Linkuri accesibilitate

Război în Ucraina | 14 milioane de ucraineni au luat calea pribegiei. Grupul paramilitar Wagner, sediu oficial în Rusia, în orașul lui Putin

Ziua 254 a războiului din Ucraina. Experții ONU nu au găsit dovezi că în Ucraina s-ar fabrica o „bombă murdară”. Milioane de ucraineni nu au în continuare electricitate din cauza bombardamentelor rusești asupra infrastructurii electrice din Ucraina.

21:33 4.11.2022

David Letterman, la Kiev pentru un interviu cu Volodimir Zelenski

David Letterman a călătorit la Kiev pentru a-l intervieva pe Volodimir Zelenski, președintele ucrainean.

Netflix a dezvăluit știrea pe Twitter, adăugând că președintele va apărea într-un episod viitor din „My Next Guest Needs No Introduction” (Următorul meu invitat nu are nevoie de nicio prezentare).

21:16 4.11.2022

Grupul militar Wagner și-a deschis vineri primul sediu oficial în Rusia

Grupul militar privat anterior secret Wagner și-a deschis vineri primul sediu oficial în Rusia, în orașul Sankt Petersburg, orașul natal al lui Vladimir Putin.

Evgheni Prigojin, care a confirmat recent că a fondat grupul ai cărui luptători au fost dislocați în Ucraina și în țări din America Latină și Africa, a anunțat că și-a deschis biroul pe pagina de socializare a companiei sale, Concord.

Clădirea cu mai multe etaje, strălucitoare, cu fațadă de sticlă, acoperită cu un logo mare alb „Wagner”, a fost deschisă vineri, relatează AFP.

Oameni îmbrăcați în haine de camuflaj rătăceau pe coridoarele gri ale clădirii, uitându-se la o expoziție cu drone.

„Misiunea Centrului PMC Wagner este de a oferi un mediu confortabil pentru generarea de noi idei pentru a îmbunătăți capacitatea de apărare a Rusiei”, a spus Prigojin în declarația sa.

Luna trecută, Prigojin a pus capăt anilor de zvonuri când a recunoscut că a fondat grupul.

De ani de zile, grupul Wagner a fost suspectat că joacă un rol în realizarea ambițiilor Moscovei de peste mări, Kremlinul negând orice legătură.

Forța și liderul ei au un rol din ce în ce mai evident în ofensiva din Ucraina.

21:09 4.11.2022

Premierul ucrainean Denis Șmihal: Ucraina are suficiente rezerve de gaze pentru această iarnă

Ucraina are suficiente rezerve de gaze pentru această iarnă, când se iau în considerare importurile planificate, a declarat premierul Denis Șmihal, în timp ce țara se pregătește pentru noi atacuri rusești care vizează sistemele sale energetice.

Comentariile lui Șmihal au fost făcute la o reuniune a cabinetului pe care-l conduce. El a spus că Ucraina are acum 14,5 miliarde de metri cubi (bcm) de gaze naturale în depozitele sale subterane.

Referindu-se la octombrie-aprilie, când Ucraina pornește încălzirea centrală a locuințelor, el a spus:

Ucraina se confruntă cu o iarnă periculoasă, în timp ce Rusia trage rachete și muniții stăruitoare asupra infrastructurii sale de energie, apă și încălzire.”

Iernile din Ucraina sunt de obicei foarte reci, cu temperaturi deseori cu mult sub zero Celsius.

19:49 4.11.2022

SUA: Mai mult sprijin al G7 pentru Ucraina

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că țările G7 își concentrează mai mult sprijinul în materie de securitate pe a ajuta Ucraina, pentru a se proteja împotriva atacurilor Rusiei asupra rețelei energetice, potrivit Reuters.

„G7 a fost de acord să creeze un nou grup de coordonare pentru a ajuta la pregătirea, restabilirea și apărarea rețelei energetice a Ucrainei – chiar rețeaua pe care președintele Putin a agresat-o”, a spus Blinken, citat de The Guardian.

Un grup de diplomați care fac parte din G7 a lansat o declarație în care afirmă că vor fi „fermi alături de Ucraina atât timp cât este nevoie”.

Miniștrii au spus: „Condamnăm escaladarea recentă a Rusiei, inclusiv atacurile sale împotriva civililor și a infrastructurii civile, în special a instalațiilor de energie și apă, în Ucraina, folosind rachete și drone iraniene”.

Țările G7 s-au adunat în Muenster, orașul german, săptămâna aceasta, având pe agenda sa invazia Rusiei.

De asemenea, miniștrii au discutat despre nevoile Ucrainei în momentul în care aceasta se îndreaptă spre iarnă - în special necesitatea de a sprijini repararea și refacerea infrastructurilor energetice și de apă.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG