Linkuri accesibilitate

Marea Britanie donează Ucrainei rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune


DENAMRK – British Defence Secretary Ben Wallace speaks during a news conference after hosting a donor conference, together with Ukrainian and Danish defence ministers. Copenhagen, Denmark, August 11, 2022
DENAMRK – British Defence Secretary Ben Wallace speaks during a news conference after hosting a donor conference, together with Ukrainian and Danish defence ministers. Copenhagen, Denmark, August 11, 2022

Ministrul britanic al apărării din Regatul Unit, Ben Wallace, a confirmat că Marea Britanie donează Ucrainei rachete Storm Shadow cu rază lungă de acțiune.

„Astăzi pot confirma că Regatul Unit donează Ucrainei rachete Storm Shadow”, le-a spus el parlamentarilor din Camera Comunelor, citat de CNN și de The Guardian.

Wallace a spus că Marea Britanie a primit asigurări de la guvernul ucrainean că aceste rachete vor fi folosite numai pe teritoriul suveran al Ucrainei și nu pe teritoriul Rusiei, care a invadat Ucraina pe 24 februarie 2022 și de atunci atacă infrastructura civilă și civilii zilnic.

El a spus că nu va oferi mai multe detalii despre capabilități, dar a adăugat că „deși aceste arme vor oferi Ucrainei noi capacități, membrii [parlamentului] ar trebui să recunoască că aceste sisteme nu sunt nici măcar în aceeași ligă cu racheta hipersonică rusă AS-24 Killjoy” sau cu „racheta de croazieră Kalibr cu o rază de acțiune de peste 2.000 km, de aproximativ șapte ori mai mare decât o rachetă Storm Shadow”, cu care Rusia atacă Ucraina zilnic.

„Pur și simplu nu vom sta pe loc când Rusia ucide civili. Rusia trebuie să recunoască faptul că numai acțiunile sale au dus la furnizarea de astfel de sisteme Ucrainei”, a adăugat el.

Storm Shadow sunt rachete cu rază lungă de acțiune, convențională, cu capacitate precisă de atac.

Donarea acestor sisteme de arme oferă Ucrainei cea mai bună șansă de a se apăra împotriva brutalității continue a Rusiei, în special țintirea deliberată a infrastructurii civile ucrainene, ceea ce încalcă dreptul internațional.

Ucraina are dreptul de a se putea apăra împotriva acestui gen de atac.

Rachetele de croazieră Storm Shadow au o rază de acțiune tipică de aproximativ 155 de mile(250 de kilometri), permițând Ucrainei să lovească adânc în spatele frontului și să perturbe liniile de aprovizionare rusești înainte de o contraofensivă de primăvară, scrie The Times of London.

Premierul britanic Rishi Sunak a promis rachetele în timpul unei vizite a președintelui Zelenski în Marea Britanie în februarie.

El și-a reiterat angajamentul la conferința de securitate de la München, spunând că Kievul are nevoie de protecție împotriva „bombelor rusești și a dronelor iraniene”.

Rachetele costă aproximativ 2,2 milioane de lire sterline și pot fi trase către ținte până la 350 de mile (563 km) distanță, dar versiunile modificate pentru export au o rază de acțiune mai scurtă de aproximativ 155 de mile.

Echipate de obicei pe avioanele de luptă Typhoon, au fost folosite pentru a lovi ținte în Libia și Siria.

Nu este clar de ce aeronave ucrainene vor fi atașate rachetele aer-sol și câte vor fi incluse în cel mai recent pachet de ajutor letal, dar experții spun că ar putea fi atașate la MiG-29 operate forțele aeriene ucrainene.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG