Linkuri accesibilitate

Armata ucraineană a respins 25 de atacuri rusești într-o zi. Luptele intense continuă la Bahmut


Două persoane au fost ucise și alte 25 au fost rănite, inclusiv doi copii, într-un atac cu rachete asupra unui spital din Dnipro.
Două persoane au fost ucise și alte 25 au fost rănite, inclusiv doi copii, într-un atac cu rachete asupra unui spital din Dnipro.

Forțele ucrainene au respins 25 de atacuri rusești asupra pozițiilor lor din estul Ucrainei în ultimele 24 de ore, a anunțat Statul Major al Forțelor Armate Ucrainene în raportul său zilnic, pe 27 mai.

Luptele au continuat la Bahmut, în estul Ucrainei, epicentrul războiului din Donetsk. Rusia a continuat bombardamentele asupra orașului deja devastat și asupra împrejurimilor acestuia.

Un atac cu rachete a lovit și un sat din regiunea Harkov de est, a anunțat guvernatorul regional Oleg Siniehubov, care a adăugat că nu există victime dar racheta a produs daune materiale.

Cele mai grele lupte sunt în desfăurare pe linia de front Liman-Bahmut-Avdiivka-Marinka, din regiunea Donetsk, anunță armata ucraineană, contrazicând din nou afirmația Moscovei că a capturat Bahmutul.

Luptele au avut loc și în jurul localității Kupiansk din regiunea Harkov, unde forțele ruse încearcă să-și consolideze pozițiile, arată raportul armatei ucrainene.

Ultimul val de lupte vine după ce cel puțin două persoane au fost ucise și zeci au fost rănite în urma unei serii puternice de rachete și drone rusești asupra mai multor regiuni ucrainene, inclusiv asupra capitalei, Kiev, pe 26 mai.

Două persoane au fost ucise și alte 25 au fost rănite, inclusiv doi copii, într-un atac cu rachete asupra unui spital din Dnipro.

În Kiev, majoritatea rachetelor și dronelor au fost doborâte de apărarea antiaeriană ucraineană, potrivit oficialilor militari și regionali. A fost al 13-lea astfel de atac asupra capitalei ucrainene în acest lună.

În Rusia, guvernatorul regiunii Belgorod, de la granița cu Ucraina, a afirmat că armata ucraineană a realizat zeci de atacuri cu artilerie și drone în zona de frontieră, dar a precizat că nu au fost raportate victime.

Și oficialii din Krasnodar, oraș din sudul Rusiei, au declarat că două drone au avariat clădiri în centrul orașului fără a face victime. Oficialii de la Kiev nu au comentat acțiunile din interiorul Rusiei.

În plan diplomatic, agenda Kievului este acum dominată de eforturile de a grăbi livrarea avioanelor de luptă F-16 promise de aliații occidentali, aparate mai avansate decât avioanele de război de fabricație sovietică pe care le are deja.

Ministerul Apărării al Ucrainei a anunțat pe 26 mai că, potrivit calculelor sale, ar fi nevoie de aproape 50 de avioane F-16 pentru securizarea spațiului aerian al Ucrainei.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG