Linkuri accesibilitate

Reacțiile liderilor politici după ce Austria a blocat aderarea României la Schengen. „Afectează unitatea europeană”


Președintele României, Klaus Iohannis, critică decizia Vienei, numind-o „regretabilă și nejustificată”. Ministrul de Interne al României, Lucian Bode, a reamintit că mesajul de dezbinare transmis astăzi în cadrul Consiliului JAI servește intereselor Rusiei.
Președintele României, Klaus Iohannis, critică decizia Vienei, numind-o „regretabilă și nejustificată”. Ministrul de Interne al României, Lucian Bode, a reamintit că mesajul de dezbinare transmis astăzi în cadrul Consiliului JAI servește intereselor Rusiei.

Președintele României, Klaus Iohannis, a numit decizia Austriei de a bloca aderarea României la spațiul Schengen drept „regretabilă și nejustificată”. Politicienii români critică Viena, în condițiile în care autoritățile de la București îndeplinesc condițiile tehnice de aderare încă din 2011.

Într-un comunicat dat joi seara de președintele României, Klaus Iohannis a transmis că lipsa consensului de astăzi de la nivelul Consiliului pentru Justiție și Afaceri Interne este „nedreaptă pentru țara noastră și pentru români”.

„România merita să primească un vot favorabil. O confirmă datele solide, rezultatele misiunilor recente de evaluare ale statelor membre și instituțiilor europene”, a declarat Iohannis.

Afirmațiile președintelui vin în contextul în care ministrul de Interne al României, Lucian Bode, s-a deplasat în urmă cu două săptămâni la Viena pentru a adresa grijile oficialilor austrieci cu privire la migrația ilegală cu care Austria se confruntă.

„România va continua să acționeze cu responsabilitate, hotărâre și bună credință în direcția consolidării securității interne a Uniunii Europene, așa cum a făcut-o și până acum”, a continuat președintele României, Klaus Iohannis. „Mulțumesc tuturor statelor membre și Comisiei Europene care, recunoscând meritele României în securizarea frontierei externe a UE și în consolidarea proiectului european, au susținut aderarea țării noastre”.

Lucian Bode a criticat la rândul său decizia Austriei de a se opune aderării României și Bulgariei la Schengen, numind-o o decizie „care afectează credibilitatea Uniunii Europene”.

„Este total inacceptabil să schimbi reguli în timpul procesului, sau la finalul procesului”, a declarat Lucian Bode în fața reporterilor adunați la Bruxelles. „România nu poate fi sancționată nemeritat și nejustificat pentru situația internă din Austria. Am oferit soluții constructive, am oferit sprijin, însă nu suntem responsabili de situația internă din Austria”, a continuat el.

El a mai adăugat că un astfel de rezultat încântă state precum Rusia, referindu-se la lipsa de consens și diviziunile dintre statele membre ale Uniunii Europene.

Același mesaj l-a transmis și liderul PSD, Marcel Ciolacu, într-o postare pe Facebook.

„Opoziția nedreaptă a Austriei este un cadou gratuit de Crăciun pentru Vladimir Putin. Unitatea și stabilitatea europeană au primit astăzi o lovitură dură din partea unui stat care a ales ca, în vremuri grele, să-și abandoneze camarazii europeni și să servească – în schimb - intereselor Rusiei”, se arată în postarea lui Ciolacu de pe rețeaua de social media.

Însă surse din conducerea PSD, citate de Europa Liberă, critică PNL, pe care îl consideră responsabil de eșecul aderării României la spațiul Schengen.

„Primii cinci oameni care au o răspundere directă pentru Schengen sunt de la PNL: Klaus Iohannis, Nicolae Ciucă, Lucian Bode, Bogdan Aurescu și Cătălin Predoiu. Nu e un atac, e pur și simplu o constatare. Cine poate contrazice asta? Îi atacăm dacă le spunem că au eșuat? Ce ar trebui să facem? Noi, pesediștii răi, am convins toate partidele social-democrate din Europa că merităm în Schengen. Iohannis de ce nu i-a convins pe populari?”, a spus un membru al conducerii PSD.

Președintele USR, Cătălin Drulă, a transmis la rândul să Lucian Bode trebuie să își dea demisia ca urmare a negocierilor eșuate între statul român și cel austriac.

„Pentru nedreptatea suferită azi de români, există și responsabilități naționale de asumat. Ministrul Bode a asigurat românii de susținerea aderării la Schengen. Lucian Bode trebuie să-și dea demisia pentru acest eșec”, a declarat Cătălin Drulă pe pagina sa de Facebook.

În ultimele săptămâni mai mulți experți consultați de Europa Liberă au adus critici diplomației românești. Expertul în relații internaționale, Ștefan Popescu, a declarat că refuzul aderării României la Schengen reprezintă un eșec al autorităților de la București, în timp ce Cristian Diaconescu afirmă că „fiind vorba de o tematizare politică, așa cum a anunțat-o Austria, ar fi trebuit să știm de această situație din timp.”

Reacțiile liderilor europeni

Imediat după finalizarea procedurii de vot din Consiliul JAI, comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson s-a arătat dezamăgită de opoziția Austriei și a transmis că România și Bulgaria „îndeplinesc toate cerințele”.

„Ele așteaptă de mult timp. Cetățenii Bulgariei și ai României merită să facă parte pe deplin din spațiul Schengen”, a precizat Ylva Johansson imediat după reuniunea miniștrilor de Afaceri Interne.

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a felicitat aderarea Croației la spațiul Schengen și s-a declarat dezamăgită de refuzul dat Bucureștiului și Sofiei.

„Ambele țări sunt pregătite și merită să facă acest pas. În numele Parlamentului European, fac apel la Consiliul Uniunii Europene să acționeze și să asigure găsirea unui compromis”, a declarat Roberta Metsola într-o postare pe Twitter.

Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a declarat miercuri seara, cu doar o zi înaintea votului din Consiliul JAI, că țara sa se opune aderării României la Schengen, în condițiile în care Austria se confruntă cu un număr crescut de migranți ilegali.

Argumentul oferit de oficialii austrieci a fost, însă, demontat de cifrele furnizate de agențiile pentru migrație europene, care atestă că din cei aproape 130.000 de migranți ajunși în UE pe ruta Balcanilor de Vest în 2022, sub 3% (3.574) au intrat prin România. Datele au fost prezentate inclusiv de Lucian Bode în timpul procesului de negociere cu omologul său de la Viena.

  • 16x9 Image

    Sorin Dojan

    Absolvent in Drept la Universitatea Queen Mary din Londra, a ales jurnalismul din pasiune pentru oameni si povestile lor de viata. Anterior, a lucrat ca Editor Asistent la diferite publicatii academice, precum Queen Mary Human Rights Review si Women's History Review.

XS
SM
MD
LG