Statele Unite și ceilalți membri ai NATO fac eforturi pentru a pregăti piloții Ucrainei să utilizeze avioanele de luptă F-16 promise de aliați, spune pentru Europa Liberă un înalt oficialul american, care a cerut să fie citat sub anonimat.
Întrebat despre posibilitatea ca România să participe la acest efort, oficialul american recomandă chestionarea Guvernul României „pentru orice întrebări specifice privind ofertele pentru locații de formare".
Ministerul Apărării Naționale Naționale nici nu confirmă, nici nu infirmă informația.
MApN precizează însă că salută „inițiativa constituirii proiectului comun aliat destinat antrenării piloților ucraineni pentru operarea aeronavelor F-16.”
Reprezentanții Ministerului Apărării mai spun că „România acționează în strânsă cooperare cu aliații și partenerii strategici, precum și cu conducerea Ucrainei, pentru asigurarea sprijinului de care poporul ucrainean are nevoie pentru a se apăra eficient împotriva agresiunii ilegale a Federației Ruse și pentru a elibera teritoriilor ucrainene ocupate.”
Surse: „Sunt discuții”
Surse oficiale din NATO, care au dorit să-și păstreze anonimatul, au precizat pentru Europa Liberă că eventuala antrenare a unor piloți ucraineni în România este, deocamdată, în stadiul de „discuție”.
De altfel, România nici nu are acum capacitatea logistică să găzduiască pregătirea unor piloți străini. Până și piloții români se pregătesc acum în Norvegia, de unde România a cumpărat 32 de avioane F-16 (Fighting Falcon).
Conform informațiilor Europa Liberă, Ministerul Apărării are în acest moment cel puțin 20 de ofițeri și maiștri pregătiți să piloteze și să întrețină avioanele F-16 pe care le are în dotare.
Alți militari sunt în curs de pregătire.
Dintre cei nouă piloți formați în Portugalia pentru F-16, în 2014-2015, cel puțin doi pot învăța alți piloți să manevreze avioane F-16, după ce au absolvit și programele de lider de formație și instructor pentru pilotarea acestor aparate.
Dacă Aliații vor decide ca piloții ucraineni să fie pregătiți totuși și în România, atunci baza de la Fetești ar putea fi o opțiune deoarece aici ar exista și un simulator de zbor, au precizat pentru Europa Liberă surse militare.
Fost șef al Statului Major al Armatei Române, generalul de Aviație Ștefan Dănilă spune pentru Europa Liberă că, deocamdată, România nu are capacitatea de antrena piloți ucraineni pentru F-16.
„Deocamdată nu, sigur nu în următoarele luni. De la anul, dacă se va găsi o soluție pentru pregătirea piloților români, în România, atunci va fi posibil. Deocamdată, nu există posibilitatea nici pentru ai noștri”, explică generalul Ștefan Dănilă.
Invitată la interviurile one2one de la Europa Liberă, secretarul de stat în Ministerul Apărării Naționale (MApN) Simona Cojocaru a declarat că piloții ucraineni nu au început nicăieri pregătirea pentru F-16, iar NATO nu a luat încă o decizie.
Oficialul român a acordat un interviu Europa Liberă după revenirea de la reuniunea miniștrilor Apărării ai NATO, ultima înainte de summitul crucial al Alianței de la Vilnius/Lituania, și de la întâlnirea liderilor Grupului de contact pentru Ucraina.
„S-a discutat la Grupul de Contact (n.r. pentru Ucraina) și secretarul general Jens Stoltenberg (n.r. secretarul general al NATO) a făcut referire la inițiativa Olandei și Danemarcei de a constitui o coaliție F-16 pentru Ucraina. Dar este un proces complex”, a spus secretarul de stat Simona Cojocaru.
*Interviul integral cu secretarul de stat Simona Cojocaru va fi publicat joi, 29 iunie, la ora 8:00.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat recent pentru BBC că se așteaptă ca pregătirea piloților ucraineni pentru F-16 să înceapă în luna august.
Iar Politico a citat un fost oficial al Departamentului Apărării al SUA care a explicat că „România este unul dintre locurile pe care coaliția le analizează pentru a găzdui antrenamente”.
Olanda și Danemarca conduc efortul multinațional de instruire a militarilor din Ucraina, dar țările NATO nu au stabilit încă cine va furniza aeronavele necesare pentru instruire.
Un purtător de cuvânt al Ministerului olandez al Apărării ar fi spus doar că aliații lucrează la înființarea unui centru de antrenament F-16 în Europa de Est. Dar discuția despre ce țară va dona avioanele nu a fost încă stabilită.
România a semnat anul trecut cu Guvernul Norvegiei contractul pentru cumpărarea a 32 de avioane F-16 (Fighting Falcon) din această țară, pentru suma de aproape 390 de milioane de euro.
Contractul prevede și asigurarea sprijinului logistic iar avioanele pot zbura cel puțin încă 10 ani.
Ele vor face tranziția către avioanele de luptă F-35 Lighting II.
În această perioadă, Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă” face mai multe achiziții, iar printre acestea se află și simulatoare pentru zborul cu avioane F-35.