„Chiar dacă decizia de a trimite tancurile noastre Leopard la Kiev ar fi venit mâine, livrarea ar dura până la începutul anului viitor”, a declarat directorul executiv al Rheinmetall, Armin Papperger, pentru ziarul Bild am Sonntag.
Rheinmetall, care produce pistolul vehiculului de luptă, are în stoc 22 de tancuri Leopard 2 și 88 de tancuri Leopard 1 mai vechi. Pregătirea tancurilor Leopard de luptă ar dura câteva luni și ar costa sute de milioane de euro pe care compania nu i-ar putea pune până la confirmarea comenzii, a spus Papperger.
„Vehiculele trebuie să fie complet demontate și reconstruite”, a adăugat el.
Declarația companiei Rheinmetall vine cu câteva zile înaintea importantei întâlniri din 20 ianuarie de la baza americană de la Ramstein, în Germania, a țărilor occidentale care oferă ajutor Ucrainei, relatează CNN.
Deși avertismentul producătorului german de tancuri limitează opțiunile aliaților Ucrainei, aceasta nu anulează în totalitate speranțele Kievului de a primi armament greu: Marea Britanie a anunțat că va trimite tancuri Challenger 2, ceea ce ar putea încuraja alte națiuni europene să-i urmeze rapid exemplul.
Ajutorul Germaniei, crucial
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat duminică că Ucraina s-ar putea aștepta la mai multe arme grele în urma cererilor Kievului pentru vehicule, artilerie și rachete despre care spune că sunt vitale pentru a se apăra.
„Recentele angajamente pentru echipamente grele de război sunt importante – și mă aștept la mai multe în viitorul apropiat”, a declarat Stoltenberg pentru cotidianul german Handelsblatt.
Dar sprijinul Germaniei este considerat crucial. Treisprezece țări europene, inclusiv Polonia și Finlanda, dețin tancuri moderne germane Leopard 2, care au fost introduse în 1979 și au fost modernizate de mai multe ori de atunci, potrivit think tank-ului Consiliului European pentru Relații Externe, care estimează că aproximativ 2.000 de tancuri Leopard sunt răspândite în toată Europa.
În timp ce orice re-export al tancului de către aceste națiuni ar avea de obicei nevoie de aprobarea guvernului german, Berlinul a sugerat că nu le va bloca transferul la Kiev.
Vice-cancelarul Robert Habeck a declarat, joi, că Berlinul nu va sta în calea altor țări care re-exportă tancurile Leopard.
„Germania nu ar trebui să stea în calea altor țări care iau decizii de sprijinire a Ucrainei, indiferent de deciziile pe care le ia Germania”, a declarat joi vice-cancelarul Robert Habeck, cu prilejul reuniunii partidului Verzilor de la Berlin.
Purtătorul de cuvânt adjunct al guvernului german, Christiane Hoffmann, a declarat o zi mai târziu că nu a primit o cerere oficială din partea Poloniei sau Finlandei.
„Nu există nicio întrebare căreia ar trebui să-i spunem nu. Dar spunem chiar acum că suntem într-un schimb constant despre ceea ce este corect de făcut în acest moment și cum sprijinim cel mai bine Ucraina”, a spus Hoffmann reporterilor.
Generalul Valery Zalujni, cel mai înalt comandant militar al Ucrainei, a declarat pentru The Economist, în decembrie, că armata are nevoie de aproximativ 300 de tancuri pentru a-i învinge pe ruși.
Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, a declarat, joi, că este încrezător că tancurile promise de la partenerii europeni vor fi livrate „foarte, foarte repede” și că Forțele Armate ucrainene vor „stăpâni” utilizarea acestor tancuri „în câteva săptămâni”.
O decizie complicată și controversată
Decizia membrilor NATO de a trimite tancurile în Ucraina nu este o mișcare necontroversată. Diplomații germani își manifestă în privat îngrijorarea că aceasta marchează o escaladare a răspunsului Occidentului față de Rusia și va fi privită la Moscova ca o provocare, scrie CNN.
Alți oficiali europeni susțin că Occidentul a transferat deja o mulțime de alte arme avansate care au fost folosite împotriva rușilor și a furnizat informații utilizate pe scară largă în beneficiul Ucrainei.
În special SUA au furnizat Ucrainei sistemele sale avansate de rachete HIMARS cu rază lungă de acțiune, ceea ce a ajutat-o să schimbe dinamica războiului în ultimele luni. În lumina acestui fapt, susțin oficialii, trimiterea de tancuri suplimentare nu este o escaladare atât de semnificativă, indiferent de ceea ce ar spune Moscova.
Franța, Polonia și Regatul Unit s-au angajat să trimită în curând tancuri pentru ca armata ucraineană să le folosească în eforturile sale de a se proteja de Rusia. Finlanda se gândește să le urmeze exemplul.
Marea Britanie intenționează să trimită o duzină de tancuri Challenger 2 și, în plus, sisteme de artilerie, ca parte a eforturilor de „intensificare” a sprijinului pentru Ucraina, a anunțat Downing Street.
În timp ce aliații europeni rămân în mare măsură uniți în sprijinul lor pentru Ucraina, diplomații care au vorbit cu CNN au spus că există un dezacord cu privire la întrebarea dacă trimiterea de tancuri și mai multe arme este cea mai rapidă și eficientă modalitate de a pune capăt conflictului.
Potrivit datelor Institutului Kiel despre cât de mult au donat națiunile Ucrainei, Regatul Unit, Franța și Polonia au dat 7,5 miliarde de dolari, 1,5 miliarde de dolari și, respectiv, 3 miliarde de dolari. Acești bani cuprind o combinație de ajutor militar, financiar și umanitar, Polonia trimițând anterior peste 200 de tancuri de sistem sovietic.
Cetăţenii europeni rămân fermi în favoarea acordării de sprijin Ucrainei, potrivit unui sondaj recent Eurobarometru, care a constatat că 74% consideră că ţările europene ar trebui să continue să ofere asistenţă.
Se așteaptă ca Marea Britanie și Franța să continue să facă presiuni asupra Germaniei pentru a li se alătura efortului în zilele următoare. Dacă vor reuși, ar însemna că cele trei mari puteri europene sunt la unison, în timp ce războiul se apropie de aniversarea de un an.