Guvernul canadian va confisca 26 de milioane de dolari în active sancționate de la oligarhul rus Roman Abramovici
Guvernul canadian și-a anunțat intenția de a confisca 26 de milioane de dolari în active sancționate de la oligarhul rus Roman Abramovici, veniturile din confiscare fiind destinate reconstrucției în Ucraina și compensarea victimelor invaziei ruse.
Mișcarea a marcat primul caz în care guvernul canadian a folosit noi puteri pentru a urmări confiscarea bunurilor aparținând persoanelor sancționate, se arată într-un comunicat.
Agenția ucraineană pentru energie atomică a acuzat Rusia că încalcă siguranța nucleară
Agenția ucraineană pentru energie atomică a acuzat Rusia că încalcă siguranța nucleară trimițând o dronă „kamikaze” peste o parte a unei centrale nucleare din regiunea Nikolaev, imediat după miezul nopții de duminică.
Energoatom a spus că drona Shahed, fabricată iranian, a fost detectată deasupra centralei nucleare din Ucraina de Sud și a cerut comunității nucleare internaționale să protejeze site-urile atomice de riscurile de război.
Zelenski: Ucraina este pregătită pentru „toate posibilele scenarii de apărare” împotriva Rusiei și Belarusului
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că a spus că Ucraina este pregătită pentru „toate posibilele scenarii de apărare” împotriva Moscovei și a aliatului său, Belarus.
„Protejarea graniței noastre, atât cu Rusia, cât și cu Belarus, este prioritatea noastră constantă”, a declarat Zelenski după o întâlnire cu comandamentul superior al armatei ucrainene. „Ne pregătim pentru toate scenariile de apărare posibile.”
Liderul opoziției din Belarus în exil, Svetlana Țihanovskaia, a avertizat că șansele ca Minskul să trimită soldați în Ucraina „pot crește în săptămânile următoare”.
Kievul a avut „drept să se pregătească” ca Minsk să se alăture noii ofensive a Moscovei, deoarece probabilitatea „ar putea crește în săptămânile următoare”, a spus Țihanovskaia pentru Kiev Post.
Șeful spionajului moldovean: Federaţia Rusă ar avea în plan să invadeze şi R. Moldova la începutul anului 2023. Aurescu dezminte informația
Federaţia Rusă ar avea în plan să invadeze şi Republica Moldova la începutul anului 2023, iar punerea în aplicare a scenariului depinde de evoluţiile războiului din Ucraina, susține directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate, într-un interviu, în exclusivitate, pentru TVR Moldova.
Potrivit oficialului, sunt analizate mai multe scenarii prin care Moscova ar încerca inclusiv o invazie terestră prin nordul Ucrainei, către Republica Moldova.
„Întrebarea nu este dacă Federaţia Rusă va face o nouă ofensivă spre teritoriul Republicii Moldova, dar când se va întâmpla acest lucru: fie la începutul anului, ianuarie, februarie, fie mai târziu, martie, aprilie. Dar, din informaţia pe care o deţinem noi, Federaţia Rusă intenţionează să meargă mai departe. Având scopul de a crea o joncțiune cu regiunea transnistreană, care este teritoriul Republicii Moldova, şi atunci cu o claritate putem spune că da, ei au intenţia să ajungă aici, să se conecteze. Ce va urma ulterior, intenţiile lor în raport cu Chişinăul, putem discuta, dar asta este un risc real şi foarte înalt”, a declarat Alexandru Musteață, directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate:
Șeful Serviciului de Informații și Securitate a mai adăugat că cel mai mare depozit de muniţii din Europa, cel de la Cobasna, în regiunea transnistreană, este securizat de ruşi, la capacitate maximă. Una dintre ipoteze este utilizarea acestor muniţii într-o posibilă confruntare militară.
Bogdan Aurescu: România nu are informații despre riscurile unei invazii ruse în R. Moldova
Ministrul român de externe Bogdan Aurescu a spus la Chișinău că nu are informații legate de riscuri la adresa securității Republicii Moldova, transmite Radio Europa Liberă Moldova.
Aflat în vizită oficială în R. Moldova, Aurescu a declarat presei că războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei nu are succes. Judecând după situația din teatrul de operațiuni, a adăugat șeful diplomației române, Rusia este în defensivă acum, iar Ucraina se află într-o poziție destul de bună. De aceea, Aurescu spune că nu crede „în construcții care să pună în pericol în acest moment R. Moldova”.
Șeful diplomației de la București a precizat însă că nu a văzut declarația șefului Serviciului de Informații și Securitate (SIS) din R. Moldova.