Premierul britanic Rishi Sunak a lăudat sprijinul acordat Ucrainei de Forța Expediționară Comună
Rishi Sunak a lăudat sprijinul acordat Ucrainei de către Forța Expediționară Comună a celor 10 țări ca fiind „încurajator” în cadrul unei întâlniri cu prim-ministrul Letoniei.
„Cred că este foarte încurajator să avem un grup de parteneri și aliați care gândesc atât de asemănător la aceste probleme teribil de importante legate de securitatea noastră interconectată și care susțin aceste gânduri cu acțiune atunci când vine vorba de sprijinirea Ucrainei”, a spus premierul britanic la începutul discuțiilor bilaterale cu omologul său leton, Krišjānis Kariņš.
Putin: Belarusul, cel mai bun aliat al Rusiei
Vladimir Putin a spus că Belarus este cel mai apropiat aliat al Rusiei în timpul vizitei la Minsk unde s-a întâlnit cu Alexander Lukașenko, instalat la șefia statului, prin teroare și represiune, după alegerile din august 2020, despre care Occidentul și Opoziția belarusă spun că au fost fraudate grosolan de fostul șef de colhoz, aflat neîntrerupt la putere din 1994.
Institutul de presă din Belarus Nexta are un clip cu președinții Rusiei și Belarusului când aceștia au început partea deschisă a negocierilor.
Vladimir Putin a aterizat la Minsk pentru discuții cu președintele belarus, Alexander Lukașenko, a informat presa de stat rusă, pe fondul temerilor tot mai mari că Moscova își împinge cel mai apropiat aliat să se alăture unei noi ofensive terestre împotriva Ucrainei.
Călătoria liderului rus este prima sa la Minsk din 2019.
Lukașenko a permis anterior Kremlinului să-și folosească țara ca platformă pentru a trimite zeci de mii de soldați ruși în Ucraina, în timp ce avioanele de război rusești au decolat din bazele din Belarus. Dar Lukașenko nu s-a alăturat direct războiului și nu și-a trimis propriile trupe în luptă, uneori chiar criticând subtil invazia, spunând că a simțit că conflictul „se prelungește”.
Vorbind cu agențiile de presă ruse, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că Belarusul este „aliatul numărul unu” al Rusiei, dar că sugestiile conform cărora Moscova ar vrea să facă presiuni asupra Minskului ca să i se alăture în ceea ce numește „operația sa militară specială” sunt „invenții stupide și nefondate”.
Trenul lui Moș Gerilă din Rusia ocolește regiunile din apropierea graniței cu Ucraina și teritoriile „anexate” ilegal
Itinerariul lui Moș Gerilă, varianta rusească a lui Moș Crăciun, gândit de Căile Ferate Ruse în scop turistic ocolește regiunile din apropierea graniței cu Ucraina, precum și teritoriile pe care Rusia a pretins că le-a anexat în Ucraina, notează Agenția germană de presă (DPA).
Pe fondul războiului, numeroase orașe din Rusia și-au suspendat ori și-au diminuat festivitățile de Crăciun, mai remarcă agenția.
Călătoria cu trenul a „Moșului”, în variantă rusească, a început încă din octombrie și se încheie în ianuarie, cu 70 de opriri, între Vladivostok și Sankt Petersburg, fără a poposi însă și în regiunile Krasnodar, Rostov pe Don, Belgorod, Kursk și Bryansk, din apropierea graniței cu Ucraina. De asemenea itinerariul nu va include regiunea Crimea, anexată ilegal de Rusia în 2014 dar nici cele patru noi regiuni pe care Kremlinul pretinde că le-a anexat recent, în urma unor referendumuri nerecunoscute de Ucraina și de comunitatea internațională: Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson.
Trenul lui Moș Gerilă este un proiect lansat anul trecut de Căile Ferate ruse, în scop turistic și pornește în fiecare an din regiunea Vologda, din nordul Rusiei. În cultura populară rusească, Moș Gerilă e un personaj mitologic, similar lui Moș Crăciun, dar care nu lcuiește la Polul Nord ci în orășelul Veliky Ustyug din Vologda, mai scrie agenția germană de presă.
Atacuri ale armatei ruse în nouă regiuni din Ucraina, în ultimele 24 de ore
Forțele ruse au lansat atacuri în nouă regiuni ale Ucrainei în ultimele 24 de ore. Trei persoane civile și-au pierdut viața și tresprezece au fost rănite în urma atacurilor, scrie The Kyiv Independent.
Atacuri au avut loc în Donețk, Herson, Harkov, Dnipropetrovsk, Kiev, Nikolaev, Sumi, Zaporojie și Lugansk, în sudul, estul și centrul Ucrainei. Persoanele decedate au fost în Bahmut și Torske, din regiunea Donețk, unde au fost atacuri în opt localități, fiind avariate trei case private și o clădire administrativă, potrivit guvernatorului regiunii Pavlo Kyrylenko, citat de sursa amintită.
În Herson au fost lansate aproape 70 de lovituri de artilerie, cu puști anti-aeriene, mortiere și tancuri, fiind rănite șase persoane, în timp ce trei clădiri au fost avariate, potrivit guvernatorului Yaroslav Yanushevych. O postare
De asemenea trupele ruse au lansat câteva zeci de drone de fabricație iraniană, inclusiv în regiunea Kiev, o parte dintre acestea fiind doborâte de forțele aeriene ucrainene. În capitala Ucrainei atacurile au afectat rețeaua de infrastructură și unele locuințe, două persoane fiind rănite, potrivit sursei citate.