Linkuri accesibilitate

3 minute | Examenele naționale, criza din educație & diamantele doamnei Iohannis. Charles al III-lea, un rege iubit de români


Regele Charles al III-lea a petrecut câteva zile la proprietatea sa din Valea Zălanului, judeţul Covasna, unde zeci de oameni au venit să îl salute. Sâmbătă, suveranul britanic a organizat un picnic.

Greva generală a profesorilor a intrat în a treia săptămână. Sindicatele au respins în weekend ordonanța de urgență pentru mărirea salariilor. Examenele naționale ar putea fi decalate.

Bun găsit,

Iată principalele știri:

 • Greva din Educație continuă. Sindicatele au anunțat, pe 4 iunie, că protestul profesorilor continuă și din 6 iunie. Astăzi au loc noi întâlniri pentru programarea examenelor naționale.
 • Postarea unei companii de bijuterii despre ce a purtat Carmen Iohannis în Germania a atras, în premieră, reacția Administrației Prezidențiale, care a precizat că diamantele au fost returnate.
 • Trupele ucrainene au recucerit teritorii importante în Est. Experții spun că ar fi semnul pentru contraofensiva Kievului.

Anul școlar e aproape de final. Greva profesorilor continuă

Chiar dacă era vacanța de Rusalii, sindicaliștii din Educație au transmis că protestul lor, început pe 22 mai, continuă și că Guvernul nu i-a convins deloc că vrea să investească în școli, potrivit Europa Liberă.

Profesorii spun că sunt nemulțumiți de ordonanța prin care le cresc veniturile. Liderii sindicali susțin că protestul nu fost declanșat numai pentru mărirea salariilor, ci și din cauza unor probleme sistemice.

Sâmbătă, cele două mari federații din educație au transmis o scrisoare comună prin care anunță că greva din școli continuă.
Sâmbătă, cele două mari federații din educație au transmis o scrisoare comună prin care anunță că greva din școli continuă.

G4Media publică scrisoarea unei profesoare de limba franceză de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Suceava, care îl întreabă pe președintele Klaus Iohannis de când nu a mai intrat la clasă. Președintele încă nu i-a răspuns profesoarei.

Diamantele purtate de Carmen Iohannis au fost returnate

În schimb, Administrația Prezidențială a dat duminică seara o reacție pentru soția președintelui, Carmen, care a purtat bijuterii de 50.000 de lei la un eveniment în Germania. Cotroceniul a spus că soția lui Klaus Iohannis promovează creatorii români și că diamantele au fost returnate.

Compania Malvensky a publicat pe Facebook mai multe fotografii cu prima doamnă, Carmen Iohannis, purtând bijuterii scumpe.
Compania Malvensky a publicat pe Facebook mai multe fotografii cu prima doamnă, Carmen Iohannis, purtând bijuterii scumpe.

În condițiile unei greve prelungite, Libertatea se întreabă ce se întâmplă cu examenele naționale care ar trebui să înceapă săptămâna viitoare și publică o declarație a liderului sindical Marius Nistor, care a spus că nu a fost luată în discuție de către profesori „întreruperea grevei din Educație pentru a permite desfășurarea examenelor naționale”.

Luni, la ora 11, are loc o nouă întâlnire între sindicaliști și reprezentanții Ministerului Educației.

În scandalul din Educație a intervenit și Csaba Astalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), care a spus că „am ajuns unde am ajuns cu greva în Educaţie” și din cauza „ciuruirii” grilei de salarizare din 2017.

CNCD s-ar putea pronunța și în cazul europarlamentarului Mihai Tudose, fost prim-ministru și fost ministru al Economiei, despre care Europa Liberă a dezvăluit că și-a hărțuit asistenta. Tudose a reacționat după publicarea articolului și a spus că asistenta minte: „Nu ea a plecat, ci eu am dat-o afară”.

Charles al III-lea cel iubit de români

Între timp, zeci de români aflați în minivacanța de Rusalii în zona Transilvaniei au putut să dea mâna cu Regele Charles al III-lea și să îi spună cât de mult îl iubesc. Regele se află într-o vizită privată de 5 zile în România, prima sa vizită făcută după încoronarea din 6 mai.

Majestatea sa i-a salutat pe toţi cei adunaţi în fața proprietății sale din Valea Zălanului, le-a mărturisit că iubește România și că turmericul este planta sa preferată.

La proprietatea sa de la Valea Zălanului, Regele Charles al III-lea a fost aşteptat cu produse tradiţionale aduse de localnici.
La proprietatea sa de la Valea Zălanului, Regele Charles al III-lea a fost aşteptat cu produse tradiţionale aduse de localnici.

Dacă în presa din România, vizita Regelui Charles a fost lăudată, în Marea Britanie, mai ales presa taboidă a scris că suveranul ar fi evitat astfel o întâlnire cu fiul său cel mic Harry, care a fost în Anglia pentru înfățișarea la un proces.

Marți, Regele Charles al III-lea se află la proprietatea sa de la Viscri.

Presa internațională face relatări ample despre situația din Ucraina. „A început în sfârșit contraofensiva mult așteptată a Ucrainei?”, se întrebă site-ul în limba engleză al Europei Libere.

BBC arată că forțele ucrainene au avansat în jurul orașului Bahmut, „epicentrul ostilităților”.

The New York Times relatează că oficialii americani văd semne ale începerii contraofensivei, iar Rusia a declarat că în regiunea Donețk au loc lupte grele.

Reuters relatează că, în sud, barajul din Nova Kakhovka a fost aruncat în aer și siguranța centralei nucleare Zaporojie este pusă în pericol. Ucrainenii și rușii se acuză reciproc pentru bombardarea barajului.

Alte subiecte:

 • Apple a prezentat prima sa pereche de ochelari inteligenți - Apple Vision Pro- care va schimba modul în care lucrăm și interacționăm cu aplicațiile.
 • Universitatea Oxford a descoperit în urma unei cercetări făcute pe 5.000 de copii britanici că cei alăptați 12 luni au avut rezultate mai bune la examene.
 • Un studiu făcut de o echipă de cercetători de la King's College din Londra pentru BBC Panorama arată ce efecte devastatoare au mezelurile ultraprocesate asupra organismului nostru.

Așteptăm mesajele voastre la adresa de e-mail treiminute@rferl.org pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

O zi bună,

Andreea

 • 16x9 Image

  Andreea Ofițeru

  Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

  A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

  A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est. 

  OfiteruA@rferl.org 

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG