Linkuri accesibilitate

Cursă pentru salvarea băncii Credit Suisse. Grupul UBS oferă 1 miliard de dolari


Grupul elvețian UBS a oferit până la 1 miliard de dolari pentru achiziția Credit Suisse, în ceea ce pare a fi o cursă pentru salvarea băncii, potrivit Financial Times.

UBS Group s-a oferit duminică să cumpere Credit Suisse pentru o sumă de până la 1 miliard de dolari, iar guvernul elvețian intenționează să modifice legislația țării pentru a evita un vot al acționarilor cu privire la tranzacție, relatează Financial Times.

Credit Suisse și UBS au refuzat să comenteze, iar guvernul elvețian nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii, potrivit Reuters.

Însă, citând persoane care au cunoștință despre acest subiect, Bloomberg News relatează că banca se opune ofertei, considerând că este prea mică și că ar afecta acționarii și angajații.

Autoritățile s-au grăbit să salveze banca veche de 167 de ani, una dintre cele mai mari bănci de administrare a averilor din lume, înainte de redeschiderea piețelor financiare luni.

Fiind una dintre cele 30 de bănci de importanță sistemică la nivel mondial, eșecul Credit Suisse s-ar răsfrânge asupra întregului sistem financiar. Tocmai de aceea, Financial Times mai scrie că acordul privind toate acțiunile ar urma să fie semnat încă de duminică.

Astfel, oferta a fost de 0,25 franci elvețieni (0,27 dolari) pe acțiune, cu mult sub prețul de închidere de vineri, de 1,86 franci elvețieni, ceea ce ar fi eliminat practic toți acționarii existenți ai băncii.

Reuters citând o sursă apropiată discuțiilor că UBS a cerut 6 miliarde de dolari de la guvernul elvețian ca parte a unei posibile achiziții a rivalului său. Garanțiile ar acoperi costurile de lichidare a unor părți din Credit Suisse și eventualele judiciare.

De asemenea, 10.000 de locuri de muncă ar putea fi eliminate dacă cele două bănci vor fuziona.

Negocierile din weekend cu privire la viitorul Credit Suisse vin după o săptămână brutală pentru acțiunile bancare și pentru eforturile din Europa și Statele Unite de a sprijini acest sector, după prăbușirea creditorilor americani Silicon Valley Bank și Signature Bank.

Administrația președintelui american Joe Biden a luat măsuri pentru a susține depozitele consumatorilor, în timp ce banca centrală elvețiană a împrumutat zeci de miliarde de dolari către Credit Suisse pentru se stabiliza.

Articol scris cu ajutorul relatării Reuters.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG