Linkuri accesibilitate

Politicienii din Taiwan spun că sunt „nedumeriți” de comentariile lui Emmanuel Macron


Președintele francez Emmanuel Macron îl salută pe omologul său chinez Xi Jinping, în timpul unei conferințe de presă comune la Beijing, 6 aprilie 2023.
Președintele francez Emmanuel Macron îl salută pe omologul său chinez Xi Jinping, în timpul unei conferințe de presă comune la Beijing, 6 aprilie 2023.

Comentariile președintelui francez Emmanuel Macron cu privire la Taiwan sunt derutante, a declarat un politician taiwanez de rang înalt. Același oficial s-a întrebat dacă nu cumva idealurile fondatoare ale Franței - libertate, egalitate și fraternitate - nu sunt acum demodate.

Președintele francez Emmanuel Macron a avertizat într-un interviu, în contextul vizitei sale în China, că Europa nu trebuie să fie atrasă într-o criză privind Taiwanul, determinată de un „ritm american și o reacție exagerată a Chinei”.

Comentariile sale au venit cu ocazia unei călătorii la Beijing, unde s-a întâlnit cu omologul chinez Xi Jinping, vizită care a fost menită să prezinte unitatea europeană în ceea ce privește politica față de China.

De asemenea, el a cerut ca Uniunea Europeană să își reducă dependența față de Statele Unite și să devină un „al treilea pol” în afacerile mondiale alături de Washington și Beijing.

Însă, președintele parlamentului taiwanez a pus la îndoială angajamentul francez față de libertate. „Sunt «liberté, égalité, fraternité» demodate?”, a scris You Si-kun, marți, pe Facebook, referindu-se la motto-ul țării europene, transmite Reuters.

„Este în regulă să ignorăm acest lucru odată ce face parte din Constituție? Sau țările democratice avansate pot ignora viețile și morțile oamenilor din alte țări?”, a adăugat You, unul dintre fondatorii Partidului Democrat Progresist, aflat la putere în Taiwan.

„Acțiunile președintelui Macron, un lider al democrației internaționale, mă lasă perplex”, a completat politicianul de la Taipei.

China a organizat timp de trei zile exerciții militare în jurul Taiwanului, după ce președintele taiwanez Tsai Ing-wen s-a întors dintr-o călătorie în Statele Unite, unde s-a întâlnit cu președintele Camerei Reprezentanților americane, Kevin McCarthy.

Franța, la fel ca majoritatea țărilor, nu are relații diplomatice oficiale cu Taiwanul revendicat de China, dar menține o ambasadă de facto la Taipei și s-a alăturat altor aliați ai SUA pentru a sublinia necesitatea păcii în strâmtoarea Taiwan.

Marți, Ministerul de Externe din Taiwan a încercat să minimalizeze remarcile lui Macron, deși a declarat că a „luat act” de ceea ce a spus acesta.

„Ministerul de Externe își exprimă mulțumirile față de Franța pentru că și-a exprimat preocuparea pentru pace și stabilitate în strâmtoarea Taiwan de multe ori și în multe locuri internaționale diferite”, a declarat purtătorul de cuvânt Jeff Liu.

„Aceasta este o continuare a poziției și poziției consecvente a Franței”, a completat acesta.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG