Linkuri accesibilitate

Război în Ucraina | 14 milioane de ucraineni au luat calea pribegiei. Grupul paramilitar Wagner, sediu oficial în Rusia, în orașul lui Putin

Ziua 254 a războiului din Ucraina. Experții ONU nu au găsit dovezi că în Ucraina s-ar fabrica o „bombă murdară”. Milioane de ucraineni nu au în continuare electricitate din cauza bombardamentelor rusești asupra infrastructurii electrice din Ucraina.

14:49 4.11.2022

Putin spune că civilii din Herson trebuie ţinuţi departe de „zonele periculoase”

Civilii din Herson, regiune din sudul Ucrainei ocupată parţial de Rusia, „trebuie să fie ţinuţi departe” de zonele de luptă „periculoase”, a declarat vineri preşedintele rus Vladimir Putin, potrivit AFP, preluat de CNN.

„Populaţia civilă nu ar trebui să sufere din cauza bombardamentelor rezultate din ofensivă, contraofensivă şi alte măsuri”, a spus Putin, citat de AFP.

El a avut o scurtă discuţie cu tineri voluntari ruşi care se ocupă de regiunea Herson, un teritoriu ucrainean a cărui anexare Moscova o revendică de la sfârşitul lunii septembrie.

Autorităţile ruse de ocupaţie din Herson anunţaseră marţi că au început evacuarea a „până la 70.000 de persoane” care se află în prezent pe malul stâng al fluviului Nipru.

14:47 4.11.2022

Josep Borrell: Nu putem pune China pe picior de egalitate cu Rusia

Ţările occidentale trebuie să îşi reducă dependenţa faţă de China, dar nu ar trebui să o pună în aceeaşi categorie cu Rusia, a declarat Josep Borrell, şeful diplomaţiei Uniunii Europene, la reuniunea cu miniştrii de externe din G7, care are loc în Germania, relatează Reuters.

Discuţiile dintre şefii diplomaţiilor din cele mai bogate ţări democratice intervin în ziua în care cancelarul german Olaf Scholz se află chiar la Beijing, fiind primul lider din G7 care merge să se întâlnească cu preşedintele chinez Xi Jinping de când acesta şi-a consolidat controlul asupra puterii. Criticii spun că această vizită riscă să pară o validare pentru Xi şi un semn că Germania va continua să acorde prioritate relaţiilor sale economice cu Beijingul în detrimentul consideraţiilor de securitate şi strategice, exact aşa cum a făcut şi cu Rusia.

„Este clar că China devine mult mai asertivă, angajată mult mai mult pe un curs al ei”, a declarat presei şeful politicii externe a UE, Josep Borrell.

„Vrem să ne reducem dependenţa, vrem să ne remediem vulnerabilităţile, să ne consolidăm rezistenţa”, a adăugat el. „Dar, deocamdată, multe state membre au o relaţie economică puternică cu China şi nu cred că putem pune China şi Rusia la acelaşi nivel”, a mai spus Borrell.

14:44 4.11.2022

Cancelarul german Olaf Scholz a cerut Beijingului să-şi exercite „influenţa” asupra Rusiei

Preşedintele chinez Xi Jinping l-a primit vineri pe cancelarul german Olaf Scholz, iar liderul chinez a ţinut să remarce - după cum sublianiază presa oficială de la Beijing - că Scholz este primul lider UE care vine în vizită oficială în China după cel de-al 20-lea Congres Naţional al Partidului Comunist, care l-a reconfirmat pe Xi pentru un al treilea mandat.

Scholz a promis un „dialog sincer” cu liderii chinezi pe o serie de subiecte, inclusiv invazia Rusiei în Ucraina.

„Ne întâlnim într-un moment de mare tensiune. În special, vreau să subliniez războiul Rusie împotriva Ucrainei, care pune multe probleme pentru ordinea noastră mondială bazată pe reguli”, a declarat Scholz, potrivit agenţiei germane de presă dpa.

După întâlnirea cu premierul Li, Scholz a declarat într-o conferinţă de presă că a cerut Beijingului să îşi exercite „influenţa” asupra Rusiei. „Am fost de acord că ameninţarea cu atacuri nucleare este iresponsabilă şi periculoasă”, a adăugat el.

Nici preşedintele Xi, nici premierul Li nu au menţionat explicit Rusia în declaraţiile lor, remarcă însă Deutsche Welle.

Luând act de „peisajul internaţional complex şi fluid” - aluzie la războiul din Ucraina -, Xi „a subliniat necesitatea ca China şi Germania, două ţări majore cu o mare influenţă, să colaboreze în vremuri de schimbare şi instabilitate şi să contribuie mai mult la pacea şi dezvoltarea globală”, arată Xinhua.

13:49 4.11.2022

Președintele Turciei susține că Putin s-a oferit să trimită gratuit cereale ruseşti în ţările sărace din Africa

Preşedintele turc Tayyip Erdogan a declarat vineri că a convenit cu omologul său Vladimir Putin ca cerealele ruseşti trimise în cadrul acordului de export din Marea Neagră să ajungă gratuit în ţările africane sărace, relatează Reuters.

„În convorbirea telefonică pe care am avut-o cu Vladimir Putin, acesta a spus: 'Să trimitem aceste cereale în ţări precum Djibouti, Somalia şi Sudan gratuit' - şi am fost de acord", a declarat Erdogan la o întâlnire cu oameni de afaceri din Istanbul. Comentariul a fost făcut după ce Moscova şi-a reluat miercuri participarea la acordul privind cerealele. negociat de ONU şi Turcia, punând astfel capăt celor patru zile în care şi-a suspendat cooperarea, timp în care exporturile din porturile ucrainene au continuat totuşi.

La începutul acestei săptămâni, Putin a declarat că în ipoteza în care Rusia se va retrage din nou din acord, va înlocui gratuit din propriile stocuri întregul volum de cereale destinat „celor mai sărace ţări”.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG