Linkuri accesibilitate

Război în Ucraina | 1.000 de cadavre exhumate în regiunile recent eliberate de sub ocupația rusească. 70.000 de civili evacuați la Herson

Ziua 245 a invaziei: Armata ucraineană susține că forțele ruse se pregătesc pentru o potențială retragere în apropierea unui râu important din regiunea Herson. Moscova a evacuat mii de oameni din această regiune.

07:27 26.10.2022

Joe Biden avertizează Rusia să nu folosească o armă nucleară tactică: Ar fi o greşeală gravă, gravă

Preşedintele Joe Biden a declarat că Rusia ar face o „greşeală gravă, gravă" dacă ar desfăşura o armă nucleară tactică în Ucraina, acesta fiind cel mai recent avertisment adresat preşedintelui Vladimir Putin împotriva escaladării conflictului care durează de luni de zile, transmite CNN.

Înalţi oficiali ai administraţiei lucrează la descifrarea afirmaţiilor Moscovei potrivit cărora Kievul se pregăteşte să folosească o „bombă murdară” pe teren în Ucraina, o acuzaţie pe care liderii occidentali au calificat-o drept falsă.

Afirmaţiile au generat totuşi temeri că Rusia ar putea pregăti terenul pentru a lansa un astfel de atac ca pretext pentru escaladarea războiului din Ucraina, o perspectivă împotriva căreia Biden a oferit un avertisment dur în scurtele sale remarci de marţi.

„Permiteţi-mi să spun doar că Rusia ar face o greşeală incredibil de gravă dacă ar folosi o armă nucleară tactică", a declarat Biden.

„Ar fi o greşeală gravă, gravă", a adăugat el.

Fără a furniza nicio dovadă, Moscova a afirmat săptămâna aceasta că există instituţii ştiinţifice în Ucraina care adăpostesc tehnologia necesară pentru a crea o bombă murdară - şi acuză Kievul că plănuieşte să o folosească.

Ministerul rus al Apărării a declarat luni, în cadrul unei şedinţe informative, că deţine informaţii care arată că Kievul plănuieşte o provocare legată de detonarea unei bombe murdare.

07:08 26.10.2022

Volomidir Zelenski: Vom elibera cu siguranţă Crimeea

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat, în ultimul mesaj postat pe reţelele de socializare, că se lucrează pentru refacerea Ucrainei şi se cere în continuare sprijin internaţional pentru asta.

E a spus că militarii ucraineni continuă lupta politică şi cea de pe front pentru eliberarea tuturor regiunilor ocupate.

„Vom elibera cu siguranţă Crimeea”, a declarat preşedintele, adăugând că „cu cât mai repede se va instaura pacea în Ucraina, cu atât mai puţin rău va aduce Rusia în alte regiuni”.

„M-am adresat participanţilor la conferinţa de la Berlin, care este dedicată reconstrucţiei şi modernizării ţării noastre. Aceasta este deja a doua conferinţă de acest fel, după cea din Elveţia, care a avut loc în oraşul Lugano. Lucrăm pentru a obţine resurse pentru refacerea rapidă a infrastructurii noastre, a facilităţilor sociale şi a locuinţelor pentru ucraineni”, a afirmat Zelenski în ultimul mesaj postat pe reţelele de socializare, citat de News.ro. El a mulţumit cancelarului german Scholz şi preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru că au făcut ca evenimentul de la Berlin să fie semnificativ. „Aşteptăm decizii specifice. Timpul nu poate fi oprit, iar iarna se apropie”, a mai afirmat Zelenski.

Zelenski a anunţat, de asemenea, că Platforma Crimeea şi-a început activitatea în Croaţia - la nivel parlamentar. „Acesta este un nivel suplimentar şi foarte puternic de funcţionare a instrumentului nostru pentru reintegrarea Crimeei.

XS
SM
MD
LG