Statul Major al Ucrainei: Rușii avansează pe două fronturi și pregătesc poziții defensive în regiunea Herson
Trupele rusești au lansat 15 raiduri cu rachete pe teritoriul Ucrainei în ultima zi și desfășoară operațiuni ofensive pe fronturile Bahmut și Avdiivka. De asemenea, rușii stabilesc poziții defensive prin amplasarea de mine de-a lungul coastei de pe malul stâng al râului Nipru, în regiunea Herson, potrivit Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, citat de Pravda.
„Inamicul încearcă să mențină teritoriile ocupate temporar, să îmbunătățească situația tactică a acestora, concentrându-se pe descurajarea acțiunilor forțelor de apărare pe anumite fronturi și, în același timp, desfășoară acțiuni ofensive pe fronturile Bahmut și Avdiivka.
În ultimele 24 de ore, forțele de apărare ucrainene au respins atacurile ocupanților în zonele Bilohorivka din regiunea Lugansk, Bahmut, Bilohorivka, Verhniokamianske, Ivanhrad, Klishchiivka, Spirne, Soledar, Mariinka și Nevelske din regiunea Donețk.
Inamicul atacă pozițiile forțelor noastre armate de-a lungul liniei de contact și efectuează recunoașteri aeriene.”
În cursul zilei de ieri, rușii trei raiduri cu rachete și 12 lovituri aeriene, alături de peste 60 de atacuri cu lansatoare multiple de rachete.
Situația pe fronturile Volyn și Polissia rămâne neschimbată. Există în continuare o amenințare cu atacuri aeriene și cu rachete asupra infrastructurii critice a Ucrainei de pe teritoriul Republicii Belarus, inclusiv cu utilizarea de drone de atac de fabricație iraniană, potrivit sursei citate.
Zelenski: „Rusia a distrus peste o treime din sectorul energetic al Ucrainei ca să ne fie mai greu să trecem iarna”
Președintele Volodimir Zelenski a declarat marți, în cadrul unei conferințe privind reconstrucția Ucrainei, că rachetele rusești și dronele de fabricație iraniană au distrus mai mult de o treime din sectorul energetic al țării sale, relatează Reuters.
De asemenea, Zelenski a declarat la conferința de la Berlin, prin intermediul unei legături video, că Ucraina nu a primit încă „nici măcar un cent” pentru un plan de redresare rapidă în valoare totală de 17 miliarde de dolari.
„Rusia distruge totul pentru ca nouă să ne fie mai greu să trecem iarna”, a declarat Zelenski la conferința la care au participat cancelarul german Olaf Scholz, șefa Comisiei Europene Ursula von der Leyen și alți politicieni și oficiali de rang înalt.
The Washington Post: Influența lui Prigojin, șeful grupării de mercenari Wagner, crește. L-a confruntat în privat pe Putin
Potrivit The Washington Post, citat de Sky News, Prigozhin l-a provocat personal pe președintele rus cu frustrările sale legate de proasta gestionare a efortului de război.
După cum notează ziarul, disponibilitatea sa de a-și face cunoscute opiniile direct domnului Putin „arată modul în care influența sa crește pe măsură ce războiul Moscovei se clatină”.
El s-a numărat printre cei mai proeminenți critici ai Ministerului rus al Apărării, cerând în același timp o escaladare a conflictului din partea Moscovei.
O serie de analiști au sugerat că el este o figură cheie în lupta pentru putere care se dezvoltă în jurul Kremlinului, în timp ce invazia Rusiei în Ucraina s-a confruntat cu o succesiune de eșecuri umilitoare.
Cu toate acestea, după cum explică The Washington Post, rămâne neclar dacă Prigozhin caută pur și simplu să își sporească influența asupra armatei ruse sau dacă are propriile ambiții politice mai semnificative.
„El a crescut cu adevărat în toate aceste ultime luni”, a declarat Marlene Laruelle, director al Institutului pentru Studii Europene, Ruse și Eurasiatice de la Universitatea George Washington, pentru ziar.
„Războiul i-a dat posibilitatea de a avea acces la Putin mai mult ca niciodată”.
Fiona Hill, un fost înalt oficial al Casei Albe care se ocupă de afacerile rusești și eurasiatice, a declarat: „Oameni precum Prigozhin văd acum o șansă de a apuca inelul de alamă”.
„Acest lucru arată cu adevărat că sistemul este sub presiune, atunci când oamenii încep să se împingă în față în acest fel”, a mai explicat Hill.
Olaf Scholz solicită „un nou plan Marshall” pentru reconstrucția Ucrainei și promite că va continua să trimită arme pentru apărare
Cancelarul german Olaf Scholz a cerut un „nou plan Marshall” pentru reconstruirea Ucrainei, referindu-se la programul de dezvoltare sponsorizat de SUA, care urmărea reabilitarea economiilor europene după al Doilea Război Mondial pentru a proteja democrația pe continent.
„Nu știm când se va termina acest război. Dar se va termina”, a spus Scholz, marți, la o conferință la Berlin privind planificarea și finanțarea efortului de reconstrucție postbelică, potrivit CNN.
A ajuta Ucraina să se recupereze va fi „o provocare pentru generații” și va necesita „forța combinată a întregii comunități internaționale”, a adăugat el.
Germania va continua să sprijine Kievul cu arme pentru a se apăra atât timp cât va fi necesar, a spus Scholz.
„Pentru a ne asigura că va prevala... vom continua cu hotărâre să sprijinim Ucraina politic, financiar, în ceea ce privește asistența umanitară și, de asemenea, cu arme, atâta timp cât este nevoie”, a mai spus el.
Aceasta include consolidarea sistemelor de apărare aeriană ale Ucrainei, de care Ucraina „are nevoie urgentă acum”, a adăugat cancelarul.
Scholz a spus că folosirea de către Rusia a dronelor pentru a ataca civili și centralele electrice din Ucraina a marcat un „nou minim” în război și a sugerat că Moscova este „disperată”.
„Ultimele atacuri fără discernământ, inclusiv utilizarea dronelor kamikaze împotriva civililor și a infrastructurii civile din Ucraina, marchează un nou minim în efortul disprețuitor al Rusiei de a șterge Ucraina de pe hartă”, a spus el. „Modul odios de război demonstrează doar un lucru: Rusia lui Putin este disperată”.