Linkuri accesibilitate

Câțiva membri ai armatei ucrainene se odihnesc lângă poziția lor de pe linia frontului din regiunea Donețk, Ucraina, 1 ianuarie 2023.
Câțiva membri ai armatei ucrainene se odihnesc lângă poziția lor de pe linia frontului din regiunea Donețk, Ucraina, 1 ianuarie 2023.

Război în Ucraina | Rusia recunoaște decesul a 63 de soldați la Makiivka. Armata ucraineană spune că a ucis și rănit sute de soldați

Dronele rusești au vizat infrastructura din capitala Ucrainei și din zonele învecinate, avariind instalații energetice și provocând unele întreruperi de energie electrică, pe măsură ce Rusia și-a extins bombardamentele.

18:51 2.1.2023

Reuters: Bloggerii militari ruși sunt furioși după atacul de la Makiivka

Ministerul Apărării din Rusia a recunoscut luni una dintre cele mai mortale lovituri suferite în războiul din Ucraina, anunț după care au venit cereri din partea bloggerilor naționaliști ca cei vinovați să fie pedepsiți pentru că au adăpostit soldați lângă un depozit de muniție, transmite Reuters.

Bloggerii militari ruși, mulți dintre ei cu sute de mii de urmăritori, au declarat că distrugerile uriașe au fost rezultatul depozitării muniției în aceeași clădire cu o cazarmă, în ciuda faptului că superiorii soldaților știau că se află în raza de acțiune a rachetelor ucrainene.

Igor Girkin, un fost comandant al trupelor pro-ruse din estul Ucrainei, care a devenit unul dintre cei mai cunoscuți bloggeri militari naționaliști ruși, a declarat că numărul morților se ridică la câteva sute, modificându-și ulterior postarea pentru a include și răniții în această cifră. Muniția fusese depozitată la fața locului, iar echipamentul militar rusesc de acolo era necamuflat, a spus el.

Un alt blogger naționalist, Rybar, a declarat că aproximativ 70 de soldați au fost confirmați morți și peste 100 de răniți.

„Ceea ce s-a întâmplat la Makiivka este oribil”, a scris Arhanghelul Spetznaz Z, un alt blogger militar rus cu peste 700.000 de urmăritori pe Telegram.

„Cui i-a venit ideea de a plasa personalul în număr mare într-o singură clădire, unde chiar și un prost înțelege că, chiar dacă vor lovi cu artileria, vor fi mulți răniți sau morți?”, a scris el. Comandanților „nu le pasă deloc” de muniția depozitată în dezordine pe câmpul de luptă, a spus el. „Fiecare greșeală are un nume”, a adăugat acesta.

Publicația Nexta relatează că atacul asupra trupelor ruse din Makiivka a fost posibil ca urmare a activității ridicate a telefoanelor mobile, semnalul acestora fiind localizat cu un sistem de recunoaștere. Aceeași publicație a difuzat pe Twitter imagini, încă neconfirmate de autorități, de la locul atacului.

17:45 2.1.2023

Ucraina va primi în ianuarie prima tranșă din ajutorul de 18 miliarde de euro de la UE

UE va începe să plătească pachetul de sprijin de 18 miliarde de euro pentru Ucraina în tranșe lunare, a anunțat șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, luni, într-un mesaj pe Twitter, după prima sa convorbire telefonică din 2023 cu Volodimir Zelenski.

„În prima convorbire telefonică din noul an cu președintele Volodimir Zelenski, am transmis poporului ucrainean sprijinul meu din toată inima și cele mai bune urări pentru 2023. UE este alături de voi, atât timp cât va fi nevoie. Vă susținem lupta voastră eroică.
O luptă pentru libertate și împotriva agresiunii brutale”, a fost mesajul șefei CE.

„Vă sprijinim în această iarnă cu generatoare, becuri, adăposturi, autobuze școlare. Și continuăm să oferim în continuare asistență financiară puternică. În curând vom începe să plătim pachetul nostru de sprijin de 18 miliarde de euro în tranșe lunare. Aștept cu nerăbdare să ne întâlnim din nou în curând în Ucraina”, a completat Ursula von der Leyen.

Președintele Ucrainei a precizat pe contul său de Telegram că prima tranșă de ajutor financiar din partea UE va veni în ianuarie, tot atunci când va ajunge și un prim lot de lămpi cu consum redus de energie, autobuze școlare, generatoare și case modulare.

15:41 2.1.2023

Ministerul rus al Apărării anunță moartea a 63 de militari la Makiivka

Ministerul rus al Apărării a anunțat luni că 63 de militari au fost uciși în atacului de la Makiivka, regiunea Donețk, care a avut loc în noaptea de Anul Nou, conform agenției de stat TASS.

„Regimul de la Kiev a lovit cu șase lansatoare multiple de rachete HIMARS de fabricație americană într-un punct de desfășurare temporară a uneia dintre unitățile Forțelor Armate Ruse în apropierea zonei populate din Makiivka. Ca urmare, 63 de militari ruși au fost uciși de patru rachete cu explozibil puternic care au lovit punctul de desfășurare temporară”, se arată în comunicatul Ministerului Apărării de la Moscova.

Potrivit ministerului, două rachete HIMARS au fost doborâte de mijloacele rusești de apărare aeriană.

15:04 2.1.2023

UE a redus achiziția de petrol rusesc cu 90% în 2022

Uniunea Europeană și-a scăzut radical dependența energetică față de Rusia și a privat Moscova de „venituri corespunzătoare”, după ce a redus importurile de petrol rusesc cu 90% până la sfârșitul anului 2022, a declarat ambasadorul UE în Ucraina, Matti Maasikas, pentru Ukrinform.

Oficialul european a adăugat că, deși Rusia își poate vinde petrolul pe alte piețe, veniturile din astfel de vânzări sunt limitate, deoarece Rusia este obligată să facă o reducere semnificativă pentru fiecare baril.

„Petrolul rusesc se vinde cu aproximativ 30 de dolari mai ieftin decât media mondială”, a declarat el, făcând referire la plafonarea de 60 de dolari pe baril introdusă de G7 și UE, pe 5 decembrie. Acest plafon se aplică țărilor care încă mai cumpără petrol rusesc.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG