Linkuri accesibilitate

Sicriele lui Putin. Cutiile de lemn care ajung în Siberia spun povestea mercenarilor ruși morți în Ucraina


Captură de ecran dintr-un videoclip viral care se presupune că arată sicrie de lemn improvizate, cu certificate de deces lipite pe fiecare, pe aeroportul Tolmachevo din orașul siberian Novosibirsk.
Captură de ecran dintr-un videoclip viral care se presupune că arată sicrie de lemn improvizate, cu certificate de deces lipite pe fiecare, pe aeroportul Tolmachevo din orașul siberian Novosibirsk.

NOVOSIBIRSK, Rusia -- Zeci de lăzi sunt stivuite pe mai multe rânduri în ceea ce pare a fi un hangar de pe aeroportul Tolmachevo din Novosibirsk, în Siberia, potrivit unei înregistrări video care a devenit virală în ultimele zile.

Camera se apropie de cutii, iar cadrul arată ce par a fi certificate de deces lipite pe fiecare cutie de lemn, aparent pe post de sicrie. Fiecare document conține un nume de familie și inițiale.

Pe unul dintre aceste documente, lipite de cutiile în care se află probabil morți, scrie: „Gerbold. Buriatia”.

Rudele lui Gennady Gerbold, în vârstă de 39 de ani, din Buriatia/ Siberia, au confirmat săptămâna trecută pentru RFE/RL Siberia că oficiali din grupul mercenarilor Kremlinului, grupul Wagner, îi informaseră despre moartea lui Gennady. Acesta luptase în Ucraina, iar trupul său fusese înapoiat la Novosibirsk.

Oficialii de la aeroportul Tolmachevo neagă însă că videoclipul a fost filmat acolo.

„E o informație falsă. Spațiile care apar în acest videoclip nu aparțin și nu sunt situate pe teritoriul aeroportului Tolmachevo”, a declarat un purtător de cuvânt pentru presa rusă.

Deși nu au comentat videoclipul, oficialii locali au confirmat recent că mulți foști deținuți din regiune au murit în timp ce luptau în Ucraina după ce au fost angajați de grupul de mercenari ai Kremlinului.

Mercenarii Wagner | „Bucătarul lui Putin” racolează deținuți din închisorile ruse pentru războiul din Ucraina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:31 0:00

Tinerii din interiorul Rusiei, inclusiv din Buriatia, o regiune săracă din Siberia, cu o minoritate etnică însemnată, par să fi plătit cu prioritate prețul în vieți omenești al invaziei pe scară largă a Ucrainei ordonată de președintele Vladimir Putin în februarie 2022.

Ei au murit în număr disproporționat în comparație cu alte zone mai bogate, precum Moscova sau Sankt Petersburg.

Clipul video care ar fi fost filmat la aeroportul din care Novosibirsk a apărut pe fundalul tot mai multor relatări din ultimele săptămâni despre o creștere semnificativă a numărului de morți din rândul forțelor Rusiei trimise în Ucraina.

Tot mai multe victime

Serviciul de limba rusă al BBC a transmis la începutul acestei luni că în primele două săptămâni ale lunii februarie numărul rușilor uciși în războiul din Ucraina a fost de cinci ori mai mare față de luna precedentă.

Citând înalți oficiali americani, The New York Times a scris pe 2 februarie că luptele din jurul orașului Bahmut au dus la creșterea numărului de victime ale Rusiei. Lupte intense au avut loc timp de câteva săptămâni în jurul localității Bahmut și a orașelor din apropiere - Soledar și Vuhledar.

De luni de zile, principala țintă a Rusiei în estul Ucrainei a fost Bahmut, unde grupul de mercenari Wagner ar fi făcut numeroase incursiuni.

În înregistrarea care ar proveni de la aeroportul din Novosibirsk, documentele de pe sicrie includ un număr din șase cifre și litera „K”, litera folosită de grupul Wagner pentru a indica un fost luptător deținut. Codul este atașat și numărului de la plăcuțele de identificare specifice militarilor, potrivit RFE/RL Siberia.

Înainte ca Gennady Gerbold să fie trimis în Ucraina, sora lui Olesya Gerbold spune că au vorbit la telefon pe 27 noiembrie. Gennady era deținut în Colonia Penală nr. 8 din regiunea Omsk în urma unei condamnări pentru omor.

Documentele atașate sicrielor conțin un număr din șase cifre și litera K, într-un mod care amintește de codurile de identificare folosite pentru plăcuțele de identificare ale luptătorilor Wagner.
Documentele atașate sicrielor conțin un număr din șase cifre și litera K, într-un mod care amintește de codurile de identificare folosite pentru plăcuțele de identificare ale luptătorilor Wagner.

„Mi-a jurat că nu va merge niciodată în Ucraina. Pe 28 noiembrie, a doua zi, a dispărut, a încetat să mai comunice. Iar pe 29 noiembrie, colonia penală m-a informat despre «plecarea» lui”, a povestit ea, adăugând că încercările ulterioare de a-l găsi s-au lovit de un zid oficial al tăcerii.

„Sigur că am încercat prin Serviciul Federal al Penitenciarelor și a fost ca și cum nu ar fi existat vreodată, ca și cum nu ar exista nimeni cu numele lui”, a povestit Olesya Gerbold, adăugând că apelurile ei către Ministerul rus al Apărării au rămas fără răspuns.

La începutul lunii decembrie, Olesya știa că fratele ei fusese recrutat de Wagner și se afla undeva în Ucraina.

Ievgheni Prigojin - apropiat al lui Vladimir Putin, liderul mercenarilor cunoscunți pentyru intervenții violente în întreaga lume.
Ievgheni Prigojin - apropiat al lui Vladimir Putin, liderul mercenarilor cunoscunți pentyru intervenții violente în întreaga lume.

Wagner a început să recruteze prizonieri din sistemul penal din Rusia în vara anului 2022. Fondatorul grupării, Ievgheni Prigojin, fost antreprenor de catering și apropiat al lui Vladimir Putin, care a executat nouă ani de închisoare în timpul erei sovietice, le oferea condamnaților libertatea dacă supraviețuiau șase luni în Ucraina.

Gennady Gerbold.
Gennady Gerbold.

Pe 11 decembrie, după săptămâni de tăcere, Gennady și-a sunat în sfârșit sora.

„A fost un apel scurt. Mi-a cerut să-mi dictez detaliile pașaportului, astfel încât banii pe care i-a câștigat pentru «munca» lui să-mi poată fi trimiși imediat”, a explicat Olesya Gerbold, adăugând că fratele ei a lăsat în urmă doi copii mici.

„L-am întrebat cum a ajuns în Ucraina. Pentru ce? Nu mi-a răspuns și am înțeles că îi era frică să nu asculte altcineva convorbirea. Cred că a fost luat cu forța pentru a [lupta în] război. Cum a ajuns acolo și de ce este încă un mister pentru noi”, a spus ea.

La începutul lunii februarie, Oleysa Gerbold a fost informată doar că fratele ei a murit, fără alte detalii.

Au spus că sicriul va fi adus la Novosibirsk. „Deschide-l și verifică dacă este al tău sau nu”, i-au spus, își amintește ea cu amărăciune, adăugând că cel puțin alți doi foști deținuți din aceeași colonie penală ca fratele ei se numără printre cei returnați în sicrie la Novosibirsk.

Confirmări ale deceselor deținuților

În înregistrarea despre care se presupune că a fost făcută pe aeroportul din Novosibirsk apare și un alt document – un posibil certificat de deces al lui Serghei Iumașev.

Rusia eliberează criminali violenți. Cazul unui bărbat condamnat la 23 de ani de închisoare
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:08 0:00

RFE/RL Siberia a aflat că acesta avea 39 de ani și era din satul Arșanovo, din regiunea siberiană Hakasia. A murit 27 ianuarie în luptele din jurul orașului Bahmut. Oficialii locali din Hakasia i-au confirmat moartea pe 22 februarie, adăugând că, în acel moment, făcea marte din grupul de mercenari Wagner.

„Întregul sat știe deja că a murit”, a declarat pentru RFE/RL un fost coleg de clasă cu Iumașev.

„Acum, pe 25 februarie, cadavrul ar trebui adus la Arșanovo, unde va fi înmormântat. Am auzit că era în închisoare, dar nici nu știu de ce. Pentru droguri? Orice se poate întâmpla în viață, dar cu siguranță nu era un dependent de droguri”, a spus fostul coleg de clasă, care a cerut să nu-i fie folosit numele.

Serghei Iumașev (centru) la o petrecere de absolvire.
Serghei Iumașev (centru) la o petrecere de absolvire.

Iumașev ispășea o pedeapsă cu închisoarea pentru trafic de droguri și avea datorii în valoare de 75.000 de ruble (986 de dolari).

Pe 22 februarie, în aceeași zi în care autoritățile din Hakasia au confirmat moartea lui Iumașev, au anunțat, de asemenea, că alți trei foști deținuți locali au murit. Și aceștia, inclusiv Vladimir Rahmonov și Viktor Fișer, luptau cu mercenarii Wagner în Ucraina.

Fisher avea 30 de ani, rămăsese orfan de mic și fusese arestat de mai multe ori în dosare legate de droguri. „Da, a murit acolo”, a spus pentru RFE/RL un prieten al acestuia.

Mama unui deținut rus povestește cum a fost recrutat fiul său ca mercenar pentru războiul din Ucraina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:26 0:00

„Era genul de tip care din copilărie a tot intrat și ieșit din închisoare și a trăit de colo colo. Dar era relativ inofensiv. Pun pariu că a fost forțat să meargă [la lupta cu Wagner în Ucraina], pentru că nu era ca și cum ar fi ispășit o pedeapsă de 20 de ani de închisoare. Dacă era o pedeapsă mare, ar fi fost de înțeles.”

Cât despre Rahmonov, acesta a fost condamnat de mai multe ori la închisoare pentru tâlhărie, ultima dată în iulie 2022, când a fost găsit vinovat de furtul a 8.000 de ruble (105 dolari) și a fost condamnat la 13 luni de închisoare.

Înainte de a se alătura grupului de mercenari Wagner, Rahmonov își ispășit pedeapsa la o unitate penală din Hakasia.

Un alt deținut din aceeași unitate, care a murit recent luptând în Ucraina ca mercenar Wagner a fost Alexei Bazhin, care în 2017 a fost implicat într-o revoltă din închisoare ce a dus la moartea unui alt deținut în urma unei bătăi brutale.

Bătălia pentru Bahmut: trupele ucrainene rezistă în ciuda bombardamentelor constante
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:05 0:00

Autoritățile din Hakasia au confirmat, de asemenea, că Alexandr Niudikov, în vârstă de 45 de ani, un alt rezident local și fost prizonier, a murit recent în Ucraina în timp ce lupta alături de recruții Wagner.

În ianuarie 2019, Niudikov, pe atunci maior în armata rusă în orașul arctic Murmansk, a fost condamnat la 10 ani și jumătate de închisoare de un tribunal militar după ce a fost condamnat pentru că și-a înjunghiat soția până la moarte într-un acces de furie pe fondul consumului de alcool.

O rudă a lui Niudikov a confirmat pentru RFE/RL că acesta a murit în timp ce lupta în Ucraina.

„Vin să te împușc în cap dacă mai suni”. Soldatul rus în dialog cu jurnalistul al Europei Libere
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:37 0:00

*Articol RFE/RL scris de Tony Wesolowsky pe baza relatărilor RFE/RL Siberia.

XS
SM
MD
LG