Linkuri accesibilitate

Cazul Damen | Legătura dintre o decizie a justiției române și reținerea olandezilor față de intrarea României în Schengen


Mark Rutte a vizitat mai multe șantiere navale ale grupului Damen, compania care deține două astfel de șantiere și în România.
Mark Rutte a vizitat mai multe șantiere navale ale grupului Damen, compania care deține două astfel de șantiere și în România.

După ce guvernul condus de Dacian Cioloș i-a acordat în 2016, prin hotărâre de guvern, un contract de 1,6 miliarde de euro pentru construcția a patru corvete, compania olandeză Damen l-a pierdut atunci când PSD a venit la putere, după alegerile din iarna anului 2016. 

Mai întâi l-a pierdut în parlament, unde noua putere a respins hotărârea de guvern, și apoi în instanțele din România, unde Damen a ajuns să se judece după ce a contestat contractul acordat între timp de PSD-ALDE unei asocieri între Șantierul Naval Constanța, deținut de Gheorghe Bosânceanu, și Naval Group Franța.

Cu toate acestea, în ciuda victoriei obținute în instanță, firmele câștigătoare refuză și acum să semneze contractul cu MApN. Olandezii de la Damen spun că există dubii serioase că asocierea celor două companii ar putea respecta termenii contractului. Firma olandeză spune că are capacitatea să înceapă încă de a doua zi asamblarea navelor militare, în timp ce șantierul de la Constanța nu are dotările necesare.

Grupul olandez de construcții navale Damen încearcă de aproape șase ani să obțină un contract de construcție a patru nave moderne pentru Forțele Navale Române.

Chiar în ziua vizitei din 12 octombrie a premierului olandez Mark Rutte la baza militară de la Cincu( județul Brașov), Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a decis, prin hotărâre definitivă, să respingă o acțiune în instanță (recurs) a companiei olandeze Damen.

Damen Schelde Naval Shipbuilding BV formulase recurs la decizia din anul 2020 a Curții de Apel București prin care judecătorii considerau că nu au motive să considere incorectă și ilegală licitația prin care Guvernul României acorda, în 2019, un contract de 1,2 miliarde de euro către asocierea dintre Naval Group din Franța și Șantierul Naval Constanța.

Dincolo de aceste acțiuni în instanță, din 2019 și până în prezent, Șantierul Naval Constanța și Naval Group au evitat să semneze contractul cu Ministerul Apărării Naționale (MApN).

Damen, în România

Compania Damen este o afacere olandeză sprijinită de premierul olandez Mark Rutte prin vizite publice pe șantierele grupului din întreaga lume.

El a spus recent că nu este convins că România merită să intre în Schengen, pe motiv că justiția nu este independentă față de zona politică și pentru că instituțiile românești nu controlează marea criminalitate.

De la numirea în funcția de premier, în anul 2010, Mark Rutte nu s-a sfiit să promoveze și să sprijine politic afacerile Damen din Olanda, dar mai ales pe cele din alte state.

Premierul Regatului Țărilor de Jos, așa cum este denumirea oficială a Olandei, a realizat în ultimul deceniu vizite oficiale pe șantierele navale Damen din Africa de Sud, Vietnam, Indonezia.

În România, Damen Shipyard Group a intrat în anul 1999, când a cumpărat Șantierul Naval Galați.

După criza economică din 2008, șantierul gălățean a fost transformat într-o unitate specializată în construcția de nave cu specific militar.

Mai mult, în urmă cu 12 ani, grupul Damen chiar a realizat singura hală navală acoperită de mari dimensiuni din România, în care se asamblează nave militare. Hala acoperită este o cerință a guvernelor care doresc ca navele lor să fie ferite de imaginile oferite de sateliți.

În 2017, Damen a preluat și Șantierul Naval Mangalia, cel mai mare de la Marea Neagră.

Contractul cu probleme

Pentru a face față provocărilor rusești din Marea Neagră, tot mai dese după anexarea Crimeei din anul 2014, autoritățile de la București au decis în 2016 să achiziționeze vase moderne din clasa corvetă.

Corvetele sunt nave de dimensiune medie, dar cu mare mobilitate în acțiune, capabile să intre într-o confruntare cu nave mai mari, cu submarine sau din aer.

În contractul oferit de Ministerul Apărării pentru achiziția a patru corvete era prevăzută și modernizarea fregatelor cumpărate în 2004 din Marea Britanie.

O nava de tip corvete poate găzdui și 250 de marinari.
O nava de tip corvete poate găzdui și 250 de marinari.

În 2016, în mandatul guvernului condus de premierul Dacian Cioloș s-a stabilit ca aceste corvete să fie construite prin încredințare directă de Damen la șantierele navale din Galați și Mangalia, după ce grupul olandez construise deja nave militare la Galați încă din 2008.

În 2016, prin HG 906/2016, Guvernul a atribuit contractul de construcție a celor patru corvete șantierului din Galați al companiei Damen Shipyards Group.

După ce PSD a câștigat alegerile parlamentare din toamna lui 2016, Parlamentul nu a aprobat hotărârea emisă de fostul guvern.

Noua alianță condusă de Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu a obținut anularea contractului. Motivul principal a fost că guvernul nu a obținut acordul parlamentului, așa cum prevede legea în cazul contractelor de peste o sută de milioane de euro.

Pe 26 februarie 2018, s-a publicat anunțul de participare A3/1526 pe site-ul Romtehnica împreună cu documentația de atribuire a contractului. Analiza ofertelor depindea de doi factori principali: cel al prețului celui mai mic și cel al solicitării ca navele să fie realizate în România.

Pe 6 noiembrie 2018, au fost deschise plicurile cu ofertele financiare. S-a stabilit că oferta câștigătoare este cea depusă de asocierea dintre grupul Naval Group (Franța) și Șantierul Naval Constanța, având prețul cel mai mic, în jur de 1,2 miliarde de euro.

Oferta Damen era mai mare cu 50 de milioane de euro.

Al treilea ofertant, grupul italian Ficantieri SpA Italia a venit cu o ofertă de 1,34 miliarde euro, care a fost respinsă. În aceste oferte nu este inclusă și oferta de dotare cu armament care era inclus în hotărârea de guvern a cabinetului Cioloș ceea ce ridica contractul până la 1,6 miliarde de euro.

Contractul cu Naval Group nu prevedea și dotarea vaselor cu armament. Pentru armament, Ministerul Apărării avea în vedere un viitor alt contract.

De atunci, au pornit mai multe dispute juridice în instanțele autohtone la inițiativa companiei Damen care s-a simțit nedreptățită.

Unul dintre motive era de natură tehnică: firma olandeza avea capacitatea să înceapă încă de a doua zi să asambleze navele militare, în timp ce șantierul de la Constanța nu avea dotările necesare. Ba chiar, conform ofertei, șantierul din Constanța începea să facă dotările pentru a ansambla navele de tip corvetă doar după ce semna eventualul contract cu MApN.

După mai multe dispute, Curtea de Apel București a decis în 2020 că nu poate stabili că Naval Group nu a fost desemnat în mod corect drept companie câștigătoare a contractului de peste 1,2 miliarde de euro.

Prin urmare, a respins solicitările Damen de anulare a desemnării Naval Group ca firmă câștigătoare a contractului. Curtea Supremă a menținut decizia pe 12 octombrie.

Șicanele. Damen acuză scurgeri de informații clasificate

După alegerile parlamentare din 2016, care au schimbat configurația puterii politice din România, Grupul Damen a fost acuzat de corupție, iar fostul premier tehnocat Dacian Cioloș că ar fi primit beneficii din partea companiei olandeze.

A existat și o plângere penală făcută de organizația neguvernamentală Facias, condusă din 2009 până în 2014 de Oana Florea, devenită apoi deputat PSD.

Hotărârea de guvern nu reprezintă un contract semnat sau aprobat, ci stabilește doar procedura care urma să se desfășoare pentru achiziția acestor nave militare marine (...). Guvernul, la acea dată, nu a luat nicio decizie în privința negocierilor, tocmai pentru că procedura legală a avizării de către Parlament nu era finalizată. (Dacian Cioloș)

Procurorii au verificat documentele și corespondența premierului Cioloș și a fostului ministru al Apărării, Mihnea Moțoc, dar și documente ale conducerii Damen, și au considerat că nu există motive pentru începerea urmăririi penale pentru faptele și persoanele indicate de Facias, așa cum reiese din informațiile obținute de Europa Liberă de la Parchetul General. Prin urmare, dosarul a fost clasat.

„Hotărârea de guvern nu reprezintă un contract semnat sau aprobat, ci stabilește doar procedura care urma să se desfășoare pentru achiziția acestor nave militare marine. Urmând întrut otul procedura stabilită de lege, în mod transparent, Guvernul a informat Parlamentul României, căruia i-a solicitat aprobarea prin Lege a condițiilor de achiziție a navelor militare marine respective. În absența unui aviz din partea Parlamentului, Guvernul, la acea data, nu a luat nicio decizie în privința negocierilor, tocmai pentru că procedura legală a avizării de către Parlament nu era finalizată”, ne-a explicat Dacian Cioloș, fostul premier.

Șantierul Naval Constanța - una dintre cele două firme care au câștigat contractul pentru corvete - este deținut de familia omului de afaceri Gheorghe Bosânceanu.

Șantiierul Naval din Galați este singurul din România care a realizat nave militare după Revoluție
Șantiierul Naval din Galați este singurul din România care a realizat nave militare după Revoluție

Gheorghe Bosânceanu este un fost membru PSD, conform presei locale constănțene, dar și cel care a vrut să preia filiala constănțeană a partidului după ce Radu Mazăre a început să aibă probleme cu legea.

Cel care a dezvăluit acest lucru în 2014 a fost Codrin Ştefănescu, secretarul general adjunct al PSD al acel moment. Acum opt ani, acesta recunoștea pentru Ziua de Constanța de implicarea lui Bosânceanu în PSD.

„De Radu Mazăre mă leagă o prietenie de foarte mult timp. Am fost mereu de acord cu Radu Mazăre, el este hotărât şi tranşant. Niciodată nu aș fi împotriva lui. De Gheorghe Bosînceanu, în schimb, nu mă leagă nici măcar o amiciție protocolară”, declara acesta pentru publicația amintită.

Reprezentanții Damen au susținut pe parcursul procesului de la Curtea de Apel București și de la Curtea Supremă că societatea dorește „o clarificare definitivă a suspiciunilor publice, a scurgerilor de informații clasificate și a controverselor nefondate din media. Neclaritatea privind corectitudinea procedurilor de licitație publică afectează reputaţia programelor de achiziții din România, atât în țară, cât și în străinătate și este o consecinţă îngrijorătoare”.

Câștigătorii refuză să mai semneze contractul

Ministerul Apărării a trimis, la începutul anului, o propunere de contract către Naval Group din Franța și Șantierul Naval Constanța. „Da, ministerul este dispus să semeneze acest contract și a început demersurile să încheiem înțelegerea. Ne-am lovit de ezitări din partea câștigătorilor care au solicitat și majorări ale contractului”, a declarat pentru Europa Liberă un reprezentant al MApN.

Ministerul și cele două firme câștigătoare nu au ajuns până acumla o înțelegere, așa cum ne-au răspuns reprezentanți ai MApN.

Neclaritatea privind corectitudinea procedurilor de licitație publică afectează reputaţia programelor de achiziții din România, atât în țară, cât și în străinătate și este o consecinţă îngrijorătoare. (Damen)

Conform surselor Europa Liberă au fost invocate două motive. În primul era disputa din justiție dintre Ministerul Apărării și Damen. Însă, motivul principal este că Naval Group și Șantierul Naval Constanța evită să mai semneze contractul în termenii financiari din 2018.

Dacă grupul francez ar fi dispus să semneze contractul, conducerea șantierului naval din Constanța nu mai dorește acest lucru fără a se îmbunătăți condițiile financiare, așa cum ne-au declarat surse din minister.

De altfel, acest detaliu a fost anunțat de Laurent Mourre, vicepreședinte pe Europa și America de Nord la Naval Group, încă din luna mai.

Prezenți la BSDA 2022, evenimentul acestor zile dedicat tehnicii militare, reprezentantul Naval Group a confirmat că au loc negocieri între Naval Group, partenerul Șantierului Naval Constanța, și statul român, pentru a se semna contractul.

„E un contract complex, sunt câteva specificități și este o negociere în triunghi care nu include doar Naval Group, ci și partenerul nostru (n.r. Șantierul Naval Constanța, companie privată) și este dificil, durează. Este o negociere complicată per total”, a spus Mourre pentru Hotnews.ro în cadrul BSDA 2022.

Damen tot mai vrea contractul

Conform legii, în situația în care primul competitor care a fost declarat câștigător dintr-un motiv sau altul nu semnează contractul, se merge la următorul competitor care este Damen.

„Conform procedurii și documentelor care reglementează acestă licitație nu poate fi modificat prețul pe toată durata contractului. În momentul în care un competitor își asumă toate condițiile licitației, implicit și-a asumat faptul că nu pot fi modificate condițiile principale: prețul, transferul de tehnologie, producția locală, livrarea primei nave în trei ani. Dacă ne uităm la condițiile de producție locală și de livrare a primei nave în trei ani este evident că Damen este de departe compania care dă garanția că acest lucru se poate întâmpla”, ne-a precizat Gheorghe Savu, director al Damen.

Potrivit acestuia, navele ar urma să fie ansamblate în șantierele din Galați și Mangalia.

  • 16x9 Image

    Marian Păvălașc

    A intrat în echipa Europa Liberă în ianuarie 2021. Este un jurnalist freelancer care își propune să publice știri importante, dar și reportaje, investigații. A intrat în presă în primii ani ai studenției, în urmă cu 15 de ani, atunci când a început să scrie pentru un cotidian din Galați. 

XS
SM
MD
LG