Linkuri accesibilitate

Evaluarea Națională și Bacalaureatul, sub semnul întrebării. Greva din Educație continuă. Mesajele de Ziua Învățătorului indică impasul


Profesorii au suspendat predarea în majoritatea școlilor pe 22 mai. După un protest și un marș în Capitală, după lungi negocieri cu premierul Ciucă și președintele Klaus Iohannis, cei mai mulți dascăli au decis să continue greva și au respins oferta autorităților.
Profesorii au suspendat predarea în majoritatea școlilor pe 22 mai. După un protest și un marș în Capitală, după lungi negocieri cu premierul Ciucă și președintele Klaus Iohannis, cei mai mulți dascăli au decis să continue greva și au respins oferta autorităților.

Greva profesorilor continuă, au anunțat duminică Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”. Prelungirea calendarului pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat, din ce în ce mai plauzibilă.

„Textul ordonanței date de Guvern este nemulțumitor”, au anunțat reprezentanții profesorilor. Ei cer Executivului ca salariul unui profesor debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut.

Nici termenul de aplicare a grilei de salarizare nu este satisfăcător pentru sindicate, care cer ca grila să înceapă să fie aplicată mai curând, și nu eșalonat, în următorii 3 ani.

Reprezentanții profesorilor se tem ca nu cumva guvernanții să ignore în continuare nevoile din Educație, după ce se va încheia greva, „adică să nu investească în Educație și în angajații din Învățământ”, aratau liderii sidicatelor într-un comunicat de presă dat publicității, duminică, pe 4 iunie.

O zi mai târziu, pe 5 iunie, cu ocazia Zilei Naționale a Învățătorului, președintele FSLI Simion Hăncescu a publicat un mesaj despre importanța profesorilor pentru dezvoltarea țării și pentru elevii lor. Hăncescu a adăugat: „Din păcate, în ultimii ani, dascălii au fost răsplătiţi cu umilinţă şi batjocură de toţi cei care au condus destinele acestei ţări.”

Sindicatele cer o dovadă a promisiunii guvernanților că salariile profesorilor debutanți vor crește, deoarece acest aspect nu a fost inclus explicit în OUG 53/2023, ci doar în nota de fundamentare, care nu are valoare normativă. De aici vine și suspiciunea că nici promisiunile respinse de profesori ca fiind nesatisfăcătoare nu vor fi de fapt integral îndeplinite.

Personalul didactic şi didactic auxiliar din învăţământul preuniversitar şi cel superior va primi de la 1 iunie majorări de câte 1.000 de lei brut, iar angajaţii de pe funcţii nedidactice vor avea o creştere de 400 de lei brut, conform Ordonanţei de Urgenţă adoptate joi de Guvern.

De asemenea, sindicatele cer și acordarea a 15% din bugetul general consolidat pentru educație. Președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Marius Nistor, a precizat într-o intervenție televizată că Parlamentul nu are de gând să aprobe această alocare din noua lege a Educației. Acest buget ar fi esențial pentru rezolvarea problemelor sistemice, care nu țin doar de salariile profesorilor.

„Fără supărare, politicienii noștri nu au înțeles absolut nimic: nu este o grevă generală declanșată doar pentru creșterea salarială, discutăm de mai multe aspecte”, a precizat Nistor.

Asociațiile elevilor din 6 județe și-au anunțat susținerea pentru greva profesorilor. „Greva nu mai este doar bătălia profesorilor, ci şi a elevilor”, au anunțat reprezentanții elevilor din Constanța, Timiș, Maramureș, Vâlcea, Bacău, București și Ilfov.

Asociația Elevilor din Constanța cere demiterea ministrului Ligia Deca, abandonarea proiectului România Educată, finanțarea educației cu 6% din PIB, revizuirea programei școlare și asigurarea transportului gratuit al elevilor, a meselor calde și mărirea burselor.

Mesajele politice de Ziua Învățătorului

Într-un mesaj adresat dascălilor de Ziua Națională a Învățătorului, prim-ministrul Ciucă a spus că Guvernul s-a implicat deja în susținerea Învățământului prin diverse măsuri. El a subliniat că și-ar dori ca profesorii să se întoarcă la catedră.

„Greva din sistemul de învățământ a pornit de la o realitate ce poate fi corectată prin dialog, iar în calitate de prim-ministru am arătat respect și deschidere la consultările cu reprezentanții sistemului de învățământ și prin soluțiile adoptate deja în întâmpinarea solicitărilor exprimate.

Toți ne dorim un cadru favorabil unui învățământ de calitate, sens în care ne-am angajat și am început o regândire echitabilă a salarizării – ceea ce am transmis și partenerilor de discuții. Abordăm însă toate aceste aspecte cu responsabilitate și realism, prioritizând resursele necesare”, a declarat Nicolae Ciucă.

Niciun mesaj cu ocazia Zilei Învățătorului nu a venit însă de la președintele Klaus Iohannis, inițiatorul proiectului România Educată, și nici de la ministrul Educației, Ligia Deca.

În mesajul Ligiei Deca transmis cu câteva zile înainte, pe 2 iunie, către inspectoratele școlare, ministrul nu făcea referire la grevă, ci doar la OUG 53/2023. „Vă asigur, stimați colegi, de întreaga mea considerație și vă mulțumesc pentru implicarea dumneavoastră în bunul mers al procesului educațional”, se încheia adresa ministrului.

Un mesaj de încurajare pentru profesori a venit de la Raluca Turcan (PNL), fost ministru al Muncii. Ea susține creșterea salarială la care s-a angajat Guvernul, însă avertizează că elevii trebuie să-și poată da examenele la timp.

„Dreptatea este de partea cadrelor didactice și nu s-ar fi ajuns aici dacă salarizarea profesorilor nu era scoasă din Legile Educației sau dacă măcar un draft al Legii Salarizării Unitare ar fi fost gata, așa cum eram obligați prin PNRR. Dar timpul nu poate fi dat înapoi!”, a transmis Turcan.

Calendarul examenelor rămâne nerezolvat

Ministrul Educației a susținut, săptămâna trecută, că Bacalaureatul și Evaluarea Națională se pot ține doar dacă elevii se întorc la clasă de marți. Altfel, se intră în prelungiri.

Primul pas pentru ca examenele să înceapă este încheierea mediilor. Termenul pentru finalizarea situației școlare a elevilor din anii terminali a fost prelungit, până vineri, 9 iunie. Până la aceeași dată a fost prelungită și perioada de înscriere la prima sesiune a Bacalaureatului.

„Nu vom lăsa niciun elev fără situaţie încheiată şi fără posibilitatea, dacă se află în clasa a VIII-a sau în clasa a XII-a, de a da examenele care îi sunt necesare pentru a merge mai departe”, declarase Ligia Deca la sfârșitul lunii mai.

Nu este clar ce se va întâmpla cu datele examenelor, dacă greva va continua.

183.000 de elevi ar trebui să susțină Evaluarea Națională pe 19 iunie. Conform calendarului inițial, ar fi trebuit să aibă loc pe:

  • 6-9 iunie: Înscrierea la examen;
  • 9 iunie: Încheierea cursurilor;
  • 19 iunie: Proba scrisă la limba și literatura română;
  • 21 iunie: Proba scrisă la matematică;
  • 22 iunie: Proba scrisă la limba și literatura maternă;
  • 28 iunie: Afișarea rezultatelor și depunerea contestațiilor;
  • 29 iunie-4 iulie: Rezolvarea contestațiilor;
  • 4 iulie: Afișarea rezultatelor finale.

Alți 142.000 de elevi susțin anul acesta Bacalaureatul, programat să înceapă pe 12 iunie. Conform calendarului de Bacalaureat actualizat în aprilie, datele importante pentru prima sesiune ar fi fost:

  • 29 mai - 7 iunie: Înscrierea la prima sesiune de examen;
  • 2 iunie: Încheierea cursurilor;
  • 12-14 iunie: Competențele de comunicare orală în limba română;
  • 14-15 iunie: Competențele de comunicare orală în limba maternă;
  • 14-16 iunie: Competențele digitale;
  • 19-21 iunie: Competențele lingvistice - limbi străine;
  • 26 iunie: Proba scrisă la limba și literatura română;
  • 27 iunie: Proba obligatorie a profilului;
  • 28 iunie: Proba la alegere a profilului;
  • 29 iunie: Proba scrisă la limba și literatura maternă;
  • 3 iulie: Afișarea rezultatelor și depunerea contestațiilor;
  • 4-6 iulie: Rezolvarea contestațiilor;
  • 7 iulie: Afișarea rezultatelor finale.

Greva din Educaţie a dus, până acum, la amânarea Evaluării Naţionale pentru clasa a VI-a, dar şi la decalarea înscrierilor în clasa pregătitoare.

Examenele celor de clasa a VI-a ar trebui să aibă loc pe 12-13 iunie. Inițial, acestea trebuiau să se desfășoare pe 24-25 mai, apoi au fost amânate cu o săptămână, pentru a fi amânate din nou din cauza grevei.

Clasele a II-a și a IV-a au reușit să susțină examenele înaintea declanșării grevei.

XS
SM
MD
LG