Linkuri accesibilitate

China vs disidenții chinezi | 14 țări investighează apariția unor „secții de poliție” ilegale pe teritoriul lor


O „secție de poliție” chineză care ar funcționa fără știrea Ministerului de Interne din Ungaria, 27 octombrie 2022. Activiștii pentru drepturile omului spun că astfel de avanposturi ar putea fi folosite pentru a urmări și hărțui disidenții din străinătate.
O „secție de poliție” chineză care ar funcționa fără știrea Ministerului de Interne din Ungaria, 27 octombrie 2022. Activiștii pentru drepturile omului spun că astfel de avanposturi ar putea fi folosite pentru a urmări și hărțui disidenții din străinătate.

FBI investighează apariția unor așa-numite „secții de poliție” chineze pe teritoriul Statelor Unite pentru intimidarea disidenților. Un raport recent al unei organizații pentru apărarea drepturilor omului a relevat că alte 13 țări au deschis investigații asemănătoare.

Statele Unite sunt „profund îngrijorate” de faptul că guvernul chinez înființează „secții de poliție” neautorizate în orașe americane pentru a desfășura eventuale operațiuni de influență, a declarat joi directorul FBI, Christopher Wray, într-o audiere a Comisiei pentru Securitate Internă și Afaceri Guvernamentale a Senatului.

Christopher Wray a dat explicații după ce au apărut informații că poliția chineză a înființat în New York o „stație de serviciu”.

Organizația pentru drepturile omului Safeguard Defenders a publicat în septembrie un raport care dezvăluie prezența a zeci de astfel de „secții” ale poliției chineze în marile orașe ale lumii, prin care guvernul chinez hărțuiește, urmărește, supraveghează și șantajează persoanele care nu sunt de acord cu liderul chinez Xi Jinping.

Secțiile sunt legate de Departamentului de lucru al Frontului Unit al Chinei, un organism al Partidului Comunist însărcinat cu răspândirea influenței și propagandei sale în străinătate.

Raportul menționează că acestea reprezintă o extensie de exercitare a presiunilor asupra unor cetățeni chinezi sau a rudelor lor din străinătate pentru a se întoarce în China și a fi acuzați de fapte penale. Mai mult, ele ar fi fost deschise chiar și în țări cu care există tratate de extrădare.

Încălcarea suveranității

„Sunt foarte îngrijorat de acest lucru. Suntem conștienți de existența acestor stații”, a declarat directorul FBI.

„Este scandalos să cred că poliția chineză ar încerca să se instaleze în New York, să spunem, fără o coordonare adecvată. Aceasta încalcă suveranitatea și ocolește procesele standard de cooperare judiciară și de aplicare a legii”, a completat Christopher Wray.

Întrebat dacă astfel de posturi încalcă legislația americană, el a declarat că FBI „analizează parametrii legali”.

Wray a adăugat, potrivit discursului său, că și alte țări „intimidează și hărțuiesc anumite persoane din SUA”.

„În ultimii ani, am asistat la o creștere a eforturilor regimurilor autoritare de a interveni în libertatea de exprimare și de a pedepsi disidenții din străinătate. Aceste acte de represiune depășesc granițele naționale, ajungând adesea până în Statele Unite. Este important de reținut că țări precum China, Rusia și Iran, urmăresc, intimidează și hărțuiesc anumite persoane din SUA. Acest lucru se numește represiune transnațională. Este ilegală, iar FBI o investighează”, a spus el.

Reuters informează că a solicitat un comentariu din partea Ambasadei Chinei la Washington, însă nu a primit deocamdată un răspuns.

În octombrie, Statele Unite au deschis dosare penale împotriva a șapte cetățeni chinezi acuzați că au desfășurat o campanie de supraveghere și hărțuire împotriva unui rezident american și a familiei sale, în încercarea guvernului chinez de a-l repatria pe unul dintre ei în China, potrivit The Washington Post.

„Este o problemă reală și ceva despre care discutăm și cu partenerii noștri străini, deoarece nu suntem singura țară în care s-a întâmplat acest lucru”, a completat directorului FBI.

Zeci de secții în toată lumea

Ministerul chinez de Externe a negat la începutul lunii noiembrie că ar avea astfel de stații în Olanda, după ce autoritățile olandeze au deschis o anchetă.

Beijingul neagă că centrele desfășoară operațiuni polițienești și susține că acestea ar fi birouri pentru a-i ajuta pe cetățenii chinezi să-și reînnoiască documentele, însă guvernul olandez nu a fost niciodată informat cu privire la prezența acestora, conform RTL Nieuws.

Potrivit organizației Safeguard Defenders, 54 de stații au fost descoperite până acum în mai multe țări, iar guvernele din 14 țări au confirmat că au deschis investigații. În plus, de la publicarea raportului, alte locația altor 16 stații este cercetată.

Cele 14 țări care au confirmat începerea investigațiilor sunt Austria, Canada, Cehia, Chile, Germania, Irlanda, Italia, Marea Britanie, Nigeria, Olanda, Portugalia, Spania, Statele Unite și Suedia.

Autoritățile din Argentina, Brazilia, Brunei, Cambodgia, Ecuador, Franța, Grecia, Ungaria, Japonia, Lesotho, Mongolia, Serbia, Slovacia, Tanzania, Ucraina și Uzbekistan nu au răspuns încă solicitărilor de a răspunde la informațiile privind existența unor centre de servicii polițienești ale Partidului Comunist.

De asemenea, Safeguard Defenders solicită țărilor care se pare că nu au pe teritoriul lor astfel de „secții de poliție” să investigheze tacticile de represiune transnațională ale Chinei și rețelele care stau la baza acestora.

Europa Liberă a solicitat Serviciului Român de Informații și Inspectoratului General al Poliției Române informații în acest sens și va publica răspunsurile când acestea vor fi oferite.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG