. Konstantinovka, regiunea Donețk, 13 octombrie 2022.

Invazia Rusiei în Ucraina și consecințele economice ale acesteia au aruncat patru milioane de copii în sărăcie în Europa de Est și Asia Centrală, a declarat UNICEF, agenția ONU pentru copii.

„Copiii suportă cea mai grea povară a crizei economice provocate de războiul din Ucraina”, a declarat UNICEF, adăugând că războiul „și inflația în creștere au împins în sărăcie încă patru milioane de copii din Europa de Est și Asia Centrală, o creștere de 19% față de 2021”.

„Rusia reprezintă aproape trei sferturi din creșterea totală a numărului de copii care trăiesc în sărăcie din cauza războiului din Ucraina și a crizei costului vieții în întreaga regiune, cu 2,8 milioane de copii în plus care trăiesc acum în gospodării sub pragul sărăciei”, a mai raportat UNICEF.

„Ucraina găzduiește încă o jumătate de milion de copii care trăiesc în sărăcie, a doua cea mai mare parte” a creșterii din ultimul an, potrivit UNICEF.

România este următoarea țară în clasament, cu 110.000 de copii în sărăcie.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG