În ultimele săptămâni, de când o explozie a afectat podul Kerci din Crimeea, Rusia a intensificat atacurile asupra infrastructurii electrice și de apă, producând pagube la nivel național, chiar înainte de venirea sezonului rece.
În Nikolaev se împlinesc șase luni de când cetățenii nu mai au acces la apă potabilă în propriile locuințe. Ei sunt nevoiți să iasă zilnic din case și să se deplaseze în diferite zone ale orașului, cu bidoane goale, pentru a le umple cu apă potabilă, de la mai multe cisterne.
A sta la coadă pentru apă poate fi periculos, având în vedere că orașul se află situat în apropiere de linia frontului, zonă în care au loc deseori bombardamente.
„Acesta este modul în care trăim… trăim de pe o zi pe alta și nu există niciun motiv de bucurie. După care urmează o nouă zi”, a descris situația cotidiană Yaroslav, în vârstă de 78 de ani, fost muncitor al șantierului naval Cernomorsk, pentru Reuters.
Organizația Națiunilor Unite, relatează Reuters, a confirmat că până în prezent, în mod oficial, 14.000 de civili și-au pierdut viața, însă numărul real ar putea fi mult mai mare.
Și jurnaliștii de la BBC au vizitat orașul Nikolaev și au stat de vorbă cu oamenii care așteptau la coadă pentru a-și umple bidoanele cu apă potabilă.
„E teribil de înfricoșător să ieși afară, Doamne ferește să zboare ceva acum”, a spus Anya, o mamă în vârstă de 36 de ani, în grija căreia se mai află alți patru membri ai familiei. Aceștia au fugit din regiunea vecină, Herson, aflată sub ocupație rusă, explică BBC.
La o lună după ce au rămas fără resurse, oficialii din oraș au fost nevoiți să pompeze apă de culoare gălbuie din gura de vărsare a Bugului de Sud, râul care traversează orașul, pentru a curăța canalizările și a permite locuitorilor să se spele. Mirosul este înțepător, iar apa face ca săpunul să fie greu de clătit.
Această apă, care curge prin robinetele celor rămași, nu este bună nici pentru băut, nici pentru gătit. Nici pentru igiena de zi cu zi nu este tocmai potrivită, pentru că provoacă iritarea pielii. „Este, într-adevăr, foarte sărată. Are o culoare maro, verzuie”, a mai spus Anya.
Peter Gleick, cercetător în cadrul Pacific Institute, o organizație non-profit cu activitate în zona cercetării independente și a analizei politicilor privind mediul, analizează impactul conflictelor armate asupra surselor de apă și a transmis Reuters că ceea ce se întâmplă este o „catastrofă”.
„Infrastructura apei din Ucrainei, de la baraje, la stații de tratare a apei, a fost vizată pe scară largă de Rusia”, a spus acesta, adăugând că bombardarea unor astfel de structuri este o acțiune condamnată de dreptul internațional și intră la categoria crime de război.
În primele trei luni de la începutul invaziei ruse, arată datele colectate de cercetătorul Peter Gleick și echipa sa, au fost întâlnite 60 de cazuri în care alimentarea cu apă a fost întreruptă sau baraje și centralele electrice au fost atacate.
Potrivit Pacific Institute, notează Reuters, și Ucraina ar fi apelat la oprirea alimentării cu apă în 2014, când Rusia a anexat peninsula Crimeea.
Șeful serviciului care se ocupă de alimentarea cu apă a Nikolaevului, Boris Didenkoa, a declarat că nu se cunoaște dacă atacurile asupra infrastructurii din regiune au fost intenționate sau nu, dar afirmă că din toată Ucriana, Nikolaevul este cel mai afectat.
În cele din urmă, întregul sistem va trebui înlocuit, iar costul va fi uriaș, subliniază el - un cost pe care Nikolaevul nu îl va putea suporta, dat fiind că activitatea industriei locale este oprită și că populația se află în continuă scădere.
O investigație recentă, publicată de BBC, arată că forțele ruse ar fi atacat în mod intenționat singura conductă de apă care alimentează orașul Nikolaev. Sursele contactate de jurnaliști au confirmat acest lucru.
Avaria a fost produsă în cel mai sensibil punct al conductei, în cel de la ieșirea acesteia la suprafață. O sursă din Nikolaev a declarat pentru BBC că apa din conductă s-ar fi scurs timp de opt ore de la producerea incidentului din aprilie, pierzându-se aproximativ 40 de milioane de litri de apă.
Imaginile din satelit din perioada evenimentului arată patru tancuri rusești în jurul conductei, perioadă în care Nikolaevul s-a aflat sub control rusesc. Guvernatorul regiunii, Vitaly Kim, a spus că au existat planuri pentru repararea conductei, dar ele nu au putut fi îndeplinite din cauză că în zonă exista „o poziție militară activă”.
Și Dmitro Butrii, guvernatorul regiunii Herson, a declarat pentru BBC că încercări de reparare a conductei au existat, dar că forțele de ocupare „nu au permis echipei de reparații să acceseze locul”.
Chris Cobb Smith este expert în criminalistică militară; a lucrat peste 20 de ani ca ofițer de artilerie pentru armata britanică, după care a mai fost, pentru trei ani, inspector de arme al Națiunilor Unite în Irak.
Acesta a explicat că există șanse foarte mici ca prezența tancurilor din apropierea conductei, respectiv atacul, să fie o coincidență.
„Șansa ca aceasta (avarierea conductei) să fie rezultatul unui atac aleatoriu tinde să fie spre zero. Este extrem de puțin probabil să fie rezultatul unei lovituri indirecte”.
Totuși, el este de părere că nu tancurile au cauzat stricăciunile, deoarece nu există cratere în apropiere de conductă. Cauza ar fi fost plasarea unor explozibili pe conductă, fie deasupra ei, fie dedesubt, „în punctul cel mai vulnerabil”.
BBC a prezentat imaginile din satelit și expertului în securitate Michael Whelan, care a colaborat cu armata britanică și care este de aceeași părere: că avariile au fost provocate în mod deliberat, din cauza explozibilului.
Până la rezolvarea situației, sticle cu apă rămân disponibile în magazine, dar o mare parte a locuitorilor nu și le permit și se bazează pe donațiile de apă îmbuteliată din afara țării.
În 2021, Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite a adoptat în unanimitate Rezoluția 2573, reamintind obligațiile dreptului internațional umanitar al tuturor părților implicate în conflicte militare armate de a proteja civilii și infrastructura civilă, unde intră și sursele de alimentare cu apă.