Ministrul Apărării și-a înaintat demisia luni dimineată, după ce acum o săptămână a avut o discuție cu premierul Nicolae Ciucă, în urma căreia singura declarație a fost că discursul său public trebuie „calibrat”.
Premierul se referise la o declarație televizată făcută acum câteva săptămâni de Vasile Dîncu, când ministrul Apărării de atunci spunea că „singura şansă a păcii poate să fie negocierea cu Rusia”, poziție contrar celei publice asumată de statul român.
În postarea de luni în care și-a anunțat demisia, Vasile Dîncu a motivat gestul „prin perspectiva imposibilității colaborării cu Președintele României, comandantul suprem al Armatei.”
„Consider necesară retragerea mea din această funcție pentru a nu prejudicia în niciun fel procesele de decizie și programele care necesită fluiditate pe întreg lanțul de comandă și pentru a nu bloca o serie de proiecte absolut necesare pentru funcționarea optimă a Ministerului Apărării Naționale și a Armatei Române”, a scris Vasile Dîncu.
Ulterior, după o întâlnire cu președintele PSD, Vasile Dîncu a răspuns întrebărilor ziariștilor că relația cu Klaus Iohannis s-a rupt „de când aud pe surse, de 6 luni, că trebuie să demisionez”.
Cu toate acestea, Vasile Dîncu a spus că nu a avut „niciun reproș concret din partea președintelui și nu mi-a cerut nimeni demisia până acum”.
„Plec din motive personale, nu vreau să afectez funcționarea ministerului”, a mai declarat Dîncu.
Luni după-amiază va avea loc un Birou Politic în care se va discuta despre numele celui care va deține portofoliul Apărării
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a scris pe Facebook că îi respectă decizia lui Vasile Dîncu de a demisiona din funcția de ministru al Apărării și i-a cerut premierului Nicolae Ciucă să preia interimatul la Ministerul Apărării.
„Am avut deja o discuție cu premierul Ciucă și i-am solicitat să preia interimatul la MAPN, pentru că România are obligația să asigure stabilitate pe flancul estic al NATO”, a scris Marcel Ciolacu.
Printre numele vehiculate pentru Apărare sunt cele ale lui Mihai Tudose, Angel Tîlvăr sau Titus Corlățean, dar un cuvânt decisiv îl va avea președintele Iohannis.
USR jubilează
USR a cerut demisia lui Vasile Dîncu îmediat după declarațiile controversate ale ministrului, așa că acum salută plecarea acestuia.
USR a reacționat, luni, prin vocea purtătorului de cuvânt Ionuț Moșteanu.
„Dîncu trebuia demis de 2 săptămâni. Dar Ciucă tremură în fața PSD-ului. USR va taxa în continuare orice derapaj al guvernării. Guvernanții sunt în slujba țării și nu trebuie să uite asta nici o clipă. România are nevoie de un ministru al Apărării care să își înțeleagă rolul extrem de important în vremurile astea tulburi. Sper din tot sufletul ca actuala coaliție să nu mai privească portofoliile guvernamentale ca premii pentru grupurile din partid și să pună la apărare un om compentent”, a scris pe Facebook Ionuț Moșteanu, purtătorul de cuvânt al USR.
Dan Barna, vicepreședinte USR, l-a ironizat luni pe Vasile Dîncu după demisia acestui de la Ministerul Apărării.
„Sunt totuși surprins că n-a dat și de data asta vina pe USR. O abatere impardonabilă de la punctajul de partid pe care îl promovează cu atâta sârguință”, a scris Barna pe Facebook.
Este o referire la declarația de săptămâna trecută a lui Dîncu, care acuzase o presupusă „montură useristă” legată de declarațiile sale privind necesitatea unor negocieri între Ucraina și Rusia pentru terminarea războiului.
Purtătorul de cuvânt al PNL: Cauza demisiei este o problemă personală a lui Dîncu
Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL spune pentru Europa Liberă că demisia este rezultatul unei probleme personale a lui Vasile Dîncu și că nu există dificultăți instituționale din partea PSD de a colabora cu președintele Klaus Iohannis.
„Există în plan public anumite diferențe de opinii între ceea ce a declarat dl Dîncu și ceea ce a adoptat ca stat România, care nu au fost convergente cu opiniile președintelui Iohannis și premierului Ciucă. Mai departe e treaba dlui Dîncu să explice ce a vrut să spună, dacă mai este cazul.
Ionuț Stroe nu crede că opiniile lui Vasile Dîncu reprezintă un curent de opinie la nivelul PSD.
„Nu există dificultăți în a relaționa și a colabora instituțional cu președintele și nici cu PNL. E o chestiune personală a dlui Dîncu, asta a fost cauza demisiei sale. PSD a rămas fidel poziției României în raport cu Ucraina”.
„Nu cred că dl Dîncu poate fi considerat exponentul unui curent de opinie în societate”, mai spune pentru Europa Liberă Ionuț Stroe.
Cristian Pîrvulescu: Felul în care a fost pusă în scenă sugerează declanșarea unei crize la nivelul coaliției
Profesorul și analistul politic Cristian Pîrvulescu spune pentru Europa Liberă că modul în care a fost pusă în scenă demisia lui Dîncu urmărește să genereze probleme suplimentare în coaliție,
„La două săptămâni de la declanșarea crizei prilejuite de declarațiile ministrului Dîncu, demisia sa chiar dacă e pusă pe seama președintelui pentru a se scuza și a genera probleme suplimentare guvernării este, totuși, o ieșire rezonabilă din situația limită în care pusese și guvernul, și România.
Modul în care a fost pusă în scenă această demisie sugerează și o posibilă declașare a unui crize la nivelul majorității, în orice caz a unei dezbateri în PSD. Faptul că a așteptat o săptămână și abia apoi și-a prezentat demisia este dovada unei încercări de a rezista și dacă nu a reușit până la capăt, atunci de a provoca tulburări în direcția președintelui. Nu este deloc surprinzător privind retrospective lucrurile să vedem că deja la sfârșitul săptămânii trecute, Marcel Ciolacu îl ataca deja pe Klaus Iohannis în contextul discuțiilor legate de mărirea pensiilor”, spune Cristian Părvulescu.
Andrei Țăranu: Atacul la Iohannis, „prima spărtură în zid”
Analistul și profesorul Andrei Țăranu consideră că supriza cea mare din această demisie este faptul că Vasile Dîncu este primul care îl atacă direct pe președintele Iohannis. „Este o spărtură în zid”, a scris Andrei Țăranu pe Facebook.
„Nu faptul că Dâncu și-a dat demisia mă surprinde, era, oarecum, de așteptat. Surprinderea vine din faptul că e primul care îl atacă direct pe Iohannis.
Până acum toate demiterile se făceau tacit, cu lacrimile de crocodil aferente, pentru propășirea patriei și a reformelor atât de necesare (v. Câmpeanu) Acum, însă, direct, cel care blochează e Președintele.
Că Dâncu a bătut câmpii în declarațiile despre pacea din Ucraina, că habar nu a avut despre ce se întâmplă în MApN, că preferă cărțile idioților este foarte adevărat. Dar să se ia în bețe cu Iohannis e prima spărtură în zid”.
Deraiere de la politica externă a României
Ministrul demisionar al Apărării a fost criticat pentru declarația sa privind pacea cu Rusia, prin cedarea de teritorii de către Ucraina, care este în contradicție cu poziția statului român și a aliaților din NATO.
„Războiul va mai continua, singura şansă a păcii poate să fie negocierea cu Rusia”, a spus el, la începutul acestei luni, la Prima TV.
Declarația lui Vasile Dîncu a fost extrem de citată în presa din Rusia, fiind de altfel poziția pe care Kremlinul o susține încă de la începutul invaziei și a fost reiterată odată cu alipirea celor patru teritorii ucrainene prin falsele referendumuri de luna trecută.
Deși a încercat ulterior să-și nuanțeze declarația, Dîncu a acuzat adversarii politici pentru situația în care a ajuns. „Este o montură useristă”, a spus el, la TVR Info.
Președintele României l-a criticat pe Vasile Dîncu pentru declarația făcută, afirmând că numai Ucraina poate decide asupra teritoriilor sale.
„În acest război Rusia atacă Ucraina. Ucrainenii plătesc prețul de sânge în acest război și trebuie să acceptăm ideea cu toții că doar Ucraina va decide când, și cum, și ce negociază. Această poziție este poziția noastră oficială, este poziția oficială a Uniunii europene și probabil unii demnitari de la noi trebuie să citească mai frecvent revista presei ca să afle aceste poziții”, a declarat Klaus Iohannis.
Criticile președintelui au venit după cele ale premierului Nicolae Ciucă și ale șefului său de partid, Marcel Ciolacu. „Când ești ministru al Apărării, nu mai ai crezuri, ai o politică a statului român”, a spus liderul PSD.
„Vocea idioților”
Acum o săptămână, într-un mesaj pe Facebook, Vasile Dîncu scria, după ce a vizitat o librărie din Bruxelles, că „aici nu se aude vocea idioţilor”, în timp ce era așteptat la București pentru a da explicații.
„Liniștea este întreruptă doar rareori de foșnetul moale al paginilor. (...) Nici răcnetele proștilor și nici șoaptele mieroase ale ticăloșilor nu pătrund până aici”, a mai scris el, potrivit HotNews.
Vasile Dîncu s-a mai aflat pe lista neagră a remaniabililor și în luna august, alături de Sorin Cîmpeanu de la Educație (PNL), Virgil Popescu (PNL), ministrul Energiei și Eduard Novak (UDMR), ministrul Tineretului și Sportului.
Între timp, Sorin Cîmpeanu a demisionat în urma scandalului de plagiat.