Linkuri accesibilitate

Ucraina cere convocarea Consiliului de Securitate ONU în problema plasării de arme nucleare tactice ale Rusiei în Belarus


Imagine de la ședința Consiliului de Securitate a ONU din 24 februarie de la Ney York, care a marcat un an de la declanșarea invaziei rusești în Ucraina.
Imagine de la ședința Consiliului de Securitate a ONU din 24 februarie de la Ney York, care a marcat un an de la declanșarea invaziei rusești în Ucraina.

Ministerul de externe al Ucrainei cere convocarea unei reuniuni extraordinare a Consiliului de Securitate al ONU și măsuri de contracarare din partea celor mai puternice economii la anunțul Kremlinului legat de acordul pentru amplasarea de arme nucleare tactice în Belarus.

Într-o declarație emisă duminică, Ministerul de Externe al Ucrainei descrie anunțul Rusiei cu privire la intențiile de a amplasa arme nucleare tactice pe teritoriul Belarusului drept „un nou pas provocator” al regimului „criminal” Putin, scrie agenția ucraineană de presă Interfax.

Aceștia fac un apel către societatea ucraineană, dar și către grupul (G7)celor mai puternice economii, respectiv către UE și către Consiliul de Securitate ONU, pentru a contracara „șantajul nuclear al Kremlinului”.

„Cerem stabilirea imediată a unei întâlniri extraordinare a Consiliului de Securitate ONU în acest scop” menționează oficialii ucrainei, citați de agenția ucraineană de presă Interfax.

Ei se adresează în special către patru din cei cinci membri ai Consiliului, cel de-al cincilea fiind chiar Rusia.

„Ucraina așteaptă măsuri eficace de a contracara șantajul nuclear al Kremlinului din partea Marii Britanii, Chinei, SUA și a Franței, în special, ca membri permanenți ai Consiliului de Securitate ai ONU, care poartă responsabilitatea principală pentru prevenirea amenințărilor de agresiune cu folosire a armelor nucleare”, a transmis Ministerul de Externe din Ucraina.

Declarațiile recente ale lui Vladimir Putin cum că ar fi ajuns la un acord cu președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko legat de amplasarea de arme nucleare tactice pe teritoriul acestei țări nu poate decât să provoace neliniște la nivel internațional, au spus oficialii ucraineni.

În paralel cu războiul și ororile provocate Ucrainei prin declanșat războiului, un astfel de anunț nu face decât să mascheze eșecul trupelor rusești pe câmpul de luptă, mai transmite Ministerul de Externe ucrainean.

Oficialii de la Kiev fac un apel și către societatea din Belarus pentru a preveni ducerea la îndeplinire a unui astfel de plan, care s-ar împotrivi obligațiilor asumate prin Tratatul de non-proliferare al armelor nucleare și ar transforma Belarusul într-un „ostatic al Kremlinului”, cu consecințe dramatice asupra viitorului țării.

Ministerul de Externe ucrainean cere partenerilor vestici, mai exact „Grupului celor șapte” și Uniunii Europeană „să alerteze autoritățile din Belarus asupra urmărilor pe termen lung asupra țării dacă își dă acordul de acceptare de arme nucleare tactice ale Rusiei pe teritoriul său”.

În final, diplomații ucraineni cer întregii comunități ucrainene „să adopte o poziție fermă și să respingă vehement încă o provocare nucleară” a regimului Putin și să adopte „măsuri decisive” de descurajare și prevenire a oricărei modalități de folosire a armelor nucleare de către statul agresor.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG