Linkuri accesibilitate

Cancelarul Scholz avertizează China să nu trimită arme în Rusia


Germany's Chancellor Scholz addresses parliament on one year anniversary of Russia's invasion of Ukraine, in Berlin
Germany's Chancellor Scholz addresses parliament on one year anniversary of Russia's invasion of Ukraine, in Berlin

Cancelarul german Olaf Scholz a cerut joi Chinei să nu trimită arme pentru a ajuta la războiul Rusiei în Ucraina și, în schimb, a cerut Beijingului să exercite presiuni asupra Moscovei pentru a-și retrage forțele.

Într-un discurs adresat parlamentului german, Scholz a spus că este dezamăgitor faptul că Beijingul s-a abținut de la condamnarea invaziei ruse, deși a salutat eforturile sale de detensionare nucleară.

„Mesajul meu către Beijing este clar: folosiți-vă influența [pe care o aveți] asupra Moscovei pentru a îndemna [la] retragerea trupelor rusești”, a spus el. „Și nu livrați nicio armă Rusiei agresoare.”

China a negat orice intenție de a înarma Rusia și unul dintre înalți diplomați ai săi a declarat în fața Națiunilor Unite pe 23 februarie că „trimiterea de arme nu va aduce pace”, ci va adăuga „combustibil la foc”.

Remarcile lui Scholz au subliniat modul în care răspunsul internațional la războiul din Ucraina a evidențiat divizarea globală, întrucât China și India s-au abținut să condamne invazia rusească sau să se alăture Occidentului pentru a impune sancțiuni.

Această divizare a fost și mai mult scoasă în evidență la reuniunea G20 din India, unde s-a ajuns la adevărate dispute cu privire la război.

Germania a declarat că intenționează să contracareze „propaganda” rusă la discuțiile din această săptămână, în timp ce Rusia a acuzat joi țările occidentale că transformă evenimentul într-o „farsă”.

SUA caută aliați apropiați cu privire la posibilitatea de a impune noi sancțiuni Chinei dacă Beijingul oferă sprijin militar Rusiei pentru războiul său din Ucraina.

Consultările din SUA privind sancțiunile, care se află încă într-o etapă preliminară, sunt menite să obțină sprijin din partea celor mai bogate țări, cum sunt cele membre în G7, pentru a coordona la nivel mondial orice posibile restricții.

Nu era clar ce sancțiuni specifice va propune Washington.

Rolul Chinei în războiul dus de Rusia în Ucraina se așteaptă să fie unul din subiectele întâlnirii de vineri dintre președintele american Joe Biden și cancelarul german de la Casa Albă.

Mesajul direct al lui Scholz către Beijing vine într-un moment de tensiuni sporite între SUA și China și în timp ce Germania reevaluează, de asemenea, ce fel de relație dorește cu China, până acum o piață de export vitală pentru mărfurile germane.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG