Linkuri accesibilitate

Sicriul cu trupul militarului ucrainean Vadim Bereghnui, de 22 de ani, pregătit de înmormântare într-un cimitir din Harkov, Ucraina - 17 octombrie 2022. (AP Photo/Francisco Seco)
Sicriul cu trupul militarului ucrainean Vadim Bereghnui, de 22 de ani, pregătit de înmormântare într-un cimitir din Harkov, Ucraina - 17 octombrie 2022. (AP Photo/Francisco Seco)

Războiul din Ucraina | Premiul Saharov acordat „poporului curajos al Ucrainei”. Putin decretează legea marțială în regiunile anexate ilegal

Ziua 238 a invaziei: Noul comandant al forțelor rusești din Ucraina a recunoscut presiunile făcute de ofensiva ucraineană din sudul și estul țării, pe care Moscova susține că le-a anexat în urmă cu doar câteva săptămâni.

Evenimentele zilei - 19 octombrie

14:20 19.10.2022

Ucraina acuză Rusia că sperie civilii din Herson

Un oficial ucrainean de rang înalt a acuzat Rusia că organizează un „spectacol de propagandă” în Hersonul ocupat, îndemnând civilii să evacueze orașul, transmite The Guardian.

Andrii Yermak, șeful biroului președintelui ucrainean, a negat, de asemenea, că trupele Kievului ar bombarda orașul din sudul Ucrainei.

„Nu este vorba despre o declarație de război: Rușii încearcă să-i sperie pe locuitorii din Herson cu buletine informative false despre bombardarea orașului de către armata noastră și, de asemenea, organizează un spectacol de propagandă cu evacuarea. Propaganda nu va funcționa”, a spus el.

14:11 19.10.2022

Ursula von der Leyen: Atacurile Rusiei asupra infrastructurii energetice reprezintă crime de război

Atacurile Rusiei asupra infrastructurii energetice critice din Ucraina sunt „acte de teroare pură” care echivalează cu crime de război, a declarat șefa Comisiei Europene, într-un discurs rostit în Parlamentul European.

„Ieri am asistat din nou la atacurile țintite ale Rusiei împotriva infrastructurii civile. Acest lucru marchează un alt capitol într-un război deja foarte crud. Ordinea internațională este foarte clară. Acestea sunt crime de război. Atacurile țintite asupra infrastructurii civile, cu scopul clar de a lipsi bărbații, femeile și copiii de apă, electricitate și încălzire în prag de iarnă, acestea sunt acte de teroare pură și trebuie să le numim ca atare”, a declarat Ursula von der Leyen.

12:54 19.10.2022

Rusia a început dislocarea populației din regiunea Herson

Zeci de mii de civili și oficiali numiți de Rusia sunt mutați din regiunea Herson, din sudul Ucrainei, înainte de o ofensivă ucraineană, afirmă liderul local instalat de Rusia.

Vladimir Saldo a declarat că între 50.000 și 60.000 de civili vor părăsi patru orașe de pe malul vestic al râului Nipru, într-o „deplasare organizată și treptată”.

De asemenea, toate autoritățile numite de Rusia în orașul Herson ar urma să traverseze și ele râul.

Imaginile difuzate de televiziunea rusă au arătat mai multe persoane adunându-se în apropierea Niprului, în timp ce stăteau la coadă pentru a se urca în bărci.

Nu este clar deocamdată câți dintre locuitori vor fi transferați și inclusiv dacă deportarea acestora de către o putere ocupantă din teritoriul ocupat este considerată o crimă de război, relatează BBC.

Noul comandant militar rus în Ucraina, generalul Serghei Surovikin, a descris situația din orașul Herson, capitala regiunii, ca fiind „dificilă”.

11:39 19.10.2022

Rusia: Ucraina masează zeci de mii de soldați în afara orașului Herson

Militari ucraineni trag asupra pozițiilor rusești din sudul Ucrainei cu un obuzier autopropulsat 2C1 „Gvozdika”, de 122 mm, pe 8 octombrie 2022.
Militari ucraineni trag asupra pozițiilor rusești din sudul Ucrainei cu un obuzier autopropulsat 2C1 „Gvozdika”, de 122 mm, pe 8 octombrie 2022.

Armata ucraineană a adunat zeci de mii de soldați pentru a elibera teritoriul ocupat al orașului Herson din sudul țării, potrivit autorităților ruse citat de agenția DPA.

Până în prezent, situația este „stabilă” și o eventuală ofensivă nu a început încă, a declarat miercuri șeful adjunct al administrației de ocupație, Kirill Stremousov, potrivit agenției ruse de presă de stat TASS.

Orașul Herson a căzut în mâinile Rusiei în martie - la scurt timp după ce Rusia a început războiul - și a fost singura capitală regională cucerită.

Vladimir Putin a anunțat anexarea regiunii la Rusia în octombrie, alături de alte trei, fără ca Moscova să dețină controlul total al regiunii. Anexarea încalcă dreptul internațional și nu a fost recunoscută în afara Rusiei.

Soldații ruși de pe malul drept al râului Nipru, care traversează regiunea Herson, sunt acum considerați în mare parte izolați.

Șeful administrației ruse de ocupație din Herson, Vladimir Saldo, a anunțat marți evacuarea civililor de pe malul drept al râului Nipru.

Acesta a vorbit despre „aproximativ 50.000-60.000” de persoane care vor fi duse pe malul stâng sau în Rusia. Această operațiune ar urma să dureze aproximativ șase zile, bărcile fiind deja pregătite. Potrivit TASS, locuitorii din zonă au fost deja informați de planuri prin SMS.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG