Linkuri accesibilitate

Iranul continuă execuțiile publice ale manifestanților. UE impune noi sancțiuni după a doua condamnare la moarte


Imagine de arhivă din timpul unui protest în care este simulată o spânzurare publică. Protestele continuă în Iran după ce autoritățile l-au spânzurat, luni dimineața, pe tânărul Majidreza Rahnavard fără un proces real.
Imagine de arhivă din timpul unui protest în care este simulată o spânzurare publică. Protestele continuă în Iran după ce autoritățile l-au spânzurat, luni dimineața, pe tânărul Majidreza Rahnavard fără un proces real.

Iranul a executat luni un al doilea protestatar, Majidreza Rahnavard fiind spânzurat în public de o macara. Oficial, el a fost acuzat de autoritățile din Iran că ar fi ucis doi membri ai Forței de Rezistență paramilitare Basij.

Acuzația de „vrăjmășie împotriva lui Dumnezeu” care i-a fost adusă lui Majidreza Rahnavard a fost introdusă de legiuitorii iranieni după izbucnirea protestelor împotriva guvernului.

Protestele au început în septembrie, după ce tânăra Mahsa Amini a fost ucisă de polițiștii iranieni. Ea a fost reținută pentru că nu purta hijabul.

Majidreza Rahnavard, de 23 de ani, a fost „spânzurat public”, conform reprezentanților din sistemul judiciar al Iranului.

Activiștii pentru drepturile omului au tras în repetate rânduri semnale de alarmă privind pedepsele cu moartea din Iran. Protestatarii sunt condamnați la moarte, în urma unor procese neîndreptățite, de fațadă, transmite BBC.

Publicația oficială a sistemului judiciar din Iran a transmis, pe site-ul oficial Mizan, imagini ale execuției.

În imaginile distribuite de reprezentanții iranieni poate fi observat corpul tânărului spânzurat, cu mâinile legate la spate. În fundal apar forțele de ordine baricadând zona și un grup de observatori în spatele cordonului format de polițiști.

Conform activiștilor opoziției, rudele lui Rahnavard nu au fost informate despre execuție. Familia lui a primit un telefon, prin care li s-a comunicat că fiul lor a fost ucis și îngropat de autorități în cimitirul Behesht-e Reza.

Un video a fost difuzat de televiziunea iraniană pe 19 noiembrie. În materialul video, Rahnavard a apărut legat la ochi și cu brațul stâng înfășurat în ghips.

În cadrul emisiunii televizate, Rahnavard a recunoscut că este vinovat de acuzațiile autorităților.

Potrivit activiștilor, televiziunea iraniană transmite, de regulă, confesiuni false obținute după ce acuzații sunt supuși torturii.

Primul protestatar executat: Mohsen Shekari

Prima execuție a unui protestatar a avut loc săptămâna trecută. Pe 8 decembrie, Mohsen Shekari a fost condamnat la moarte sub același pretext de „vrăjmășie împotriva lui Dumnezeu”.

Un video cu mama acestuia plângând a apărut pe rețelele de socializare, după moartea tânărului.

Karim Sadjadpour, cercetător specializat în studiul Iranului și al Statelor Unite, din cadrul Institutului Carnegie, a distribuit video-ul pe Twitter, spunând că execuția tânărului a fost menită să descurajeze disidenții, însă a făcut exact opusul.

Amnesty International a condamnat execuția lui Shekari, spunând că autoritățile din Iran încearcă să își mențină puterea și să pună capăt protestelor, stârnind frica în rândul oamenilor.

Potrivit organizaților pentru drepturile omului, 450 de oameni au fost uciși în timpul protestelor care au început la mijlocul lunii septembrie. Cifra transmisă de autorități a fost 200 de oameni.

Guvernul din Iran continuă să nege acuzațiile legate de violența împotriva protestatarilor, însă imaginile distribuite pe rețelele de socializare confirmă cruzimea forțelor de ordine.

Sancțiunile comunității internaționale

Miniștrii afacerilor externe din cadrul Uniunii Europene au discutat noi sancțiuni împotriva Iranului, luni, în cadrul conferinței lunare de la Bruxelles.

Josep Borell, șeful diplomației europene, a confirmat noile sancțiuni împotriva Teheranului, pe fondul violenței împotriva protestatarilor și a furnizării de drone către Rusia.

„Considerăm că folosirea pedepsei cu moartea ca o unealtă pentru represiunea protestatarilor este inacceptabilă”, a declarat Borell.

El a specificat că noul pachet de sancțiuni îi va viza pe cei responsabili pentru represiunea protestelor: 29 de persoane fizice și trei entități au fost sancționate.

Printre persoanele sancționate se numără cei patru membri ai detașamentului responsabil pentru arestul tinerei Mahsa Amini, lideri ai forțelor de ordine iraniene, membri ai Gărzii Revoluționare Islamice, printre care și generalul Kiyumars Heidari, și comandatul forțelor terestre ale armatei iraniene, responsabil pentru violența împotriva protestatarilor.

Mai mult, Uniunea Europeană l-a numit pe Vahid Mohammad Naser Majid, șeful poliției cibernetice, responsabil pentru arestarea arbitrară a persoanelor care au criticat regimul pe internet.

Consiliul a hotărât introducerea unor restricții de călătorie vizând Iranul și blocarea unor noi active financiare. În plus, a fost interzis exportul de materiale care ar putea fi folosite împotriva protestatarilor.

Iranul sancționează RFE/RL

Ca reacție la măsurile luate de comunitatea internațională, Iranul a sancționat o listă de 32 de persoane și organizații, printre care și serviciul iranian al Europei Libere - Radio Farda.

„Desemnarea de astăzi este o manipulare absurdă a adevărului, scoasă direct din orice manual de autoritarism”, a declarat Jamie Fly, președintele și directorul executiv al RFE/RL.

UE cere Iranului să oprească condamnările la moarte

La rândul său, Consiliul European a declarat, luni, că își menține poziția față de Iran și susține eforturile iranienilor de a își asigura drepturile fundamentale.

Mai mult, UE a condamnat violența folosită de autoritățile iraniene în cadrul protestelor, exprimându-și din nou susținerea față de fetele și femeile care se află în fruntea protestelor.

„Uniunea Europeană solicită autorităților iraniene să pună capăt imediat practicii condamnabile de a impune și de a executa condamnări la moarte împotriva protestatarilor, să anuleze, fără întârziere, recentele condamnări cu moartea deja pronunțate în contextul protestelor și să asigure un proces adecvat tuturor deținuților”, transmite Comisia Europeană.

Comisia a mai solicitat Iranului să ratifice, de urgență, Convenția ONU împotriva torturii și a altor tratamente sau pedepse crude, inumane sau degradante

Uniunea Europeană a început să aplice sancțiuni împotriva Iranului pentru nerespectarea drepturilor omului începând din 2011. Printre măsurile luate de UE se numără blocarea conturilor persoanelor fizice și înghețarea activelor financiare.

Miercuri urmează să fie suspusă votului excluderea Iranului din Comisia pentru Statutul Femeilor din cadrul Organizației Națiunilor Unite.

Organizația non-guvernamentală, UN Watch, responsabilă pentru monitorizarea acțiunilor demarate de ONU, preconizează că excluderea Iranului va fi susținut de majoritatea membrilor comisiei.

  • 16x9 Image

    Irina Breilean

    Absolventă a Școlii de studii slavone și est europene din cadrul University College London, și-a găsit pasiunea pentru jurnalism după terminarea facultății. În trecut, a lucrat în cercetare, în cadrul think-tankului studențesc Bentham Brooks Institute/University College London.

XS
SM
MD
LG