Linkuri accesibilitate

Autoritățile instalate de Moscova în Herson susțin că peste 15.000 de persoane au fost evacuate din teritoriul anexat ilegal. Realitatea este cu totul alta și încalcă dreptul internațional. Oamenii sunt în continuare în pericol maxim, expuse de autoritățile ruse.
Autoritățile instalate de Moscova în Herson susțin că peste 15.000 de persoane au fost evacuate din teritoriul anexat ilegal. Realitatea este cu totul alta și încalcă dreptul internațional. Oamenii sunt în continuare în pericol maxim, expuse de autoritățile ruse.

Război în Ucraina | Forțele rusești fac din ce în ce mai dificilă părăsirea teritoriilor ocupate. Dreptul internațional, încălcat

Ziua 244 a invaziei: Moscova avertizează că războiul se îndreaptă către o „escaladare necontrolată”. Inspectorii nucleari ONU vor călători în Ucraina în timp ce Kievul încearcă să respingă afirmațiile Rusiei despre „bomba murdară”. Vizită surpriză a președintelui german la Kiev.

Principalele informații ale zilei

19:22 25.10.2022

Comisia Europeană a cerut țărilor și companiilor UE să doneze mai mulți bani și echipamente pentru Ucraina

Comisia Europeană a cerut țărilor și companiilor Uniunii Europene să doneze mai mulți bani și echipamente pentru a sprijini sectorul energetic din Ucraina, din care peste o treime a fost distrusă de loviturile rusești cu rachete și drone.

„Ceea ce este în joc este protecția și bunăstarea a mii și zeci de mii de gospodării, persoane vulnerabile, copii și vârstnici înainte de iarna care vine”, a declarat comisarul UE pentru energie, Kadri Simson.

Vorbind după o întâlnire a miniștrilor energiei din Luxemburg, ea a spus că transformatoarele, întreruptoarele și liniile electrice din Ucraina au fost distruse, provocând întreruperi.

„Este urgent”, a spus ea reporterilor.

16:51 25.10.2022

Forțele rusești fac din ce în ce mai dificilă părăsirea teritoriilor ocupate, ceea ce încalcă dreptul internațional

Forțele ruse îngreunează părăsirea oamenilor din teritoriile ocupate, interzicând vehiculelor de evacuare să părăsească unele regiuni, a declarat guvernul ucrainean.

„În acest moment, evacuarea este prea grea. Posibilitatea de a părăsi teritoriile ocupate temporar este aproape epuizată”, potrivit Ministerului pentru Reintegrarea Teritoriilor Ocupate Temporar.

„De fapt, ocupanții nu permit vehiculelor de evacuare să părăsească regiunile Herson și Zaporojie. Ei pun tot felul de obstacole: cer permise de la șoferi, folosesc procedura de amprentare, verifică toate documentele, telefoanele, mașinile și așa mai departe.”

„Ca urmare, doar un număr mic de oameni au reușit să plece în aproape o lună. Mai devreme, aceeași cantitate de oameni a rămas peste una sau două zile”, se arată în comunicat.

Într-o postare pe Telegram, primarul din Melitopol, sub ocupație rusească, Ivan Fedorov, a susținut că doar 139 de persoane au avut voie să părăsească luni regiunile ocupate Herson, Zaporojie, Donețk și Luhansk în timp ce duminică „nu au eliberat nicio persoană”, a spus el.

Drumul prin punctul de control deținut de ruși de la Vasîlivka până la Zaporojie a fost o rută cheie pentru civilii care fug din teritoriul ocupat.

„Le reamintesc locuitorilor că există modalități alternative de a pleca: prin Crimeea sau prin Novoazovsk în regiunea Donețk”, a spus Fedorov.„Drumul poate dura mult timp, dar având în vedere riscul de deces în teritoriile ocupate, este necesară evacuarea.”

La începutu acestui luni CNN a transmis că doar o mână de oameni au reușit să părăsească teritoriul ocupat de ruși prin Vasîlivka, de când președintele rus Vladimir Putin a declarat că anexează patru regiuni ucrainene, ceea ce este ilegal conform dreptului internațional.

15:06 25.10.2022

Ursula von der Leyen: Atacurile rusești asupra infrastructurii civile ucrainene sunt „acte pure de teroare”

Președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen, prim-ministrul Ucrainei Denys Shmyha, cancelarul german Olaf Scholz ( de la stânga la dreapta). Conferința internațională de experți privind recuperarea, reconstrucția și modernizarea Ucrainei, 25 octombrie 2022
Președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen, prim-ministrul Ucrainei Denys Shmyha, cancelarul german Olaf Scholz ( de la stânga la dreapta). Conferința internațională de experți privind recuperarea, reconstrucția și modernizarea Ucrainei, 25 octombrie 2022

Atacurile rusești asupra infrastructurii civile ucrainene sunt „acte pure de teroare”, a declarat marți președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la o conferință de la Berlin, potrivit CNN.

Moscova „lansează în mod deliberat atacuri țintite asupra infrastructurii civile, cu un scop foarte clar: să priveze bărbații, femeile și copiii de apă, electricitate și încălzire pe măsură ce se apropie iarna”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la conferința de la Berlin privind „recuperarea, reconstrucția și modernizarea” Ucrainei.

„Acestea sunt acte pure de teroare. Rusia încearcă să paralizeze Ucraina, dar nu vom lăsa să se întâmple acest lucru”, a adăugat ea.

Von der Leyen a spus că Ucraina are nevoie de 3 până la 5 miliarde de euro pe lună „doar pentru a acoperi... costurile de funcționare curente”, cum ar fi salariile forțelor sale armate, profesorilor și medicilor.

„Este corect dacă Uniunea Europeană își asumă partea echitabilă, iar eu lucrez cu statele noastre membre [pentru] ca Uniunea să poată sprijini Ucraina cu până la 1,5 miliarde de euro în fiecare lună de război, ceea ce ar fi, în sumă, aproximativ 18 miliarde de euro în 2023”, a spus ea.

14:41 25.10.2022

Ministerul rus al Apărării susține că forțele sale au respins atacurile ucrainene din regiunea Herson de sud și regiunea Luhansk de est a Ucrainei, relatează Reuters, precizând că nu a putut verifica independent informația.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG