Linkuri accesibilitate

Situație confuză după majorarea salariului minim. Surse: Se negociază și creșterea celor de peste 3.000 de lei


Creșterea salariului minim pe economie, dar și efectele sale în piață, au fost negociate de ministrul de Finanțe cu patronatele. O idee lansată de ministrul Câciu a fost creșterea voluntară a salariilor de peste 3.000 de lei cu 450 de lei, cu o bonificație de 200 de lei.
Creșterea salariului minim pe economie, dar și efectele sale în piață, au fost negociate de ministrul de Finanțe cu patronatele. O idee lansată de ministrul Câciu a fost creșterea voluntară a salariilor de peste 3.000 de lei cu 450 de lei, cu o bonificație de 200 de lei.

Coaliția a decis majorarea salariului minim brut până la 3.000 de lei, dar pentru 200 de lei nu se aplică impozit pe venit sau contribuții sociale. Patronatele spun că ar putea apărea o problemă: un angajat cu 3.100 de lei brut va câștiga net mai puțin decât unul cu 3.000 de lei lunar.

Salariul minim brut va crește obligatoriu de la 1 ianuarie 2023 la 3.000 de lei (633 de dolari) lunar, de la 2.550 de lei în prezent. Partea pe care un angajat o încasează efectiv, nu doar „salariul pe hârtie”, ar putea crește net de la la 1.550 de lei la 1.838 de lei de anul viitor.

Prevederea apare în așa-numita Ordonanță de Urgență trenuleț, aflată în dezbatere publică și care conține mai multe modificări la Codul Fiscal.

Experții și patronatele au constatat însă o problemă la OUG în legătură cu salariul minim brut propus. Un angajat cu 3.000 de lei brut ar putea încasa un salariu net mai mare decât cel care are 3.100 de lei brut. Cel care are „pe hârtie” mai mulți bani nu îi va avea și în realitate. Totul din cauza bonificației de 200 de lei fără taxe, ca nu se aplică decât până la un anumit prag.

Gabriel Biriș, expert fiscal, arată cum diferența de peste 100 de lei este în favoarea celui care are totuși salariul brut mai mic.

După ce va plăti toate taxele, angajatul cu salariul minim brut de 3.000 de lei va primi circa 1880 de lei de la 1 ianuarie. O creștere cu 23% față de prezent.

Angajatorul va plăti mai mult către stat cu 17,6% față de cât o face în prezent. Bugetul național va colecta suplimentar 85 de lei de la fiecare angajat cu salariul minim brut. Un calcul estimativ arată că bugetul de stat va colecta cu 1,5 miliarde de lei mai mult decât o face până la 1 ianuarie 2023.

Un calcul similar pentru angajatul cu 3.100 de lei, dar care nu beneficiază de bonificația de 200 de lei fără taxe duce la următoarea situație. El are un salariu brut mai mare, dar efectiv va încasa doar 1.780 de lei, potrivit lui Biriș.

Rezultă astfel o situație paradoxală, în care cu un salariul brut mai mare, suma încasată efectiv de angajat să fie mai mică.

Guvernanții s-au asigurat că angajatorii nu vor reduce salariile de 3.100 de lei la 3.000 de lei pentru a beneficia de noua Ordonanță.

„Condiția nu se consideră a fi îndeplinită dacă, în perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență a Guvernului și 31 decembrie 2023 este diminuat nivelul salariului de bază brut lunar stabilit potrivit contractului individual de muncă, fără a include sporuri şi alte adaosuri”, se arată în proiectul pus în dezbatere publică de Guvern.

Consultantul fiscal Gabriel Biriș susține că „Ordonanța trenuleț” conține peste 50 de norme modificate, cele mai multe legate de pensii și salarii.

„Pare o bâlbă legislativă legată de salariul minim brut, nu s-au gândit ce se întâmplă la prag. Când Guvernul și ministerul de Finanțe nu se consultă cu mediul de afaceri, pot apărea situații care țin de ridicol”, este opinia lui Biriș.

Potrivit acestuia, angajatorii vor fi obligați de noile condiții să crească și salariile de peste 3.000 de lei pentru a reflecta „munca omului”.

„Trebuie să înțelegem că Guvernul nu dă nimic când a majorat salariul minim, tot el încasează mai mult. PSD domină partea de reglementare economică”, subliniază Gabriel Biriș. El adaugă că BNR, pentru a ține în frână inflația, a înghețat cursul de schimb și există o apreciere a leului.

Patronatele au dorit ca bonificația de 200 de lei să se aplice tuturor salariilor, nu doar celui minim brut

Directorul executiv al Confederației patronale Concordia, Radu Burnete, a declarat că patronatele au fost de acord cu creșterea salariului minim la 3.000 de lei, dar au cerut ca facilitatea de 200 de lei să fie extinsă întregii mase salariale, nu doar pentru angajații care primesc salariul minim brut pe economie.

„Trebuie să dăm un respiro companiilor, mai ales celor fac față cu greu problemelor legate de facturile la energie și cu materiile prime. Dacă instituiam măsura la întreaga masă salarială pentru companii însemna o reducere de costuri”, a dezvăluit reprezentantul Concordia pentru Europa Liberă.

Radu Burnete susține că angajatul cu 3.000 de lei brut va încasa mai mult decât cel cu 3.100 de lei.

„Nu ne plac scutirile date până la anumite sume că apar aceste praguri, de care e greu să scapi”, a punctat Burnete.

Contrapropunere de la Ministerul de Finanțe: 450 de lei creștere voluntară, statul oferă scutiri pentru 200 de lei

Surse guvernamentale au precizat pentru Europa Liberă că a existat o propunere către patronate pentru ca situația pragului de 3.000 de lei să fie evitată.

„Ministrul de Finanțe a propus patronatelor ca angajatorii să majoreze salariile de peste 3.000 de lei cu 450 de lei, iar statul nu va colecta taxe și impozite pentru 200 de lei. Măsura nu a fost agreată de patroni, dar nici respinsă definitiv. Urmează o nouă discuție”, au declarat surse guvernamentale pentru Europa Liberă.

Discuția a fost confirmată de Radu Burnete, director executiv al Confederației Patronale Concordia.

„Propunerea a fost făcută verbal de ministrul de Finanțe să se aplice celor care au salarii de până în 4.000 - 5.000 de lei. Noi mereu cerem să se aplice tuturor. Intenția guvernului este de a crește salariile angajaților cu salarii mai mici”, a spus Burnete pentru Europa Liberă.

Patronatele au venit cu o contrapropunere: primii 450 de lei din fiecare salariu să nu fie taxat și să nu plătească contribuții.

Răspunsul guvernului a fost că măsura ar costa prea mult bugetul de stat, susține directorul executiv al Confederației Patronale Concordia.

Dacă se va ajunge la un acord între patronate și Guvern asupra măsurii cu majorarea voluntară a salariului cu 450 de lei, ea nu se va regăsi în Ordonanța trenuleț, ci într-o ordonanță viitoare, precizează surse politice.

Guvernul mizează însă pe un alt efect în piață: creșterea salariului minim va duce automat și la creșterea salariilor celor care câștigă între 3.100 și 3.500 de de lei.

„Un impuls la salariul minim de 17% duce toate salariile în sus cu un procent aproape similar. Lucrurile pe piața muncii nu sunt doar aritmetice”, au declarat surse guvernamentale pentru Europa Liberă.

Potrivit surselor citate, teoria patronatelor cu salariul de 3.000 de lei și cu cel de 3.100 nu se susține.

„Cel cu salariul minim de 3.000 de lei va câștiga 1,838 de lei, iar cel cu salariu de 3.100 va câștiga 1,814 lei”, au spus sursele guvernamentale.

Liderii politici mizează pe criza de forță de muncă și că angajatorii vor face orice pentru a-și păstra angajații.

Coaliția a decis ca salariul minim brut în domeniul construcțiilor să fie de 4.000 de lei.

Printre măsurile cuprinse în Ordonanța de Urgență propusă în dezbatere se află și majorarea pensiilor cu 12.5%, dar și indexarea pensiilor militarilor.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

XS
SM
MD
LG