Linkuri accesibilitate

3 minute | Acord nuclear SUA-Coreea de Sud. România cumpără drone turcești. Premier PNL vs. cota unică?


Președintele SUA, Joe Biden și soția sa, Jill, îl întâmpină pe liderul sud-corean, Yoon Suk Yeol (a fost secondat de soție) pe treptele Casei Albe. Semnarea acordului nuclear între cele două state a fost urmată de un dineu de stat. Washington, 26 aprilie 2023.

SUA și Coreea de Sud au semnat un acord nuclear, în contextul tensiunilor cu China. Adjunctul grupului de luptă NATO în România declară că prezența aici va dura ani. Ambasadorul turc la București a anunțat că Armata Română cumpără drone Bayraktar. Guvernul pune în discuție cota unică.

Bună dimineața, dragi prieteni,

Cele mai importante știri globale de azi sunt legate într-un fel sau altul de ... China. Președintele Zelenski a primit asigurări de la liderul comunist chinez că „Beijingul nu va turna gaz pe foc” în conflictul cu Rusia. Pe de altă parte, vizita de stat a președintelui sud-coreean, Yoon Suk Yeol, vizează mutări strategice ample.

Iată știrile:

  • Statele Unite și Coreea de Sud au semnat la Washington un acord nuclear cheie. Decizia vine în urma înăspririi relațiilor dintre China comunistă și lumea liberă.
  • Ambasadorul turc la București a anunțat că România urmează să cumpere 18 drone Bayraktar; unii ucrainieni spun că aceste drone le-au salvat țara la startul invaziei.
  • Premierul & liderul PNL, gen. Ciucă, cumpănește dacă să atace sau nu cota unică, în căutare de bani la buget. Alternativa ar fi atacarea privilegiilor și pilelor, sugerează observatorii.

SUA vor trimite submarine nucleare în apele teritoriale sud-coreene

Acordul dintre Washington și Seul prevede că forțele militare americane vor apăra Coreea de Sud în fața unui atac nuclear dinspre Coreea de Nord sau orice alt stat. În schimb, Coreea de Sud promite că nu va dezvolta propriul program militar nuclear, explică BBC.

Decizia a fost luată din cauza amenințării directe provocate de armele nucleare tactice puse la punct de regimul comunist de la Phenian și tentativa acestora de a fabrica arme nucleare cu rază lungă de acțiune, capabile să atingă chiar teritoriul Statelor Unite.

Washington Post profită de dineul de stat în onoarea președintelui sud-coreean, Yoon Suk Yeol, ca să pună în lumină o prezență discretă și elegantă: prima doamnă a Americii, Jill Biden. Fotografiile sunt revelatoare.

The Guardian subliniază însă că relațiile dintre Washington & Seul sunt atât de strânse încât musafirul a cântat la chitară „American Pie”. Atmosfera a fost creată cu abilitate și după toate regulile artei de vreme ce printre invitați s-au numărat actori și muzicieni.

Altfel, contextul mai larg este îngrijorător. Dacă autoritățile sud-coreene își iau măsuri serioase de apărare, cele australiene au anunțat la rândul lor cea mai mare sporire a cheltuielilor militare de la cel de-al doilea război mondial, 12 miliarde de dolari americani.

Noul mandat al secretarului PCC, Xi Jingping, în fruntea Chinei, înseamnă o înăsprire semnificativă a relațiilor cu Occidentul și a aliaților lor din Pacific. Între altele, și prin măsuri încă și mai severe contra „spionilor”, după cum remarcă The Guardian.

Președintele chinez i-a transmis că țara sa „nu va pune paie pe foc”, nu va alimenta războiul dintre Rusia și Ucraina, în convorbirea telefonică de pe 26 aprilie 2023.
Președintele chinez i-a transmis că țara sa „nu va pune paie pe foc”, nu va alimenta războiul dintre Rusia și Ucraina, în convorbirea telefonică de pe 26 aprilie 2023.

Totuși, așa cum relatează Politico, convorbirea telefonică de ieri, între președintele ucrainian, Volodimir Zelenski și marele lider chinez Xi s-a încheiat cu angajamentul Beijing-ului că acesta „nu va pune gaz pe foc” în conflictul cu Rusia. Washington Post e mai prudent și se oprește la „discuție semnificativă” cu președintele Xi.

Locțiitorul grupului de luptă NATO în România: Vom rămâne aici ani

Într-un interviu one2one la Europa Liberă, locotenent colonelul Mathieu dă de înțeles că prezența acestor luptători de elită pe teritoriul României ar putea dura ani.

Despre cine sunt de fapt acești luptători, din ce state NATO provin și, în măsura informațiilor disponibile, cum sunt înarmați, aflați de la autoarea interviului, Anca Grădinaru, în prezentarea discuției.

Pe de altă parte, după cum informează Digi24, ambasadorul turc la București, a anunțat că Armata Română va cumpăra de la producătorii turci 18 drone Bayraktar, legendare deja pentru militarii și civilii ucrainieni. Achiziția se ridică la 321 de milioane de dolari sau 290 de milioane de euro.

Premierul PNL va renunța la cota unică? Da ori ba

Dacă cheltuielile militare sunt legitime și imposibil de contestat în vreme de război, cu totul altfel stau lucrurile cu economiile pe care miniștrii PNL-PSD-UDMR trebuie să le facă ca să acopere nevoile stringente ale bugetului de stat.

Toate marile publicații românești redau informații și comentează disputa din Guvern. Confruntat cu nucleul dur din partid și electorat, premierul Ciucă a blocat ideea de stânga de a supraimpozita și mediul privat, după cum explică Europa Liberă. Ce ar urma, anume o analiză juridică, povestește G4Media.

Dar disputa și problema este de fond și departe de a se încheia. Privilegiile, adică pensiile speciale, și nepotismul, așa cum indica raportul Băncii Mondiale de anul trecut, crează risipă în lanț.

Alte subiecte:

Toate cele bune, ne revedem mâine,

Elena

  • 16x9 Image

    Elena Tănase

    E jurnalist de peste 20 de ani. A început cu opt ani la BBC, a continuat cu doi ani la România Liberă, apoi a intrat în televiziune: opt ani din zece la Digi24. Din septembrie 2020, Elena Tănase este directorul Europei Libere. Cu studii de istorie și științe politice, s-a remarcat prin documentare video de istorie recentă: Povestea Cumințeniei Pământului (2016), Abdicarea Regelui Mihai (2017), Revoluția Română. De ce a curs sânge (2019). 

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG