Linkuri accesibilitate

Credit Suisse se împrumută de la Banca Centrală Elvețiană, pentru evitarea unei crize financiare globale


Acţiunile băncii elveţiene Credit Suisse au înregistrat miercuri o cădere de peste 25%.
Acţiunile băncii elveţiene Credit Suisse au înregistrat miercuri o cădere de peste 25%.

Banca elvețiană Credit Suisse a declarat joi că va împrumuta până la 54 de miliarde de dolari de Banca Centrală Elvețiană pentru a consolida lichiditățile și încrederea investitorilor, după ce prăbușirea acțiunilor sale a intensificat temerile legate de o criză bancară globală, relatează Reuters.

Anunțul băncii cu sediul la Zurich a ajutat la reducerea unor pierderi mari de pe piața bursieră și a restabilit încrederea în piețele financiare mai mari, care au fost afectate miercuri și joi în Asia, investitorii fiind îngrijorați de posibilele retrageri ale depozitelor bancare globale.

Acţiunile băncii elveţiene Credit Suisse au înregistrat miercuri o cădere de peste 25%, după ce acţionarul principal al băncii a spus că nu mai poate oferi sprijin suplimentar, ceea ce l-a obligat pe directorul general de la Credit Suisse să dea noi asigurări cu privire la soliditatea financiară a băncii.

Reprezentanții băncii au transmis joi că lichiditatea suplimentară de la Banca Centrală a Elveției va sprijini Credit Suisse să facă „pașii necesari pentru a crea o bancă mai simplă și mai concentrată, construită în jurul nevoilor clienților”.

De asemenea, banca a precizat că face oferte de răscumpărare pentru datorii în valoare de aproximativ 3 miliarde de dolari.

Împrumutul de la Banca Centrală Elvețiană „demonstrează o acțiune decisivă pentru a consolida Credit Suisse în timp ce ne continuăm transformarea strategică pentru a oferi valoare clienților noștri și altor părți interesate”, mai arată Credit Suisse.

Reuters arată că banca Credit Suisse este prima mare bancă globală care primește un ajutor de urgență de la criza financiară din 2008. Problemele sale au ridicat îndoieli serioase cu privire la capacitatea băncilor centrale de a susține lupta împotriva inflației prin creșteri agresive ale dobânzilor.

„Înlătură un risc imediat. Dar ne pune în fața unei alte alegeri. Cu cât facem mai mult acest lucru, cu cât mai mult ne contorsionăm politica monetară, cu atât mai mult va trebui să trăim cu o inflație mai mare și care va fi aceasta?", a declarat Damien Boey, strateg-șef pentru acțiuni la Barrenjoey din Sydney.

Împrumutul a fost luat cu toate că preşedintele grupului Credit Suisse Group AG, Axel Lehmann, a declarat miercuri că un ajutor din partea Guvernului „nu este un subiect” pentru banca pe care o conduce, într-un moment în care aceasta încearcă să recâştige încrederea clienţilor, investitorilor şi organismelor de reglementare, după o serie de greşeli.

Măsura de sprijinire a finanțelor Credit Suisse a venit la câteva ore după ce Banca Centrală a Elveției și FINMA, autoritatea elvețiană de reglementare a pieței financiare, au emis o declarație comună prin care s-au angajat să ofere finanțare de urgență în caz de nevoie.

Miercuri, Banca Centrală Europeană a contactat băncile din zona euro pentru a le pune întrebări cu privire la expunerea lor pe grupul bancar elveţian Credit Suisse, au declarat pentru Reuters două surse din zona de supervizare bancară.

Una dintre surse a ţinut însă să sublinieze că supervizorii sunt de părere că problemele de la Credit Suisse sunt specifice acestei bănci şi nu sunt de natură sistemică.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG