Linkuri accesibilitate

Cerealele din Ucraina au putut fi exportate după ce s-a ajuns la un acord internațional. Rusia a anunțat că își suspendă participarea la acest acord după atacul cu drone asupra navelor din Sevastopol. Imagine din iunie 2022
Cerealele din Ucraina au putut fi exportate după ce s-a ajuns la un acord internațional. Rusia a anunțat că își suspendă participarea la acest acord după atacul cu drone asupra navelor din Sevastopol. Imagine din iunie 2022

Război în Ucraina | Condițiile Rusiei pentru pace. Zelenski: „Rusia încearcă să creeze o foamete artificială în Africa și Asia"

Rusia a anunțat că își suspendă participarea la acordul cu privire la exportul de cereale din Ucraina, după ce mai multe drone au atacat navele de război din portul Sevastopol. Turcia, parte a acordului, nu a fost informată în prealabil. Ucraina susține că Rusia inventează atacuri teroriste.

17:42 30.10.2022

Rusia: Dronele care au atacat portul Sevastopol au trecut prin culoarul pentru cereale

Ministerul rus al Apărării susține că a recuperat şi examinat epavele dronelor folosite în atacul de sâmbătă dimineaţa asupra navelor Flotei ruse a Mării Negre în portul Sevastopol. După analiza, Moscova spune că dronele au fost lansate de armata ucraineană din zona oraşului Odesa şi au zburat de-a lungul coridorului maritim securizat pentru exportul cerealelor ucrainene, înainte de a schimba direcţia spre portul din Crimeea, relatează Reuters şi AFP.

Potrivit ministerului rus, examinarea dronelor relevă că acestea erau dotate cu echipamente de navigaţie canadiene. Acesta mai afirmă că atacul a fost executat cu 16 drone şi a fost coordonat de specialişti britanici, acuzaţie negată de Londra, potrivit Agerpres.

Ucraina susţine că Rusia şi-a înscenat exploziile din portul Sevastopol pentru a avea un pretext de a se retrage din acordul mediat de ONU pentru exportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră, retragere între timp anunţată de Moscova.

14:17 30.10.2022

Condițiile Rusiei pentru pace

Serghei Lavrov, ministrul rus de externe, imagine din 24 septembrie 2022
Serghei Lavrov, ministrul rus de externe, imagine din 24 septembrie 2022

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat, duminică, că Rusia este pregătită pentru negocieri, dacă Occidentul „ține cont pe deplin de interesele” Rusiei și de securitatea acesteia și „oferă unele abordări serioase care vor contribui la dezamorsarea tensiunilor”, transmite RIA Novosti, controlată de statul rus.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus, duminică, că Putin și președintele american Joe Biden ar putea „discuta despre garanțiile de securitate ale Rusiei”, dar pentru astfel de discuții SUA ar trebui să aibă disponibilitatea de a reveni la „situația din decembrie-ianuarie”.

13:13 30.10.2022

Spionaj la nivel înalt: telefonul personal al fostului premier britanic a fost ascultat de agenți suspectați că lucrează pentru Rusia

Liz Truss, fost premier britanic și ministru de Externe, imagine generică din februarie 2022
Liz Truss, fost premier britanic și ministru de Externe, imagine generică din februarie 2022

Telefonul personal al fostului premier britanic Liz Truss din perioada în care aceasta ocupa funcţia de ministru de externe a fost piratat de agenţi suspectaţi că lucrează pentru preşedintele rus Vladimir Putin, a informat sâmbătă Daily Mail, citat de Reuters.

Aceşti agenţi au obţinut acces la „detalii extrem de secrete" ale negocierilor cu aliaţi internaţionali, pe lângă mesajele private schimbate de Truss cu prietenul său apropiat, Kwasi Kwarteng, care a devenit ulterior ministru de finanţe, potrivit articolului citat.

Se crede că printre aceste mesaje sunt şi discuţii cu miniştri de externe importanţi despre războiul din Ucraina, inclusiv detalii despre transporturile de arme. Au fost descărcate mesaje pe o perioadă de aproape un an, scrie Daily Mail, care citează surse anonime.

13:07 30.10.2022

Bogdan Aurescu: Retragerea Rusiei din acordul privind cerealele ucrainene ar putea duce la insecuritate alimentară

Ministrul de Externe a condamnat retragerea Rusiei din Acordul de la Istanbul privind exportul de cereale din Ucraina. Bogdan Aurescu a subliniat că acest lucru ar putea crește insecuritatea alimentară la nivel mondial.

România va continua să faciliteze tranzitul cerealelor din Ucraine pe teritoriul său, a adăugat ministrul de Externe român.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG