Linkuri accesibilitate

Rusia avertizează că livrările de arme și avioane F-16 către Ucraina ar putea duce la escaladări fără precedent ale conflictului


Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, afirmă că livrarea de avioane F-16 către Ucraina ar fi o „escaladare inacceptabilă”.
Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, afirmă că livrarea de avioane F-16 către Ucraina ar fi o „escaladare inacceptabilă”.

Occidentul "se joacă cu focul", a declarat pe 28 mai Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov. Oficialul rus a reacționat astfel la decizia SUA de a permite livrările viitoare de avioane de luptă F-16 către Kiev. La rândul său, ambasadorul Moscovei în Marea Britanie, Andrei Kelin, avertizează că există pericolului escaladării și afirmă Rusia are „resurse enorme” pe care încă nu le-a folosit.

Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a numit permisiunea SUA, acordată aliaților, privind livrarea de avioane de luptă F-16 drept o „escaladare inacceptabilă", transmite AFP.

„Se joacă cu focul, fără îndoială”, a spus ministrul de externe, Serghei Lavrov, într-un fragment de interviu publicat pe rețelele de socializare la televiziunea rusă. Serghei Lavrov denunțând o presupusă încercare de „slăbire a Rusiei” de către „Washington, Londra și sateliții lor din UE”.

Pe de altă parte, într-un interviu acordat BBC, ambasadorul Moscovei în Marea Britanie, Andrei Kelin, a avertizat că războiul ar putea atinge „noi dimensiuni”.

Diplomatul rus spune că durata războiului ține de eforturile de escaladare a conflictului venite din partea NATO, în mod special ale Marii Britanii.

„Mai devreme sau mai târziu, desigur, această escaladare poate căpăta o nouă dimensiune de care nu avem nevoie și de care nu ne dorim. Putem face pace mâine”, a spus Andrei Kelin la BBC.

Confruntat de reporterul BBC cu dovezi dintr-un raport oficial al Națiunilor Unite privind crimele pe scară largă, tortură, viol și deportarea forțată a copiilor din Ucraina, ambasadorul a răspuns, în linia oficială a Moscovei, că forțele ucrainene sunt cele care au comis crime și împotriva civililor.

Luările de poziție ale diplomaților ruși vin în contextul în care Ucraina se pregătește de o contraofensivă militară prin care să recupereze teritoriile ocupate de armata rusă.

Mai mult, o serie de state occidentale s-au arătat dispuse să ofere pregătire pentru piloții ucraineni ce ar urma să navigheze avioanele F-16.

Oficiali ucraineni au declarat că Olanda ar putea fi prima țară care să ofere Kievului avioane de luptă. SUA are cea mai mare flotă de F-16, dar nu este clar dacă ar fi dispuse să transfere câteva Ucrainei. Belgia, Danemarca și Norvegia au oferit pentru moment numai antrenament pentru piloții ucraineni, deși au flote de F-16.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG