Linkuri accesibilitate

Analiză | Alegerile din SUA: E victoria sub așteptări a republicanilor o înfrângere pentru Donald Trump?


Până la alegerile prezidențiale din 2024, Donald Trump va trebui să găsească un țap ispășitor pentru rezultatele slabe ale candidaților pe care i-a susținut la alegerile din 2022 și să își consolideze baza de alegători.
Până la alegerile prezidențiale din 2024, Donald Trump va trebui să găsească un țap ispășitor pentru rezultatele slabe ale candidaților pe care i-a susținut la alegerile din 2022 și să își consolideze baza de alegători.

Comisiile electorale din SUA încă numără voturile alegerilor de la jumătatea mandatului lui Joe Biden, pentru Congresul american și funcțiile de guvernatori. Contrar așteptărilor multora, democrații au suferit mai puține înfrângeri decât se așteptau.

Performanța slabă a Partidului Republican e evidentă când te uiți pe harta electorală a Statelor Unite pentru senatori.

În Georgia, democratul Raphael Warnock se află cu peste 35.000 de voturi în fața contracandidatului său republican, Hershel Walker, susținut de însuși Donald Trump. Însă, fiindcă niciunul dintre cei trei candidați (al treilea venind din partea independenților) nu a reușit să obțină peste 50% din voturi, atât Warnock, cât și Walker vor participa, în decembrie, la o nouă rundă de alegeri.

În Arizona, candidatul republican Blake Masters, sprijinit tot de Trump, a fost unul dintre cei care au susținut că fostul președinte american a câștigat, de fapt, alegerile prezidențiale din 2020.

Masters s-a implicat inclusiv într-un demers juridic al cărui scop era răsturnarea rezultatelor oficiale. Joi, în timpul redactării acestui articol, republicanul se afla cu 5% în spatele contracandidatului său din partea Partidului Democrat, Mark Kelly. După numărarea a aproximativ 70% din voturi, acesta era favorit să câștige cursa pentru senator.

Însă șocul cel mai mare a venit din Pennsylvania, unde candidatul democrat John Fetterman a câștigat alegerile pentru Senat în fața lui Mehmet Oz, un doctor vedetă TV.

Oz, care și el negase rezultatul alegerilor prezidențiale din 2020, a declarat recent că, dacă s-ar fi aflat în Congresul Statelor Unite la momentul respectiv, cel mai probabil ar fi recunoscut victoria lui Biden.

Mesajul alegerilor este unul clar pentru soarta Partidului Republican: ori renunță la Trump, ori riscă să aibă parte, dimpotrivă, de o înfrângere la alegerile prezidențiale din 2024.

Guvernatorul republican, Ron DeSantis, alături de soția sa Casey, ținând un discurs la Tampa, în Florida, 8 noiembrie 2022, după victoria zdrobitoare obținută împotriva contracandidatului său democrat, Charlie Crist.
Guvernatorul republican, Ron DeSantis, alături de soția sa Casey, ținând un discurs la Tampa, în Florida, 8 noiembrie 2022, după victoria zdrobitoare obținută împotriva contracandidatului său democrat, Charlie Crist.

Marius Ghincea, expert în relații internaționale la Institutul European al Universității din Florența, spune despre rezultatele preliminarii ale alegerilor că acestea nu marchează sosirea unui val roșu, așa cum anticipau unii jurnaliști și experți.

Mai mult, arată că republicanii nu au reușit să profite de inflația și de dificultățile economice din SUA pentru a avansa o agendă mai convingătoare.

„În mod obișnuit, așa cum ne spune istoria americană recentă, la alegerile intermediare, partidul președintelui în funcție suferă, așa cum s-a întâmplat în 2018, când Partidul Republican a pierdut controlul Camerei Reprezentanților la mijlocul mandatului lui Trump”, explică Marius Ghincea.

„Iar în contextul unei inflații galopante, a unui război în Europa și, în general, a unui grad extrem de redus al mulțumirii publicului american față de administrația Biden, ne-am fi așteptat ca Partidul Republican să câștige mult mai multe locuri în Congres decât a făcut-o”.

Potrivit proiectului FiveThirtyEight, care colectează datele mai multor sondaje de opinie, aproximativ 41% din americani sunt mulțumiți de activitatea președintelui american Joe Biden.

Ce înseamnă lipsa unui „val roșu” pentru susținătorii lui Trump

Candidații susținuți de Donald Trump au avansat în cursa electorală multiple teorii pentru care nu au adus dovezi. Cea mai răspândită a fost că Partidul Democrat ar fi fraudat alegerile prezidențiale.

William A. Galston, de la think tank-ul american Brookings Institute, e de părere că un efect al rezultatelor dezamăgitoare pentru republicani va fi pierderea nominalizării lui Donald Trump la alegerile din 2024.

Acesta ar putea fi înlocuit de Ron DeSantis, care a câștigat alegerile pentru funcția de guvernator în Florida și care este popular în partid. DeSantis încă nu și-a anunțat, însă, intenția de a candida la prezidențiale.

„Motivele pentru care un val roșu nu s-a întâmplat e tocmai faptul că populismul asociat cu Donald Trump și a candidaților susținuți de el a ajuns la o limită naturală”, spune Ghincea.

Expertul român dă ca exemplu cursa electorală din Alaska, unde, din cauza legilor electorale diferite, în cursa pentru Senat au participat doi candidați republicani: Kelly Tshibaka, susținută de Trump, și Lisa Murkowski.

La momentul publicării articolului, Tshibaka conducea cursa electorală cu puțin peste 3.000 de voturi, în condițiile în care 80% din voturi erau deja numărate.

Lisa Murkowski a fost una dintre cei șapte senatori republicani care, pe 13 februarie 2021, au votat pentru condamnarea lui Donald Trump în urma instigării atacului de la Capitoliu, de pe 6 ianuarie 2021.

Murkowski a fost ulterior cenzurată de filiala propriului partid din Alaska. Însă cenzura și alungarea ei de pe scena politică americană nu au oprit-o să obțină un scor bun împotriva candidatei preferate de Trump, Kelly Tshibaka.

Întrebat dacă motivul din spatele rezultatelor dezamăgitoare pentru republicani constau în faptul că oamenii au încetat să mai creadă în teoria falsă a alegerilor „fraudate” din 2020, Ghincea e circumspect.

„Mitul este crezut în continuare de părți semnificative ale electoratului republican, al bazei partidului din punct de vedere electoral. Mitul nu a fost crezut niciodată într-o asemenea măsură de electoratul democrat în mod independent și nici de către votanții independenți”, precizează Ghincea.

Paradoxul dintre teoria republicanilor că alegerile au fost fraudate și înfrângerilor candidaților care au susținut-o duce la următoarea întrebare: ce va face Trump pentru a-și convinge colegii să candideze din nou la prezidențiale?

Întrebarea e cu atât mai importantă cu cât republicanii au șansa de a îl alege pe Ron DeSantis pentru a candida din partea lor împotriva lui Joe Biden.

Marius Ghincea spune că primul pas pentru Trump este să găsească un țap ispășitor pentru rezultatele slabe ale candidaților săi.

„Cel mai probabil, Trump va acuza conducerea mainstream a Senatului și Camerei Reprezentanților, pe care îi va acuza că sunt ineficienți și niște eșecuri, în stilul său tipic”, afirmă expertul român.

„Și mai departe trebuie să își construiască o bază electorală și să își mobilizeze baza electorală din interiorul partidului”.

Mai multe publicații afirmau anul trecut că electoratul Partidului Republican se află în scădere. În luna septembrie, Politico transmitea că numărul de donatori ai republicanilor a scăzut de la 956.000 în cele 6 luni anterioare analizei, la 913.000.

Pe lângă scăderea numărului de susținători ai partidului, Ghinea spune că problema lui Trump va consta, de asemenea, în atragerea voturilor din partea independenților.

„Vedem că Joe Biden merge pe modelul unui candidat normal și își promovează normalitatea politică drept un atu. Atunci când vine vorba de realegerea sa în 2024, Biden este destul de plăcut electoratului independent, în special cel suburban”, a concluzionat Marius Ghincea.

Alții se arată, în schimb, sceptici față de noile rezultate ale alegerilor. Într-un interviu pentru Politico, un fost oficial american din perioada mandatului lui Barack Obama a declarat că o Cameră a Reprezentanților câștigată de republicani înseamnă mai multă disfuncționalitate în relațiile dintre SUA și Europa.

„Va forța administrația Biden să petreacă mult mai mult timp pe probleme interne, astfel încât politica externă va primi și mai puțină atenție, iar acest lucru ar trebui să îngrijoreze Europa”, a transmis oficialul american.

  • 16x9 Image

    Sorin Dojan

    Absolvent in Drept la Universitatea Queen Mary din Londra, a ales jurnalismul din pasiune pentru oameni si povestile lor de viata. Anterior, a lucrat ca Editor Asistent la diferite publicatii academice, precum Queen Mary Human Rights Review si Women's History Review.

XS
SM
MD
LG