SUA îl avertizează din nou pe Putin: „Vor exista consecințe pentru Rusia, indiferent dacă va folosi o bombă murdară sau o bombă nucleară”
„Am fost foarte clari cu rușii… cu privire la consecințele grave care ar rezulta din utilizarea armei nucleare.
Vor exista consecințe pentru Rusia, indiferent dacă va folosi o bombă murdară sau o bombă nucleară”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price,
Rusia a afirmat că Ucraina se pregătește să folosească o „bombă murdară” – dar SUA consideră că acest lucru ar putea fi un semn că Moscova plănuiește să folosească ea însăși o astfel de armă, relatează Sky News.
Giorgia Meloni: Italia nu va ceda în fața „șantajului" președintelui Putin
Noul guvern al Italiei va susține Ucraina, chiar dacă vin „cele mai grele vremuri de după cel de-al Doilea Război Mondial” și nu va ceda în fața „șantajului" președintelui rus Vladimir Putin, a declarat marți premierul Giorgia Meloni, recunoscând că țara se confruntă cu unele dintre cele mai dificile provocări de după cel de-al Doilea Război Mondial, informează Reuters.
Abordând un ton combativ în primul său discurs în fața parlamentului, Giorgia Meloni, prima femeie prim-ministru al Italiei, a declarat că coaliția sa naționalistă de dreapta își va face auzită vocea în Europa și nu are nevoie de nicio supraveghere din partea guvernelor străine.
Cu toate acestea, ea a subliniat că va continua politica fostului prim-ministru Mario Draghi de a sprijini Ucraina în conflictul cu Rusia.
„A ceda șantajului lui Putin în privința energiei nu ar rezolva problema, ci ar exacerba-o, deschizând calea către alte cereri și șantaje", a declarat Meloni.
Meloni spune că Italia ar putea intra în recesiune în 2023
Șefa formațiunii naționaliste Frații Italiei, Giorgia Meloni, a obținut o victorie în alegerile de luna trecută ca parte a unei coaliții care a inclus Forza Italia, condusă de fostul premier Silvio Berlusconi, și Liga antiimigrație a lui Matteo Salvini.
Olaf Scholz solicită „un nou plan Marshall” pentru reconstrucția Ucrainei și promite că va continua să trimită arme pentru apărare
Cancelarul german Olaf Scholz a cerut un „nou plan Marshall” pentru reconstruirea Ucrainei, referindu-se la programul de dezvoltare sponsorizat de SUA, care urmărea reabilitarea economiilor europene după al Doilea Război Mondial pentru a proteja democrația pe continent.
„Nu știm când se va termina acest război. Dar se va termina”, a spus Scholz, marți, la o conferință la Berlin privind planificarea și finanțarea efortului de reconstrucție postbelică, potrivit CNN.
A ajuta Ucraina să se recupereze va fi „o provocare pentru generații” și va necesita „forța combinată a întregii comunități internaționale”, a adăugat el.
Germania va continua să sprijine Kievul cu arme pentru a se apăra atât timp cât va fi necesar, a spus Scholz.
„Pentru a ne asigura că va prevala... vom continua cu hotărâre să sprijinim Ucraina politic, financiar, în ceea ce privește asistența umanitară și, de asemenea, cu arme, atâta timp cât este nevoie”, a mai spus el.
Aceasta include consolidarea sistemelor de apărare aeriană ale Ucrainei, de care Ucraina „are nevoie urgentă acum”, a adăugat cancelarul.
Scholz a spus că folosirea de către Rusia a dronelor pentru a ataca civili și centralele electrice din Ucraina a marcat un „nou minim” în război și a sugerat că Moscova este „disperată”.
„Ultimele atacuri fără discernământ, inclusiv utilizarea dronelor kamikaze împotriva civililor și a infrastructurii civile din Ucraina, marchează un nou minim în efortul disprețuitor al Rusiei de a șterge Ucraina de pe hartă”, a spus el. „Modul odios de război demonstrează doar un lucru: Rusia lui Putin este disperată”.
The Washington Post: Influența lui Prigojin, șeful grupării de mercenari Wagner, crește. L-a confruntat în privat pe Putin
Potrivit The Washington Post, citat de Sky News, Prigozhin l-a provocat personal pe președintele rus cu frustrările sale legate de proasta gestionare a efortului de război.
După cum notează ziarul, disponibilitatea sa de a-și face cunoscute opiniile direct domnului Putin „arată modul în care influența sa crește pe măsură ce războiul Moscovei se clatină”.
El s-a numărat printre cei mai proeminenți critici ai Ministerului rus al Apărării, cerând în același timp o escaladare a conflictului din partea Moscovei.
O serie de analiști au sugerat că el este o figură cheie în lupta pentru putere care se dezvoltă în jurul Kremlinului, în timp ce invazia Rusiei în Ucraina s-a confruntat cu o succesiune de eșecuri umilitoare.
Cu toate acestea, după cum explică The Washington Post, rămâne neclar dacă Prigozhin caută pur și simplu să își sporească influența asupra armatei ruse sau dacă are propriile ambiții politice mai semnificative.
„El a crescut cu adevărat în toate aceste ultime luni”, a declarat Marlene Laruelle, director al Institutului pentru Studii Europene, Ruse și Eurasiatice de la Universitatea George Washington, pentru ziar.
„Războiul i-a dat posibilitatea de a avea acces la Putin mai mult ca niciodată”.
Fiona Hill, un fost înalt oficial al Casei Albe care se ocupă de afacerile rusești și eurasiatice, a declarat: „Oameni precum Prigozhin văd acum o șansă de a apuca inelul de alamă”.
„Acest lucru arată cu adevărat că sistemul este sub presiune, atunci când oamenii încep să se împingă în față în acest fel”, a mai explicat Hill.