Numirea până la sfârșitul anului a membrilor consiliului de administrație din cadrul Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța (CNAPMC) a devenit o luptă între filialele constănțene ale PSD și PNL, dar și internă în rândul social-democraților, între Felix Stroe și ministrul Sorin Grindeanu. Miza este conducerea Portului Constanța care se află în curtea CNAPMC.
Pe fondul acestei dispute, parlamentarii Partidului Social Democrat (PSD) au început chiar să schimbe Legea Porturilor (a cărei ultima variantă a fost votată în 2017) pentru a permite numirea de persoane fără pregătire în conducerea Portului Constanța.
Portul Constanța face parte din Administrație Porturilor Maritime Constanța, care la rândul său este deținută de statul român prin intermediul Ministerului Transporturilor, care este acționar unic.
Societatea de stat este condusă de un director general și de un consiliu de administrație format de șapte persoane.
Până în acest moment, conform legislației, toate aceste șapte persoane din consiliul de administrație ar fi trebuit să aibă o minimă pregătire în domeniul maritim, portuar, dar și pregătire economică. PSD, dar sprijiniți la vot și de PNL, a făcut primul pas ca să schimbe legislația și să elimine aceste condiții.
Propunerea
Membrii PSD din Comisia Transporturi din Camera Deputaților au introdus în ședința de miercuri un amendament suplimentar atunci când votau ca o ordonanță de urgență din urmă cu doi ani (OUG 160/2020). Ordonanța emisă de guvernul condus de Ludovic Orban actualiza modul de administrare a porturilor fluviale și maritime.
Conform procedurilor legislative ale României, o ordonanță de urgență este aplicabilă după ce a fost aprobată de guvern și este publicată apoi în Monitorul Oficial. Însă, acest text intră apoi și în procedura parlamentară, unde aleșii de aici au rolul de a transforma OUG în lege pentru a fi trimisă la promulgare.
În baza acestui traseu legislativ, deputații din Comisia de Transporturi au analizat în această săptămână și OUG 160/2020.
La dezbateri, parlamentarii PSD din comisie au introdus însă și un amendament prin care membrii consiliul de administrație ai Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța SA nu mai trebuie să aibă niciun fel de experiență economică sau în activități portuare, așa cum reiese din proiectul publicat de site-ul Camerei Deputaților.
Acest amendament a fost votat de majoritatea celor 26 de parlamentari din comisia de Transporturi. Deputații PSD și PNL au votat acest amendament.
Acum, urmează ca acest amendament și întreaga ordonanță să fie votată în ședința de plen de săptămâna viitoare pentru a intra în textul proiectului de lege care urmează să fie trimis la promulgare, la Cotroceni.
Ce s-a schimbat
Până acum, cei șapte membri ai consiliului nu puteau să fie decât profesioniști din domeniul naval, dar și să aibă pregătire economică.
Trebuia să aibă „competențe profesionale dovedite prin minimum 5 ani de experiență în administrarea sau managementul unor entități, persoane juridice ce desfășoară activități specifice sectorului transport naval, logistic, operare portuară, administrarea infrastructurii de transport naval; sau competențe profesionale dovedite prin minimum 5 ani de experiență în cadrul autorităților administrației publice centrale sau locale ori instituțiilor publice, îndeplinind atribuții de conducere, reglementare sau control în domeniul naval”, se specifica în Legea nr. 235/2017, denumită și Legea Porturilor.
„Pentru procedura de selecție prevăzută la aliniatul 3 trebuie ca cel puțin unul dintre membrii consiliului de administrație să îndeplinească următoarele criterii obligatorii: să aibă studii economice, tehnice sau juridice și experiență în domeniul economic, tehnic, juridic, de cel puțin 5 ani”, se arată în propunerea legislativă înaintată de PSD.
Sorin Grindeanu a precizat pentru Europa Liberă că nu este de acord cu propunerile parlamentarilor propriului partid și va încerca să le oprească săptămână viitoare, la votul în plen.
„Nu susțin! Și am să mă asigur să nu treacă în această formă de Camera Deputaților”, ne-a declarat ministrul Transporturilor.
Lupta din interiorul PSD, dar și cu PNL
În acest moment, director general al Portului Constanța este Florin Vizan care a fost numit în funcție, în luna august, de Sorin Grindeanu.
El l-a înlocuit atunci pe Florin Goidea cu Vizan, în mijlocul operațiunilor de transport a cerealelor din Ucraina prin terminalele portuare constănțene. Vizan a fost susținut în funcție de Felix Stroe, conform unor surse PSD.
Goidea este un apropiat al PNL, dar a obținut postul în urma unui concurs pe care l-a câștigat. Fostul director general a declarat pentru Europa Liberă că el a fost mulțumit de colaborarea cu Sorin Grindeanu și că acesta a avut curaj să schimbe în bine anumite lucruri.
„Inclusiv pentru modernizarea liniilor de cale ferată din port, care erau blocate de peste un deceniu a fost nevoie de o decizie politică, pe care domnul Grindeanu avut curaj s-o ia”, ne-a declarat acesta.
„Nu am auzit acest nume (n.r. Florin Vizan, directorul general numit în august de Ministerul Transporturilor) și nu mi s-a făcut de către nimeni această propunere de numire”, a răspuns Sorin Grindeanu la o conferință de presă din luna martie atunci când a fost întrebat despre posibilitatea ca Florin Vizan să fie numit șeful Portului Constanța în locul lui Goidea.
Colaboratorii fostului director ne-au transmis că Goidea a fost schimbat la propunerea lui Felix Stroe, președintele filialei PSD din județul Constanța. Acesta i-a cerut lui Grindeanu să-l schimbe pe Goidea, să nu-i mai prelungească mandatul, și să-l numească pe Vizan.
Felix Stroe nu a răspuns până la acest moment la întrebările Europei Libere legate de schimbările din conducerea portului constănțean. Liderul local al PSD a fost întrebat dacă este de acord cu eliminarea experienței pentru membrii din consiliu de administrație și dacă dorește ca filiala locală a partidului să facă propunerile pentru conducerea Administrației Porturilor Maritime.
Senatorul liberal Septimiu Bourceanu s-a arătat mai contondent. „Este absurd și total neproductiv să schimbi directorul Administrației Porturilor Maritime într-un moment în care Portul Constanța a devenit un nod naval important în contextul războiului din Ucraina”, a postat acesta un mesaj pe Facebook.
„Tot acest scandal și mașina mea de tocat hârtii de aici vor fi scoase din uz și scandalul nu va mai exista în această toamnă, când se aplică 109 la toată lumea”, declara ministru pentru Europa Liberă, lăsând să se înțeleagă că de fapt liderul PNL Constanța, Bogdan Iulian Huțucă ar dori să tragă sforile în Portul Constanța.
Mai mult, într-un interviu acordat pentru Europa Liberă, Sorin Grindeanu și-a manifestat din nou intenția de a selectat un management profesionist pentru conducerea Administrației Porturilor Maritime.
În legătură cu 109, Sorin Grindeanu se referă la Ordonanța 109 din 2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice. Încă din luna martie, tot în timpul vizitei în Constanța, ministrul Transporturilor anunța că a început procedura pentru a selecta o companie specializată în recrutare care mai departe să aleagă în urma unui concurs manageri privați pentru toate companiile publice din subordinea ministerului de resort.
„Nu poți să ai un management performant dacă schimbi și pui sub semnul întrebării activitatea cuiva din patru în patru luni și urmează două luni, iarăși patru luni, iar două luni. Ăsta nu este management performant și nu poate să continue lucrurile în acest mod”, a declarat Sorin Grindeanu, în luna martie.
Noul director, preferat și al presei tabloide
Pe 12 august 2022 în cadrul Consiliului de Administrație al CNAPMC, Goidea a fost înlocuit cu Florin Vizan. Acesta a fost susținut de PSD, partid care l-a propus și numit, pe 26 mai 2022, și în funcția de director general al DRDP (Direcția Regională de Drumuri și Poduri) Constanța.
Vizan s-a făcut remarcat prin câteva apariții în presa tabloidă. În 2018 era filmat de paparazzi de la Cancan petrecând în clubul Nuba din Mamaia.
Apoi, în 2020 o publicație din Constanța l-a surprins la volanul unui autoturism Rolls Royce Wraith, în valoare de 400.000 de euro. Autoturism care nu apărea în declarația de avere depusă cu ocazia alegerilor locale.
Tot în 2020, el a candidat pe listele PSD fără succes pentru un post de consilier județean.
Potrivit declarației de avere depuse cu acea ocazie, el deținea cinci terenuri, dintre care zece hectare în Corbu și aproape un hectar în Constanța. Avea nu mai puțin de zece imobile, dintre care șapte spații comerciale în București și Mamaia.
Și-a împrumutat propriile firme cu aproape trei milioane de lei, că a donat peste un milion de lei unor persoane fizice și că a încasat un salariu de director de numai 25.267 lei și venituri din chirii de 118.603 lei.
Cine sunt membrii Consiliului de Administrație
Activitatea directorului general din port este controlată de Ministerul Transporturilor și de Consiliul de Administrație. Un membru al Consiliului de Administrație are un salariu brut de 10.636 de lei, peste 2.000 de euro.
Chiar dacă legea prevede acum experiență relevantă în domeniul naval sau portuar, în fapt, nu se aplică pentru toți membrii, după cum rezultă din verificarea CV-urilor celor șase membri, toți provizorii.
Adrian Găvruță este președintele Consiliului de Administrație al Portului Constanța. El este un economist din județul Timiș are un masterat și un doctorat la Facultatea de Management Agricol din Timișoara.
Gheorghe Naceades este și el membru în consiliul de administrație, dar este jurist ca specialitate. Ceilalți patru membri provizorii ai CA-ului (Suryan Omar Dede, Constantin Chirilă, Dan Alexandru Cătană și Cătălin Diaconu) au studii de specialitate. Mandatele tuturor membrilor provizorii expiră între 15 octombrie și 15 decembrie, conform datelor obținute de la Ministerul Transporturilor.