Linkuri accesibilitate

Sârbii au predat peste 13.500 de arme după atacurile armate care au zguduit țara vecină


Poliția din Serbia a expus arsenalul de peste 13 mii de arme adunate de la cetățeni după atacurile armante.

Autoritățile din Serbia au prezentat public duminică arsenalul pe care cetățenii l-au predat în doar o săptămână după asasinatele care au șocat țara. Imaginile arată stocuri foarte mari de puști, arme automate și pistoale, precum și cutii pline cu grenade.

Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a declarat că până pe 14 mai au fost colectate în jur de 13.500 de arme și dispozitive explozive pentru mine.

"Sunt mândru de această acțiune și de rezultate. Este necesar și important pentru o mai mare securitate a cetățenilor noștri", a spus Aleksandar Vučić.

Autoritățile de la Belgrad au dat un termen de o lună cetățenilor să predea poliției, fără consecințe legale, armele neînregistrate. Solicitarea vine după ce în Serbia au avut loc două crime în masă, în care 17 persoane au fost ucise și 21 au fost rănite.

Președintele Aleksandar Vučić a spus că este recunoscător cetățenilor pentru că au arătat responsabilitate și le-a cerut să predea în continuare armele, până la termenul de 8 iunie.

El a anunțat că, după acesta dată, statul va aplica măsuri dure contra celor ce dețin arme neînregistrate. Cei care nu predau armele în termenul stabilit riscă pedepse cu închisoare de până la 15 ani.

Autoritățile de la Belgrad au înăsprit și condițiile impuse celor care dețin arme în mod legal.

În trecut, autoritățile au mai acordat amnistii pentru predarea armelor deținute ilegal, rămase mai ales din perioada conflictului din Kosovo, însă rezultatele nu au fost suficiente.

Opt copii și un agent de securitate au fost uciși pe 3 mai într-un atac armat al unui elev de 13 ani la școala „Vladislav Ribnikar”. Șase elevi și un profesor au fost răniți, iar atacatorul a fost arestat.

În al doilea atac produs pe 4 mai în două sate aflate la sud de Belgrad, atacatorul a ucis 8 persoane și a rănit 14. Atacatorul a fost arestat și și-a recunoscut crima.

După atacuri, autoritățile din Serbia au sporit securitatea în jurul școlilor și au cerut cetățenilor să se dezarmeze.

O parte a opoziției politice a organizat proteste în capitală și alte orașe, solicitând demisia ministrului de interne și a șefului unei agenții de informații. S-a cerut și interzicerea unor emisiuni de tip „reality show” care ar promova violența.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG