Ministerul Educației i-a chemat marți pe sindicaliști, elevi și profesori să discute despre adaptarea calendarelor de desfășurare a activităților de final de an și a calendarelor examenelor naționale. La final, Ligia Deca a declarat că miercuri vor avea loc noi negocieri cu sindicatele privind greva. Ministrul Educației a declarat că, de la adoptarea ordonanţei care prevede majorări salariale pentru angajaţii din învăţământ, peste 15.000 de salariaţi au renunţat la grevă. În plus, în 1.000 de școli niciun profesor nu este în grevă.
„Putem anunţa că, în acest moment, de la momentul adoptării ordonanţei şi până astăzi, avem circa 15.000 de persoane care lucrează în învăţământ care au renunţat la grevă, dintre care peste 10.000 sunt cadre didactice. În acest moment, avem peste 1.000 de unităţi de învăţământ în care nicio persoană nu face grevă”, a declarat Ligia Deca, care a completat că aceasta este o dovadă că profesorii au încredere în măsurile guvernului.
În privința calendarului examenelor naționale, ministrul Educaţiei a anunţat că în cursul zilei de vineri s-ar putea lua o decizie cu privire la examenele naţionale.
„Dacă ajungem la concluzia că nu există suficientă resursă umană pentru a organiza aceste examene vom anunţa care sunt măsurile pe care ministerul le ia în calcul. Avem deja nişte scenarii, dar nu aş dori să speculez. Dorinţa noastră, a tuturor, şi rugămintea noastră ar fi să putem să ţinem probele la datele anunţate pentru ca toţi elevii să poată să meargă mai departe pe parcursul pe care şi l-au ales”, a mai declarat Ligia Deca.
Ministrul Educației a menţionat că nu se doreşte prelungirea perioadelor de examen.
„Cred că este de dorit să nu împingem nici cursurile, nici probele de examen mai mult în perioada verii, din motive obiective, care ţin de temperaturi, de stresul pe care, mă rog, l-ar putea suferi copiii”.
Actualizare. Într-o intervenție în emisiunea „România în Direct” de la Europa FM, ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat, marți, că probele de competență de la Bacalaureat, care ar trebui să înceapă luni, ar putea fi suspendate și echivalate cu notele obținute de elevii de clasa a XII-a în timpul liceului.
Profesorii au spus că ei continuă greva
La întâlnirea de la minister, profesorii au spus că ei vor continua greva. Deocamdată, sindicatele, părinții și ministerul nu au decis nicio schimbare a calendarului examenelor naționale.
Sindicatele au mai spus că ele sunt în continuare nemulțumite de orferta făcută de Guvern în privința creșterii salariilor, iar „textul OUG 53/2023 este nemulţumitor”.
Prezent la întâlnirea de la minister, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar, Iulian Cristache, a declarat ulterior, pentru Europa Liberă, că „greva continuă, iar calendarul examenelor naționale nu e decalat, cel puțin acum”.
De altfel, în unele orașe precum Galați, sindicatele au ieșit din nou în stradă. Iar pentru joi anunță un nou protest de amploare în București.
Sindicaliştii au cerut Guvernului să îşi asume printr-un act normativ modificările cuprinse acum doar în Nota de fundamentare a ordonanţei.
„Şi majorările salariale prevăzute în OUG 53/2023 au fost respinse de federaţiile sindicale, după consultarea membrilor de sindicat aflaţi în grevă, aceştia considerând sumele prea mici”, mai arată sindicaliştii.
Profesorii susţin însă că greva nu este doar despre salarii, ci „şi despre viitorul educaţiei”.
„Nu ne-aţi convins că, după încheierea grevei, veţi investi cu adevărat în acest domeniu”, au arătat reprezentanţii sindicatelor.
Părinții susțin greva, dar vor examene naționale
De cealaltă parte, reprezentantul părinților, președintele Federaţiei Naţionale a Asociaţilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar, Iulian Cristache, consideră că greva personalului din învăţământ este îndreptăţită, însă ar trebui să fie găsită o soluţie de „compromis” astfel încât examenele naţionale să fie susţinute potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei.
„Sigur că este îndreptăţită (n.r. greva profesorilor), sigur că aceşti profesori sunt nemulţumiţi, sigur că sunt umiliţi prin salarizare în special - un profesor debutant 2.400 de lei....Totul trebuie să aibă o limită şi limita înseamnă că trebuie să venim în sprijinul acestor copii astfel încât să de examenele în special cei care sunt deja pre-admişi la universităţile din spaţiul european şi nu numai şi să nu le punem stop unor viitoare cariere profesională”, a declarat Cristache citat de Agerpres.
Cu toate că unii dintre colegii lor sunt afectați de grevă, Asociaţia Elevilor din Constanţa afirmă că, împreună cu alte asociaţii din ţară ale elevilor, susţine în integralitate revendicările profesorilor şi demersurile de continuare a grevei.
Calendarul examenelor de Evaluare Națională
- 19 iunie – Limba și literatura română – probă scrisă
- 21 iunie – Matematica – probă scrisă
- 22 iunie – Limba și literatura maternă – probă scrisă
- 28 iunie (până la 14.00) – Se vor afișa rezultatele înaintea contestațiilor
- 28 iunie (între orele 16.00 și 19.00)
- 29 iunie 2023 (între orele 8.00 și 12.00) – Depunerea contestațiilor
- 29 iunie – 4 iulie – Soluționarea contestațiilor
- 4 iulie – Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor.
Calendarul examenelor de Bacalaureat 2023
- 12 - 14 iunie 2023 - evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română - proba A
- 14 - 15 iunie 2023 - evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă - proba B
- 14 - 16 iunie 2023 - evaluarea competenţelor digitale - proba D
- 19 - 21 iunie 2023 - evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională - proba C
- 26 iunie 2023 - Limba şi literatura română - proba E.a) - proba scrisă
- 27 iunie 2023 - Proba obligatorie a profilului - proba E.c) - proba scrisă
- 28 iunie 2023 - Proba la alegere a profilului şi specializării - proba E.d) - proba scrisă
- 29 iunie 2023 - Limba şi literatura maternă - proba E.b) - proba scrisă