Linkuri accesibilitate

Conferința de Securitate de la München. Germania a cerut aliaților să trimită tancuri în Ucraina


Sute de politicieni, ofițeri militari și diplomați din întreaga lume s-au adunat la München cu o săptămână înainte de aniversarea invaziei lui Putin în Ucraina.
Sute de politicieni, ofițeri militari și diplomați din întreaga lume s-au adunat la München cu o săptămână înainte de aniversarea invaziei lui Putin în Ucraina.

Războiul din Ucraina a reaprins dezbaterile la Conferința de Securitate de la München (MSC) privind limitele până la care ar trebui Europa să-și construiască Europa propria capacitate militară, cât de mult ar trebui să se bazeze pe SUA și cât ar trebui să cheltuiască guvernele pentru apărare.

Sute de politicieni, ofițeri militari și diplomați din întreaga lume s-au adunat la München cu o săptămână înainte de aniversarea invaziei lui Putin în Ucraina.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut aliaților să accelereze livrările de arme.

Războiul a testat nu numai unitatea alianței NATO și a Uniunii Europene, ci și capacitatea părților americane de a depăși diferențele profunde de viziune.

„Suntem aici pentru a transmite un mesaj clar acestei conferințe și tuturor din întreaga lume: SUA se află pe o bază bipartizană în spatele efortului de a ajuta Ucraina”, a declarat Mitch McConnell, liderul minorității republicane din Senatul controlat de democrați, pentru Reuters după întâlnirea cu politicieni germani conservatori.

Premierul bavarez Markus Soeder a declarat că sprijinul neechivoc al lui McConnell pentru Ucraina este binevenit după incertitudinea politicii izolaționiste a fostului președinte Donald Trump, America First. „Astăzi este un semnal foarte bun”, a spus el.

Și alți parlamentari americani proeminenți au ajuns la München: liderul majorității democraților din Senat, Chuck Schumer, fostul președinte al Camerei, Nancy Pelosi, președinții republicani ai comisiilor de informații și relații externe ale Camerei și omologii lor din Senatul Democrat.

Apelul lui Scholz

Delegații la reuniunea anuală de la München, concentrată pe apărare și diplomație, vor discuta despre impactul global al războiului asupra problemelor umanității, de la aprovizionarea cu energie până la prețurile alimentelor.

Cancelarul german Olaf Scholz, președintele francez Emmanuel Macron și vicepreședintele SUA Kamala Harris se numără printre cei care participă la conferința, care se desfășoară de vineri până duminică.

Scholz, al cărui guvern s-a confruntat cu critici pentru livrările lente de arme către Ucraina, a cerut vineri și celorlalte țări europene să accelereze trimiterea de tancuri la Kiev, după ce Germania s-a angajat să-și livreze vehiculele Leopard 2.

„Aliații care pot livra tancuri de luptă în Ucraina ar trebui să facă acest lucru acum”, a spus Olaf Scholz, citat de The Guardian.

Germania va facilita această decizie prin furnizarea de logistică și reaprovizionarea stocurilor și prin antrenarea soldaților ucraineni, a spus el.

„Pentru mine, acesta este un exemplu de tip de leadership pe care oamenii se pot baza din partea Germaniei.”

Stoltenberg: Nu vom permite Rusiei să câștige acest război

Pe măsură ce trupele rusești s-au adunat la granițele Ucrainei anul trecut, liderii occidentali de la München l-au îndemnat pe Putin să nu invadeze țara vecină, avertizându-l că va avea de suportat consecințe grave.

Anul acesta, liderii se vor confrunta cu consecințele profunde ale deciziei lui Putin de a le ignora apelurile și de a declanșa cel mai devastator război din Europa de după al Doilea Război Mondial.

„Mesajul meu principal pentru poporul Ucrainei este că aliații și partenerii NATO vom fi alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la conferință, citat de Reuters.

„Nu vom permite președintelui Putin să câștige acest război, ar fi o tragedie pentru Ucraina, dar și periculos pentru noi”.

Stoltenberg a mai spus că China urmărește îndeaproape conflictul, care ar afecta deciziile de la Beijing și este un alt motiv pentru ca țările NATO să fie unite.

Conferința a servit uneori ca un barometru al relațiilor dintre Rusia și Occident, mai ales în 2007, când Putin a criticat Statele Unite într-un discurs considerat acum pe scară largă ca un prevestitor al unei poziții mult mai dure împotriva democrațiilor liberale.

Anul acesta, liderii ruși se vor remarca prin absența lor.

Președintele conferinței, Christoph Heusgen, un diplomat german veteran, a declarat că organizatorii nu au invitat niciun oficial rus, deoarece Putin a rupt orice relație cu civilizația.

Cu toate acestea, Moscova și-a făcut auzită vocea de departe, acuzând Washingtonul că a incitat Ucraina să escaladeze conflictul și spunând că Statele Unite sunt acum implicate direct în război pentru că „oamenii nebuni” visau să învingă Rusia.

Delegație SUA de dimensiuni record. Republicani și democrați își afirmă sprijinul pentru Ucraina

La conferință este așteptată o delegație americană de dimensiuni record, inclusiv Kamala Harris, secretarul de stat Antony Blinken și o treime din Senatul SUA.

Aproape 50 de congresmeni americani din ambele partide, republican și democrat, au participat vineri la începutul conferinței anuale de securitate din Europa pentru a afirma sprijinul bipartizan pentru ajutorul SUA pentru Ucraina.

Patru delegații de lideri democrați și republicani și membri ai Senatului și Camerei s-au reunit ca unul dintre cele mai mari grupuri de parlamentari americani care au participat la Conferința de Securitate de la München de la începutul acesteia în 1963, au declarat oficialii americani.

Conferința va evidenția, de asemenea, liderilor occidentali că mare parte din restul lumii nu vede lucrurile în felul lor.

Eforturile de a-i determina pe liderii africani, asiatici și latino-americani să izoleze Moscova au eșuat adesea, din cauza influenței diplomatice și economice a Rusiei și a furiei în Sudul Global, că Occidentul a arătat mult mai puțin interes pentru conflicte și nedreptate acolo.

Relațiile dintre Occident și China vor fi de asemenea prezente în cadrul conferinței.

Este de așteptat ca diplomatul chinez Wang Yi să participe, iar Blinken ia în considerare să-l întâlnească acolo, în ceea ce ar fi primele lor discuții față în față, după ce Statele Unite au doborât ceea ce spunea că este un balon spion chinez și alte obiecte zburătoare.

Peste 40 de șefi de stat și 60 de miniștri erau așteptați la conferință, care a coincis cu o zi de grevă pe aeroporturile germane, inclusiv la München. În timp ce avioanele guvernamentale puteau ateriza pe aeroport, delegații care călătoreau cu zboruri comerciale s-au confruntat cu perturbări.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG